Ντολμαδάκια γιαλαντζί για την Καθαρά Δευτέρα

Ντολμαδάκια γιαλαντζί για την Καθαρά Δευτέρα

Μια κλασική συνταγή για ντολμαδάκια, που την Καθαρά Δευτέρα δεν θα λείψουν από κανένα τραπέζι.

Μια κλασική συνταγή για ντολμαδάκια, που την Καθαρά Δευτέρα δεν θα λείψουν από κανένα τραπέζι.

Υλικά

  • 1 βάζο αμπελόφυλλα (περίπου 50 φύλλα) ή φρέσκα ζεματισμένα
  • 1 φλιτζάνι ρύζι Καρολίνα ή γλασέ
  • 2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι τριμμένο
  • 1/2 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
  • 1/2 ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο
  • Χυμός 2 λεμονιών
  • 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • Αλάτι, πιπέρι
  • 1 ντομάτα τριμμένη (προαιρετικά για πιο ζουμερή γέμιση)
  • 1-2 κουταλιές κουκουνάρι (προαιρετικά)
  • 1 κουταλιά σταφίδες (προαιρετικά, για γλυκιά γεύση)

Εκτέλεση

Ετοιμασία της γέμισης
Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνετε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρετε το ξερό και τα φρέσκα κρεμμυδάκια μέχρι να γυαλίσουν. Προσθέτετε το ρύζι και σοτάρετε για 2-3 λεπτά. Ρίχνετε την τριμμένη ντομάτα (αν χρησιμοποιείτε), τον άνηθο, τον δυόσμο, αλάτι, πιπέρι, κουκουνάρι και σταφίδες. Αποσύρετε από τη φωτιά.

Τύλιγμα
Απλώνετε τα αμπελόφυλλα σε επίπεδη επιφάνεια. Βάζετε 1 κουταλάκι γέμιση σε κάθε φύλλο και τυλίγετε σφιχτά, ξεκινώντας από τη βάση, κλείνοντας πρώτα τα πλαϊνά.

Μαγείρεμα
Στρώνετε λίγα φύλλα στον πάτο της κατσαρόλας. Τοποθετείτε τα ντολμαδάκια σε σειρές. Περιχύνετε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο, τον χυμό λεμονιού και 1 ποτήρι νερό. Καλύπτετε με ένα πιάτο για να μην ανοίξουν. Σιγοβράζετε για περίπου 40-45 λεπτά μέχρι να μαλακώσει το ρύζι.

Tips

  • Αν τα θέλετε πιο ζουμερά, προσθέστε λίγο περισσότερο νερό.
  • Σερβίρονται ζεστά ή κρύα, με λεμόνι και έξτρα ελαιόλαδο.