Novartis: Εκθετοι Παπαγγελόπουλος, Τουλουπάκη και ΣΥΡΙΖΑ με τη σφραγίδα των ΗΠΑ

Ο πανίσχυρος τότε αναπληρωτής υπ. Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, έσπευδε μάλιστα να δηλώσει έξω από το Μέγαρο Μαξίμου τον Φεβρουάριο του 2018, ότι επρόκειτο για το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους.
Ο πανίσχυρος τότε αναπληρωτής υπ. Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, έσπευδε μάλιστα να δηλώσει έξω από το Μέγαρο Μαξίμου τον Φεβρουάριο του 2018, ότι επρόκειτο για το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους.

Οσο εκκωφαντικά ξεκίνησε η υπόθεση Novartis – την οποία πρώτη είχε αποκαλύψει το 2016 το iefimerida.gr – τόσο ηχηρά έκλεισε από τις ΗΠΑ, αφήνοντας έκθετο τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο που μιλούσαν για το μεγαλύτερο σκάνδαλο του ελληνικού κράτους, αλλά και την εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη.

Επάνω στο – υπαρκτό, αλλά μόνο σε ό,τι αφορά το ιατρικό του σκέλος -σκάνδαλο της υπόθεσης Novartis, ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση – έστησε μια ολόκληρη πολιτική καριέρα. Επί χρόνια, πολιτικοί αντίπαλοι σπιλώθηκαν, σύρθηκαν στη Βουλή με την υποψία της κατηγορίας να τους βαραίνει και στήθηκαν προανακριτικές επιτροπές για την διερεύνησή του.

Ο πανίσχυρος τότε αναπληρωτής υπ. Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, έσπευδε μάλιστα να δηλώσει έξω από το Μέγαρο Μαξίμου τον Φεβρουάριο του 2018, ότι επρόκειτο για το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους. Επιστρατεύτηκαν μαρτυρικές καταθέσεις, το FBI, προστατευόμενοι μάρτυρες, καταγγελίες για δικαστικά και παραδικαστικά κυκλώματα και τόνοι «μελάνης» για να υποστηριχθεί το επιχείρημα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και του κ. Παπαγγελόπουλου.

Ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, πέραν της μνημειώδους δήλωσής του έξω από το μέγαρο Μαξίμου, είχε υποστηρίξει επίσης δημοσίως, ότι στο ταξίδι του εισαγγελέα Ιω. Αγγελή στη Βιέννη με την συμμετοχή της Ελένης Τουλουπάκη, είχε δοθεί από τις αυστριακές αρχές λογαριασμός πολιτικού προσώπου. Αν και παραδέχθηκε τότε ότι δεν υπήρξε στικάκι με στοιχεία, «προσφέρθηκε όμως λογαριασμός πολιτικού προσώπου από τους Αμερικανούς, το Ομοσπονδιακό Γραφείο Έρευνας (FBI) που δεν παρέλαβε ο κ. Αγγελής» όπως είχε δηλώσει.

Στο όλο εγχείρημα, κομβικό ρόλο έπαιξε και η Εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, η οποία απέστειλε τη δικογραφία στη Βουλή με την οποία διασύρθηκαν δύο πρώην πρωθυπουργοί (Σαμαράς, Πικραμμένος) και 8 πρώην υπουργοί (Βενιζέλος, Αβραμόπουλος, Στουρνάρας, Σαλμάς, Γεωργιάδης, Λυκουρέντζος, Κουτρουμάνης και Λοβέρδος).

Σε όλη την πορεία των ερευνών, δεν αποδείχθηκε ποτέ εμπλοκή πολιτικών προσώπων και οι δύο πρώην πρωθυπουργοί και οι περισσότεροι πρώην υπουργοί αθωώθηκαν πανηγυρικά καθώς οι υποθέσεις τους αρχειοθετήθηκαν. Εκκρεμούν μόνο οι υποθέσεις του πρώην Επιτρόπου Δημ. Αβραμόπουλου και του πρώην υπ. Υγείας Αδωνι Γεωργιάδη, ενώ η Ελένη Τουλουπάκη έχει ζητήσει την ποινική δίωξη του Ανδρέα Λοβέρδου.

Και έρχεται τώρα η απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ, με την οποία μπαίνει και με τη βούλα τέλος στο σκηνικό σκευωρίας που είχε στηθεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, τα τελευταία χρόνια, κατά των πολιτικών της αντιπάλων. Στην απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ αναφέρεται ότι επήλθε εξωδικαστικός συμβιβασμός με την Novartis (την μητρική και την θυγατρική της Ελλάδος) για παράνομες χρηματοδοτήσεις γιατρών αλλά όχι για πολιτικά πρόσωπα.

Πλέον, από τον ορυμαγδό εκείνης της περιόδου, απομένει η προανακριτική επιτροπή της Βουλής κατά του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου (για τον οποίο μάρτυρες κατέθεσαν ότι είναι ο περιβόητος «Ρασπούτιν») για το ενδεχόμενο συμμετοχής στη σκευωρία – όπως επισημαίνει η ΝΔ – αλλά και οι συνομιλίες του Νίκου Παππά με τον επιχειρηματία Σάμπι Μιωνή για το «μαγαζί» του ΣΥΡΙΖΑ.

Η προανακριτική επιτροπή της Βουλής ολοκλήρωσε τις εργασίες της την Πέμπτη, 25 Ιουλίου με την απολογία του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου για τα αδικήματα που του αποδίδονται και τα μέλη της ετοιμάζουν τον οδικό χάρτη που οδηγεί τον τέως αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στο Ειδικό Δικαστήριο.

Σύμφωνα με πληροφορίες το τελικό πόρισμα θα κατατεθεί στην Ολομέλεια έως τις 15 Ιουλίου και θα βασιστεί κυρίως στις καταθέσεις τεσσάρων ανώτερων εισαγγελικών λειτουργών (Ι. Αγγελή, Ελ. Ράικου, Π. Αθανασίου, Γ. Τσατάνη) οι οποίοι περιέγραψαν με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες τις παρεμβάσεις και τους ωμούς εκβιασμούς του κ. Παπαγγελόπουλου προκειμένου να στηθεί η σκευωρία Novartis και να διωχθούν οι δέκα πολιτικοί αντίπαλοι του ΣΥΡΙΖΑ.