Οι 10 τροφές που αυξάνουν τα επίπεδα κερατίνης

Τα συμπληρώματα κερατίνης μπορούν επίσης να συμβάλλουν στην πρόληψη της τριχόπτωσης, να ενισχύσουν την ανάπτυξη των νυχιών και να βελτιώσουν την υφή του δέρματος.

Η κερατίνη είναι ένας τύπος δομικής πρωτεΐνης που βρίσκεται στα μαλλιά, το δέρμα και τα νύχια.

Είναι ιδιαίτερα σημαντική για τη διατήρηση της δομής του δέρματος, την επούλωση των πληγών και την υγεία των μαλλιών και των νυχιών.

Αρκετά θρεπτικά συστατικά είναι απαραίτητα για τη σύνθεση κερατίνης, συμπεριλαμβανομένων των πρωτεϊνών, της βιοτίνης και της βιταμίνης Α.

Τα συμπληρώματα κερατίνης μπορούν επίσης να συμβάλλουν στην πρόληψη της τριχόπτωσης, να ενισχύσουν την ανάπτυξη των νυχιών και να βελτιώσουν την υφή του δέρματος.

Αν θέλετε όμως να ενισχύσετε φυσικά τη σύνθεση κερατίνης στο σώμα σας, δείτε ποιες είναι οι κατάλληλες τροφές:

Αυγά

Η κατανάλωση αυγών είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να αυξήσετε την παραγωγή κερατίνης με φυσικό τρόπο.

Αποτελούν καλή πηγή βιοτίνης, μιας βασικής θρεπτικής ουσίας που εμπλέκεται στη σύνθεση κερατίνης. Μόνο ένα αυγό παρέχει 10 mcg αυτού του θρεπτικού συστατικού, καλύπτοντας το 33% των ημερήσιων αναγκών.

Επιπλέον, η πρωτεΐνη των αυγών ενισχύει την παραγωγή κερατίνης, καθώς ένα μεγάλο αυγό δίνει 6 γραμμάρια πρωτεΐνης.

Τα αυγά περιέχουν επίσης σελήνιο, ριβοφλαβίνη και βιταμίνες Α και Β12.

Κρεμμύδια

Έχουν ιδιαίτερα υψηλή περιεκτικότητα σε N-ακετυλοκυστεΐνη, ένα φυτικό αντιοξειδωτικό που το σώμα μετατρέπει στο αμινοξύ L-κυστεΐνη – ένα συστατικό της κερατίνης.

Τα κρεμμύδια παρέχουν επίσης φυλλικό οξύ, ένα απαραίτητο μικροθρεπτικό συστατικό απαραίτητο για τη διατήρηση υγιών τριχοθυλακίων.

solomos.jpg

Σολομός

Είναι πλούσιος σε πρωτεΐνες, δίνοντας σχεδόν 17 γραμμάρια ανά 85 γραμμάρια. Είναι επίσης εξαιρετική πηγή βιοτίνης, ένα βασικό θρεπτικό συστατικό που υποστηρίζει την παραγωγή κερατίνης. Μόλις 85 γραμμάρια σολομού σε κονσέρβα περιέχουν 5 mcg, καλύπτοντας το 17% των ημερήσιων αναγκών.

Ο σολομός είναι επίσης πλούσιος σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία ωφελούν την καρδιά και βοηθούν στην ανάπτυξη των μαλλιών, ενισχύουν την πυκνότητά τους και προστατεύουν από την τριχόπτωση όταν λαμβάνονται με τη μορφή συμπληρώματος.

Γλυκοπατάτες

Έχουν ιδιαίτερα υψηλή περιεκτικότητα σε καροτενοειδή προβιταμίνης Α. Τα καροτενοειδή της προβιταμίνης Α, όπως είναι η βήτα καροτίνη, μετατρέπονται σε βιταμίνη Α στο σώμα. Μια μέτρια γλυκοπατάτα (περίπου 150 γραμμάρια) παρέχει 1.150 mcg -πάνω από το 100% των ημερήσιων αναγκών- προβιταμίνης Α. Η βιταμίνη Α ενισχύει τη σύνθεση κερατίνης και είναι απαραίτητη για την υγεία του δέρματος και των μαλλιών. Είναι επίσης πλούσιες σε κάλιο, μαγγάνιο και βιταμίνες Β6 και C.

Ηλιόσποροι

Είναι εξαιρετική πηγή βιοτίνης και πρωτεΐνης. Τα 35 γραμμάρια προσφέρουν 7 γραμμάρια πρωτεΐνης και 2,6 mcg βιοτίνης -το 9% της ημερήσιας δόσης.

Είναι επίσης πλούσιοι σε μια ποικιλία άλλων μικροθρεπτικών συστατικών, όπως βιταμίνη Ε, χαλκό, σελήνιο και παντοθενικό οξύ.

Μάνγκο

Το εξωτικό φρούτο είναι πλούσιο σε προβιταμίνη Α, με 89 mcg -σχεδόν το 10% των ημερήσιων αναγκών- ανά φλιτζάνι (165 γραμμάρια).

Έχει επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε πολλά άλλα βασικά θρεπτικά συστατικά για την υγεία του δέρματος και των μαλλιών, όπως βιταμίνη C και φυλλικό οξύ.

Σκόρδο

Είναι πλούσιο σε N-ακετυλοκυστεΐνη, την οποία το σώμα μετατρέπει σε L-κυστεΐνη – ένα αμινοξύ που βρίσκεται στην κερατίνη.

Μελέτες έχουν δείξει ότι το σκόρδο μπορεί να βοηθήσει στην υγεία του δέρματος. Έχει βρεθεί ότι προστατεύει τα κερατινοκύτταρα, τα οποία είναι υπεύθυνα για την παραγωγή κερατίνης, από τις βλάβες που προκαλεί η υπεριώδης ακτινοβολία.

Συμβάλλει επίσης στην επούλωση των πληγών, καταπολεμά τις μικροβιακές λοιμώξεις και επιβραδύνει τα σημάδια γήρανσης).

Το σκόρδο διαθέτει και άλλα ευεργετικά μικροθρεπτικά συστατικά, όπως μαγγάνιο, βιταμίνη Β6 και βιταμίνη C.

Κέιλ

Αυτό το φυλλώδες πράσινο λαχανικό είναι μια καλή πηγή προβιταμίνης Α δίνοντας 50 mcg σε μόλις 1 φλιτζάνι (21 γραμμάρια), που καλύπτουν το 6% των ημερήσιων αναγκών.

Είναι επίσης εξαιρετική πηγή βιταμίνης C, η οποία ενισχύει την παραγωγή κολλαγόνου, ενός τύπου πρωτεΐνης που διατηρεί τη δύναμη, τη δομή και την ελαστικότητα του δέρματος.

Μοσχαρίσιο συκώτι

Είναι μία από τις πιο συμπυκνωμένες πηγές βιοτίνης, καθιστώντας το μια εξαιρετική επιλογή εάν θέλετε να αυξήσετε την παραγωγή κερατίνης με φυσικό τρόπο.

Μόλις 85 γραμμάρια μαγειρεμένου βόειου συκωτιού δίνουν 31 mcg βιοτίνης, υπερβαίνοντας τις ημερήσιες ανάγκες σας (103%). Η ίδια ποσότητα δίνει επίσης 24,5 γραμμάρια πρωτεΐνης και 7.960 mcg βιταμίνης Α.

Το συκώτι είναι επίσης εξαιρετική πηγή πολλών ακόμη βιταμινών και μετάλλων, όπως είναι η βιταμίνη Β12, το φυλλικό οξύ, η ριβοφλαβίνη και ο σίδηρος.

Καρότα

Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε προβιταμίνη Α. Ένα φλιτζάνι (128 γραμμάρια) δίνει 1.070 mcg.

Είναι επίσης πλούσια σε βιταμίνη C, η οποία ενισχύει τη σύνθεση κολλαγόνου, βοηθώντας παράλληλα στην επούλωση των πληγών, την ανακούφιση από τη φλεγμονή και την προστασία της επιδερμίδες από διάφορες βλάβες.

Επιπλέον, τα καρότα προσφέρουν άφθονη βιοτίνη, βιταμίνη Β6, κάλιο και βιταμίνη Κ1.