Ο τελευταίος βασιλιάς των Ελλήνων Κωνσταντίνος: Όλα έτοιμα για την κηδεία, φρούριο η Αθήνα

Η σορός του τέως Βασιλιά, θα φύγει από το Α' νεκροταφείο αύριο στις 5:00 το πρωί και θα φτάσει στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου περίπου στις 5:45, όπου θα παραμείνει έως και τις 12.00, ώστε να τον αποχαιρετήσει όποιος επιθυμεί.

Εικοσιτέσσερις ώρες πριν την κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου τη Δευτέρα στις 12 το μεσημέρι και όλα είναι έτοιμα. Οι γαλαζοαίματοι αρχίζουν να καταφθάνουν στη χώρα, ενώ δρακόντεια είναι τα μέτρα ασφαλείας.

Η σορός του τέως Βασιλιά, θα φύγει από το Α’ νεκροταφείο αύριο στις 5:00 το πρωί και θα φτάσει στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου περίπου στις 5:45, όπου θα παραμείνει έως και τις 12.00, ώστε να τον αποχαιρετήσει όποιος επιθυμεί.

Στις 12.00 θα ξεκινήσει η εξόδιος ακολουθία από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, όπου θα διαρκέσει περίπου μία ώρα καθώς στις 13:00 θα αναχωρήσει η σορός για το Τατόι, εκεί όπου θα τελεστεί τρισάγιο στο ναό της Αναστάσεως.

Ακολούθως η οικογένεια του τέως βασιλιά θα παραθέσει γεύμα στους προσκεκλημένους της στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία στο Σύνταγμα.

Η οικογένεια του εκλιπόντος τέως βασιλιά βρίσκεται πλέον σύσσωμη στην Αθήνα, προκειμένου να οργανώσει τις τελευταίες λεπτομέρειες της κηδείας.

Ο Παύλος και η Μαρί Σαντάλ με τα παιδιά τους

Τα παιδιά του Παύλου και της Μαρί Σαντάλ (Μαρία-Ολυμπία, Κωνσταντίνος-Αλέξιος, Αχιλλέας-Ανδρέας, Οδυσσέας-Κίμωνας και Αριστείδης-Σταύρος) έφθασαν στην Αθήνα την Παρασκευή.

Τα παιδιά και τα εγγόνια του θα σηκώσουν το φέρετρο
Χθες μάλιστα, έγινε και πρόβα του τελετουργικού, όπου φαίνονται τα παιδιά και τα εγγόνια του τ. βασιλιά να σηκώνουν το φέρετρο καθώς ήταν επιθυμία των παιδιών του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου να κουβαλήσουν το φέρετρο στην κηδεία του. Μάλιστα, ο γιος του Παύλος θα εκφωνήσει επικήδειο, όπως και κάποιο από τα μέλη της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής αλλά και ακόμη ένα πρόσωπο, το όνομα του οποίου δεν έχει γίνει γνωστό ακόμα.

Της κηδείας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου θα χοροστατήσει ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ενώ θα συμμετέχουν 12 Μητροπολίτες και μέλη της Ιεράς Συνόδου.

Τα μέτρα ασφαλείας για την κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου θα είναι δρακόντεια, καθώς 1.000 αστυνομικοί από διάφορες υπηρεσίες, μεταξύ των οποίων από Ασφάλεια Αθηνών, κρατική Ασφάλεια, Αντιτρομοκρατική, Επισήμων και ΜΑΤ, θα βρίσκονται επί ποδός, σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο της Ελληνικής Αστυνομίας.

Στον αττικό ουρανό θα πετάνε τα drones της ΕΛ.ΑΣ., δίνοντας εικόνα στο επιχειρησιακό κέντρο, ενώ παράλληλα θα διατεθούν πυροσβεστικά οχήματα, καθώς και ασθενοφόρα. Τα μέτρα της Αστυνομίας θα τεθούν σε ισχύ στη Μητρόπολη, από απόψε το βράδυ, ενώ υπάρχει άμεση συνεργασία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και με άλλα υπουργεία, όπως το υπουργείο Υγείας και το υπουργείο Πολιτισμού.

Μόνο με πρόσκληση στη Μητρόπολη
Την ίδια στιγμή, «κλειδώνει» η λίστα με τους γαλαζοαίματους οι οποίοι νώ αρχίζουν να καταφθάνουν και οι υψηλοί προσκεκλημένοι από το εξωτερικό. .

Συνολικά οι προσκεκλημένοι ανέρχονται στους 187. Πρόκειται για μέλη βασιλικών οικογενειών από 11 κράτη, οι οποίοι θα μπορούν να μπουν στη Μητρόπολη, αυστηρά με πρόσκληση.

Χωρίς τηλεοπτικά συνεργεία στο σημείο ταφής
Επιθυμία της οικογένειας, η οποία εκφράστηκε προς τους επικεφαλής αξιωματικούς είναι να μην υπάρχουν τηλεοπτικά συνεργεία και drones στο σημείο ταφής του τέως βασιλιά. Μετά το πέρας της νεκρώσιμης ακολουθίας, οι προσκεκλημένοι θα επιβιβαστούν σε μικρά φορτηγάκια και ιδιωτικά αυτοκίνητα προκειμένου να κατευθυνθούν στο Τατόι για την ταφή.

Η πορεία από τη Μητρόπολη στο Τατόι
Η πορεία που θα ακολουθήσουν είναι ανάποδα την οδό Μητροπόλεως, Σύνταγμα (στάση Μνημείου Αγνώστου Στρατιώτη), Βασ. Σοφίας, Βασ. Κωνσταντίνου, Χίλτον, Μιχαλακοπούλου, Κατεχάχη, Περιφερειακή Υμηττού, Αττική Οδός, Αθηνών-Λαμίας και έξοδο στην Βαρυμπόμπη με κατεύθυνση το σημείο ταφής. Έχουν σχεδιαστεί και εναλλακτικές διαδρομές για την μετακίνηση της πομπής.

Οι γαλαζοαίματοι που θα δώσουν το «παρών» στην κηδεία
Στην Αθήνα αναμένονται ο βασιλιάς της Ισπανίας Φελίπε και η σύζυγός του Λετίθια. Επίσης στην κηδεία θα παραστούν οι δύο αδελφές του βασιλιά της Ισπανίας, πριγκίπισσα Έλενα και πριγκίπισσα Κριστίνα, αλλά και ο επίτιμος βασιλιάς Χουάν Κάρλος. Η βασιλομήτωρ Σοφία, αδελφή του Κωνσταντίνου, βρίσκεται πολλές ημέρες στην Αθήνα και ήταν στο πλευρό του στις τελευταίες του στιγμές.

Φελίπε και Λετίθια θα έρθουν στην Αθήνα σήμερα Κυριακή και θα μείνουν στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρεταννία», ενώ θα αναχωρήσουν την Τρίτη. Και ο Χουάν Κάρλος αναμένεται σήμερα Κυριακή στην Αθήνα και θα αναχωρήσει την Τρίτη.

Σε ανώτατο επίπεδο θα εκπροσωπηθεί το δανέζικο παλάτι, καθώς στην κηδεία θα παραστούν η βασίλισσα Μαργκρέτε, αδελφή της Άννας-Μαρίας, η επίσης αδελφή της πριγκίπισσα Ματθίλδη και ο πρίγκιπας διάδοχος Φρέντερικ. Δεν θα παραστεί η πριγκίπισσα Μαίρη, σύζυγος του Φρέντερικ, καθώς θα παραμείνει στη χώρα με τον ρόλο του αντιβασιλέα, όπως προβλέπει το πρωτόκολλό τους.

Όπως αναφέρουν σουηδικά ΜΜΕ, τόσο ο βασιλιάς της Σουηδίας Κάρολος (πρώτος εξάδελφος της Άννας-Μαρίας) όσο και η βασίλισσα Σίλβια θα παραστούν τη Δευτέρα στην κηδεία. Σήμερα Κυριακή θα έρθει στην Αθήνα για την κηδεία του Κωνσταντίνου ο Μέγας Δούκας του Λουξεμβούργου Χένρι, με τον οποίο ο τέως βασιλιάς διατηρούσε στενούς οικογενειακούς δεσμούς.

Σε ό,τι αφορά την ολλανδική βασιλική οικογένεια, με την οποία η οικογένεια του Κωνσταντίνου περνούσε μαζί τα καλοκαίρια στο Πόρτο Χέλι, τα ολλανδικά μέσα αναφέρουν ότι τον Βασιλιά Βίλεμ Αλεξάντερ θα συνοδεύσουν η βασίλισσα Μαξίμα και η μητέρα του, βασιλομήτωρ Βεατρίκη.

Τη βασιλική οικογένεια της Νορβηγίας θα εκπροσωπήσει ο πρίγκιπας διάδοχος Χάακον και η σύζυγός του πριγκίπισσα Μέτε Μαρίν. Τη βρετανική βασιλική οικογένεια θα εκπροσωπήσει η πριγκίπισσα Άννα όπως αναφέρουν πληροφορίες στη Βρετανία επικαλούμενες το βρετανικό παλάτι.

Διαφορετικές είναι οι πληροφορίες στα ξένα ΜΜΕ για τον αν θα παραστούν ο πρίγκιπας Γουίλιαμ και η Κέιτ Μίντλετον στην κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου. Η διεθνής έκδοση του Hello επικαλείται πληροφορίες από ελληνικά ΜΜΕ ότι το ζευγάρι θα παραστεί, σημειώνοντας ότι αν και τα παλάτια του Μπάκιγχαμ και του Κένσιγκτον δεν επιβεβαιώνουν γιατί είναι ιδιωτική επίσκεψη. Πάντως, ο Ρίτσαρντ Πάλμερ, βασιλικός ανταποκριτής της Express αναφέρει ότι παρά τις σχετικές πληροφορίες στην Ελλάδα, αντιλαμβάνεται ότι Γουίλιαμ Κέιτ δεν θα έρθουν, όπως και ο πρίγκιπας Εντουαρντ, πληροφορία που διακινήθηκε έντονα τις προηγούμενες ημέρες.

Ένας ακόμη «γαλαζοαίματος» που, σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida.gr, θα δώσει τελικά το «παρών» είναι ο πρίγκιπας Αλβέρτος του Μονακό ο οποίος φτάνει σήμερα, Κυριακή, στην Αθήνα, όπως και ο πρώην βασιλιάς της Βουλγαρίας Συμεών, αλλά και εκπρόσωπος της πρώην βασιλικής οικογένειας της Ρουμανίας, ο σύζυγος της πριγκίπισσας Μαργαρίτας, Ράντου.

Σύμφωνα με πληροφορίες στην Αθήνα θα βρεθεί για την κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου και εκπρόσωπος της βασιλικής οικογένειας της Ιορδανίας.

Ποιοι υπουργοί και βουλευτές θα πάνε στην κηδεία
Η εκπροσώπηση της ελληνικής κυβέρνησης στην κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου αναβαθμίστηκε. Βάσει του αρχικού σχεδιασμού την κυβέρνηση θα εκπροσωπούσε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη. Παρά ταύτα, στη συνέχεια ανακοινώθηκε ότι η κυβέρνηση θα εκπροσωπηθεί και από τον αντιπρόεδρό της Παναγιώτη Πικραμμένο.

Ιδιωτικά θα δώσουν το «παρών» και άλλα επιφανή στελέχη της κυβέρνησης και της ΝΔ. Όπως έχει ήδη αναφέρει το iefimerida.gr, στην κηδεία θα παραβρεθεί ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, ενώ στη Μητρόπολη πιθανώς θα παραστεί και ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

Στην κηδεία θα παραστεί και η ευρωβουλευτής της ΝΔ Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, την οποία έχει βαφτίσει ο τέως βασιλιάς. Από τη ΝΔ θα δώσουν το «παρών» και οι βουλευτές Μίλτος Χρυσομάλλης (Μεσσηνίας) και Δημήτρης Βαρτζόπουλος (Β’ Θεσσαλονίκης).

Παράλληλα, ως εκ του θεσμικού του ρόλου ως περιφερειάρχης Αθηνών, στη Μητρόπολη αναμένεται να βρεθεί ο Γιώργος Πατούλης.