Οι αγκαλιές μπορεί να κάνουν καλό στην υγεία σας

Όταν μια αγκαλιά διαρκεί 20 δευτερόλεπτα, προκαλεί θεραπευτική επίδραση στο σώμα και το μυαλό.

“Η μέση διάρκεια μιας αγκαλιάς μεταξύ δύο ανθρώπων είναι 3 δευτερόλεπτα. Οι ερευνητές όμως ανακάλυψαν κάτι καταπληκτικό.

Όταν μια αγκαλιά διαρκεί 20 δευτερόλεπτα, προκαλεί θεραπευτική επίδραση στο σώμα και το μυαλό.

Ο λόγος είναι ότι μια ειλικρινή αγκαλιά παράγει μια ορμόνη που ονομάζεται “οξυτοκίνη”, επίσης γνωστή ως η ορμόνη της αγάπης.
Αυτή η ουσία έχει πολλά οφέλη για την σωματική και ψυχική μας υγεία, μας βοηθά, παρεμπιπτόντως, να χαλαρώσουμε, να νιώσουμε ασφαλείς και να διώξουμε τους φόβους και το άγχος μας.

Αυτό το υπέροχο ηρεμιστικό προσφέρεται δωρεάν κάθε φορά που παίρνεις ένα άτομο στην αγκαλιά σου, που κουνάς ένα παιδί, που χαϊδεύεις ένα σκυλί ή μια γάτα, που χορεύεις με τον συνεργάτη σου, όταν είσαι κοντά σε κάποιον ή όταν απλά κρατάει ένα Φίλος τους ώμους σου.”

Ξέρεις μέσα σου ότι μια ζεστή, στενή αγκαλιά είναι ωραία μέχρι την καρδιά. Αλλά ξέρατε ότι μπορεί να έχει πραγματικά οφέλη για την υγεία;  

Για αρχή, υπάρχουν ενδείξεις ότι μια αγκαλιά – όπως από έναν σύντροφο, ένα αγαπημένο πρόσωπο ή έναν φίλο – μπορεί να βοηθήσει να δαμάσει την καθημερινή ένταση, να απαλύνει τις ανησυχίες μας και ακόμη και να μας βοηθήσει να αποφύγουμε να αρρωστήσουμε.  

Τι είναι μια αγκαλιά; 

Μια καλή αγκαλιά μπορεί να δείξει οικειότητα, τρυφερότητα και στοργή. Χωρίς λόγια, μια αγκαλιά λέει ότι γνωρίζουμε τους αγώνες του άλλου. Και μας βοηθά να συνδεθούμε ως άνθρωποι. 

Αλλά, σε φυσικό επίπεδο, γιατί μια αγκαλιά φαίνεται να ηρεμεί τις ίδιες τις ψυχές μας;  

Μια απάντηση μπορεί να είναι οι ορμόνες για καλή αίσθηση – όπως η σεροτονίνη και η ωκυτοκίνη. Οι ειδικοί λένε ότι η αγκαλιά προκαλεί την απελευθέρωσή τους και μειώνει τα επίπεδα της ορμόνης του στρες. Επιπλέον, μια αγκαλιά μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση και τον καρδιακό μας ρυθμό, κάνοντάς μας να νιώθουμε πιο χαλαροί. 

Δεν είναι μια μεγάλη αγκαλιά; Το να κρατάτε τα χέρια ή να αγγίζετε απαλά κάποιον (ακόμα και να τοποθετείτε ένα χέρι τόσο σύντομα σε έναν κουρασμένο ώμο) μπορεί επίσης να έχει αυτά τα αποτελέσματα. 

Μια αγκαλιά για ευτυχία και υγεία; 

Γνωρίζουμε από έρευνα ότι η αγκαλιά ή το άγγιγμα φαίνεται να προάγει μια σειρά από θετικά. Για παράδειγμα, μπορεί να βοηθήσει: 

Διευκολύνετε τους φόβους και το άγχος. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι το άγγιγμα βοήθησε τους ανθρώπους που αγωνίζονται με την αίσθηση της δικής τους θνητότητας. Για μέρος της μελέτης, οι συμμετέχοντες δέχθηκαν ένα σύντομο άγγιγμα στον ώμο. Όσοι είχαν χαμηλή αυτοεκτίμηση ανέφεραν λιγότερο υπαρξιακό άγχος όταν δέχτηκαν ένα άγγιγμα, σε σύγκριση με εκείνους που δεν τους είχαν αγγίξει. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι το άγγιγμα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί με την παροχή συμβουλών για να βοηθήσει στη θεραπεία της χαμηλής αυτοεκτίμησης και ίσως ακόμη και του άγχους και της κατάθλιψης.  

Αποφύγετε λοιμώξεις όπως το κοινό κρυολόγημα.  Σε μια άλλη μελέτη, οι άνθρωποι που ήταν αγχωμένοι αλλά τους αγκάλιαζαν τακτικά είχαν λιγότερες πιθανότητες να κρυώσουν από εκείνους που τους αγκάλιαζαν λιγότερο συχνά. Η εξήγηση σε αυτό είναι αρκετά απλή. Το άγχος μας κάνει ευάλωτους στους ιούς. Αλλά το να είμαστε αγκαλιά μεταφέρει μια αίσθηση υποστήριξης, η οποία μπορεί να εξουδετερώσει τις αρνητικές επιπτώσεις του στρες στο ανοσοποιητικό μας σύστημα.  

Άλλες έρευνες δείχνουν ότι μια αγκαλιά, ένα τρίψιμο ή άλλες μορφές λιγότερο οικείου αγγίγματος μπορεί να προσφέρει ποικίλα οφέλη, όπως ανακούφιση από τον πόνο, μείωση του άγχους και τόνωση της διάθεσης μετά από έναν καυγά. 

Η καλοσύνη πιάνει 

Το να μοιράζετε αγκαλιές δεν είναι ο μόνος τρόπος για να τονώσετε τη διάθεσή σας. Το να βοηθάς τους άλλους δημιουργεί επίσης ευχάριστες δονήσεις…Πόσο αλήθεια.