Νέο βίντεο ντοκουμέντο από τη στιγμή που εντοπίζονται τα συντρίμμια του ελικοπτέρου του Ε.Ραϊσί (σκληρές εικόνες)

Ποιος αναμένεται να είναι ο διάδοχος του Ιρανού προέδρου

Ένα νέο βίντεο ντοκουμέντο δημοσιεύτηκε σήμερα από την στιγμή που εντοπίζονται τα συντρίμμια του ελικοπτέρου που μετέφερε τον αποθανόντα πρόεδρο του Ιράν Εμπραχίμ Ραϊσί.

Μάλιστα, στο βίντεο, απεικονίζονται και οι σοροί και οι εικόνες είναι ιδιαίτερα σκληρές.

Υπενθυμίζεται ότι νεκρός εντοπίστηκε και ο Ιρανός ΥΠΕΞ, Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν.

Προσοχή, σκληρές εικόνες:

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αλί Χαμενεΐ, ανακοίνωσε ότι ο πρώτος αντιπρόεδρος, Μοχαμάντ Μοχμπέρ, αναλαμβάνει καθήκοντα προσωρινού προέδρου και έχει στη διάθεσή του 50 ημέρες για τη διοργάνωση προεδρικών εκλογών.

«Βάσει του άρθρου 131 του Συντάγματος, ο Μοχμπέρ αναλαμβάνει να ηγηθεί της εκτελεστικής εξουσίας» και θα πρέπει σε συνεννόηση με τους επικεφαλής της νομοθετικής και της δικαστικής εξουσίας να διοργανώσει «εκλογές για νέο πρόεδρο εντός 50 ημερών κατά το μέγιστο», σημείωσε ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν κήρυξε επίσης πενθήμερο εθνικό πένθος στη χώρα για τον θάνατο του προέδρου και επτά άλλων ανθρώπων.

«Κηρύσσω πενθήμερο εθνικό πένθος και εκφράζω τα συλλυπητήριά μου στον αγαπητό ιρανικό λαό», σημείωσε ο ανώτατος ηγέτης της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν σε ανακοίνωση που εξέδωσε μερικές ώρες μετά την αναγγελία του θανάτου του προέδρου της χώρας.

Ο Μοχμπέρ, όπως ο Ραϊσί, θεωρείται στενός συνεργάτης του Χαμενεΐ, ο οποίος έχει τον τελευταίο λόγο στα κρατικά ζητήματα του Ιράν. Ο Μοχμπέρ έγινε πρώτος αντιπρόεδρος το 2021 όταν ο Ραϊσί εξελέγη πρόεδρος.

Παράλληλα η ιρανική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα ότι μετά τον θάνατο του υπουργού Εξωτερικών, Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν, διορίζει προσωρινό υπουργό Εξωτερικών της χώρας τον Αλί Μπαγερί Κανί.

Ο διάδοχος του Ραΐσι θα είναι πιθανότατα ο εκλεκτός υποψήφιος του ανώτατου ηγέτη και σίγουρα ένας άλλος υπερσυντηρητικός σκληροπυρηνικός.

Μακροπρόθεσμα, ο θάνατος του Ραϊσί θα είχε συνέπειες για τον ανώτατο ηγέτη.

Θεωρούνταν ο ένας από τους δύο επικρατέστερους υποψήφιους για να διαδεχθεί τον Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ μετά το θάνατό του, ο άλλος ήταν ο γιος του Χαμενεΐ, ο Μοτζταμπά.

Για τους θρησκευόμενους και συντηρητικούς Ιρανούς, ο θάνατος του Ραϊσί θα είναι θλιβερός, για πολλούς άλλους όμως, θα είναι ο θάνατος ενός ανθρώπου που δεν επέτρεπε στην ιρανική κοινωνία να φιλελευθεροποιηθεί.