Όχι ένα, ούτε δύο, αλλά τρία εμβόλια θα κάνουμε φέτος! – Ξεκινούν τον Οκτώβριο – Ποιοι θα κάνουν περισσότερα

Κορωνοϊός, γρίπη, RSV, γαστρεντερίτιδες, λεπτοσπείρωση στο επίκεντρο – Εμβολιασμοί μέχρι και για τέτανο και ηπατίτιδα Α

Μπαίνουμε σιγά-σιγά στην εποχή που ξεκινούν οι ιώσεις και οι «ειδικοί» και το υπουργείο Υγείας ξεκινούν να μιλούν για εμβολιασμούς κατά του κορωνοϊού, καθώς αναμένεται να έρθει στη χώρα μας το νέο επικαιροποιημένο εμβόλιο από τον Οκτώβριο. 

Ωστόσο δεν θα εμβολιαστούμε μόνο για τον κορωνοϊό, αλλά και για την γρίπη και τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV), ενώ οι κάτοικοι της Θεσσαλίας θα πρέπει να εμβολιαστούν και για άλλα νοσήματα!

Τα κρούσματα του κορωνοϊού έχουν ξεκινήσει να αυξάνονται από τις αρχές Σεπτεμβρίου, με την τελευταία υποπαραλλαγή BA.2.86, ευρέως γνωστή ως «Pirola», να εξαπλώνεται πλέον και στην Ελλάδα. Ταυτόχρονα έχουν αυξηθεί και οι νοσηλείες, καθώς περισσότεροι από 750 ασθενείς με κορωνοϊό βρίσκονται στα νοσοκομεία της χώρας.

Οι «ειδικοί» ζητούν η τριπλή αναζωπύρωση των ιώσεων να βρει τους πολίτες θωρακισμένους με τα διαθέσιμα εμβόλια.

Το πρόγραμμα εμβολιασμού επικαιροποιείται και δρομολογείται η εφαρμογή του τον Οκτώβριο, καθώς έχουν εξασφαλιστεί οι αναγκαίες ποσότητες αντιγριπικών εμβολίων και για τον κορωνοϊό. Σε ό,τι αφορά τον ιό RSV, αναμένεται η κυκλοφορία δύο εμβολίων στην Ελλάδα.

Ωστόσο, στον σχεδιασμό των αρμοδίων περιλαμβάνεται πλέον ένας νέος, αστάθμητος μέχρι πρότινος, παράγοντας: η περιοχή της βαριά χτυπημένης από τις πλημμύρες Θεσσαλίας. Η υγειονομική διαχείριση του πληθυσμού αποτελεί ήδη μεγάλη πρόκληση για τις Aρχές, που επιχειρούν να προλάβουν εκτός από τις γαστρεντερίτιδες και τη λεπτοσπείρωση, περιστατικά τετάνου και ηπατίτιδας Α, οργανώνοντας εμβολιασμούς σε στοχευμένες ομάδες.

Επιπλέον, καταγράφονται ήδη εκατοντάδες περιστατικά αναπνευστικών λοιμώξεων, μεταξύ των οποίων και κορωνοϊού, φέρνοντας στο προσκήνιο επιτακτικά το ζήτημα της προτεραιοποίησης των εμβολιασμών για τη φετινή περίοδο στους κατοίκους των περιοχών που έχουν πληγεί. Το θέμα απασχολεί τους «ειδικούς» αλλά και τους αρμόδιους υγειονομικούς φορείς στο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων, ενώ έχει ζητηθεί σχετικά η γνωμοδότηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Εξαρχής διαπιστώθηκε ότι ο συγχρωτισμός και ο συνωστισμός σε χώρους κλειστούς εξαιτίας των πλημμυρών οδήγησε σε αύξηση της κυκλοφορίας των ιών και της μετάδοσης ασθενειών. Και όπως συμβαίνει σε κάθε επιδημική έξαρση, οι ευάλωτοι -είτε λόγω ηλικίας είτε λόγω χρόνιου νοσήματος- είναι εκείνοι που πλήττονται περισσότερο.

Στο υπουργείο Υγείας είναι προετοιμασμένοι για τον εμβολιασμό στον πληθυσμό της Θεσσαλίας εφόσον ανάψει το πράσινο φως η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών. Θα αξιοποιηθούν οι κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ όπως και οι Μονάδες των Τοπικών Ομάδων Υγείας (ΤΟΜΥ) για τον εμβολιασμό των κατοίκων, συνδράμοντας τα Κέντρα Υγείας και τις άλλες δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Το αντιγριπικό εμβόλιο, που σημειωτέον θα είναι συνταγογραφούμενο και δωρεάν, πρέπει να λάβουν όσοι είναι 60 ετών και άνω, όλα τα άτομα από 12 ετών και άνω που έχουν υποκείμενα προβλήματα υγείας, οι έγκυοι, οι ανοσοκατεσταλμένοι, όσοι διαμένουν σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων και Μονάδες Χρονίως Πασχόντων καθώς και όσοι τους φροντίζουν, οι υγειονομικοί εργαζόμενοι.

Για όλες αυτές τις ομάδες πληθυσμού συστήνεται και ο αναμνηστικός εμβολιασμός για τον κορωνοϊό. Ωστόσο, η πρόσβαση στα εμβολιαστικά κέντρα της ΠΦΥ και των νοσοκομείων, κατά περίπτωση, θα είναι ανοιχτή για όλους.

Σε ό,τι αφορά τον ιό RSV, πρόκειται για έναν κοινό αναπνευστικό ιό που συνήθως προκαλεί ήπια συμπτώματα κρυολογήματος. Οι περισσότεροι αναρρώνουν σε διάστημα 10-14 ημερών, ωστόσο μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές σε ευάλωτα λόγω μεγάλης ηλικίας ή σοβαρών παθήσεων άτομα.

Επίσης, επικίνδυνος αποδεικνύεται ο ιός RSV και για τα πολύ μικρά βρέφη έως 6 μηνών. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) και η Κομισιόν έχουν δώσει το πράσινο φως για δύο εμβόλια έναντι του RSV (GlaxoSmithKlein, Pfizer), για τα οποία όμως δεν έχουν δοθεί ακόμη συγκεκριμένες συστάσεις για τη χορήγησή τους σε ευρωπαϊκό ή σε εθνικό επίπεδο.

Να θυμίσουμε ότι πριν από λίγες ημέρες ο καθηγητής Πνευμονολογίας και αντιπρόεδρος της ελληνικής πνευμονολογικής εταιρείας Νίκος Τζανάκης, είχε μιλήσει για έναν δύσκολο χειμώνα.

«Τα μηνύματα για τον φετινό χειμώνα δεν είναι ενθαρρυντικά καθώς μας περιμένει τριπλή επίθεση γρίπης, κορωνοϊού και συγκυριακού ιού (RSV)», είχε πει χαρακτηριστικά.