Οι Ασθενείς με Θυρεοειδίτιδα Χασιμότο Αισθάνονται Κόπωση & Χαμηλή Ενέργεια

Οι Ασθενείς με Θυρεοειδίτιδα Χασιμότο Αισθάνονται Κόπωση & Χαμηλή Ενέργεια

Ο θυρεοειδής αδένας παίζει κεντρικό ρόλο στη ρύθμιση του κύκλου ενέργειας, κούρασης και ανάπαυσης.

Οι Ασθενείς με Θυρεοειδίτιδα Χασιμότο Αισθάνονται Κόπωση & Χαμηλή Ενέργεια

Το αίσθημα κόπωσης και η έλλειψη ενέργειας είναι το πιο συχνό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς που έχουν διαγνωστεί με θυρεοειδίτιδα Χασιμότο.

Είναι κοινό μάλιστα, οι ασθενείς να πιέζουν το σώμα τους για να ανταποκριθούν στις ανάγκες της καθημερινότητας, με αποτέλεσμα να επιδεινώνεται το αίσθημα κόπωσης και να δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος που αυξάνει τη δυσκολία που αντιμετωπίζουν.

Eξειδικευμένες εξετάσεις εντοπίζουν τις ελλείψεις και τις μεταβολικές διαταραχές, που επιδεινώνουν το αίσθημα κόπωσης και τα χαμηλά επίπεδα ενέργειας των ασθενών με θυρεοειδίτιδα Χασιμότο.

Ο θυρεοειδής αδένας παίζει κεντρικό ρόλο στη ρύθμιση του κύκλου ενέργειας, κούρασης και ανάπαυσης.

Υπό φυσιολογικές συνθήκες το ανθρώπινο σώμα εκδηλώνει υψηλότερα επίπεδα ενέργειας κατά τις πρωινές ώρες. Σταδιακά, η ενέργεια και η διαύγεια που τη συνοδεύουν, μειώνεται όπου μέχρι το βράδυ, εκδηλώνεται μια φυσιολογική κούραση, που μας οδηγεί να αναπαυθούμε, να ανακτήσουμε δυνάμεις και να επουλώσουμε τυχόν βλάβες που προέκυψαν στο σώμα κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Συχνά όμως το σώμα δεν λειτουργεί υπό ιδανικές συνθήκες. Οριακές ελλείψεις σε βασικά συστατικά επηρεάζουν την απόδοση του οργανισμού και οδηγούν στην έκκριση ορμονών, όπως η κορτιζόλη και η αδρεναλίνη, ώστε να μπορέσει να ανταπεξέλθει.

Η κούραση είναι ένα φυσιολογικό αίσθημα που εκδηλώνεται μετά από σημαντική σωματική δραστηριότητα, συνήθως κατά το τέλος της ημέρας. Η κούραση, σηματοδοτεί ότι ο οργανισμός χρειάζεται να ξεκουραστεί, να διορθώσει βλάβες που συνέβησαν κατά τη διάρκεια της ημέρας και να ανακτήσει τις δυνάμεις του.

Όλο και περισσότεροι άνθρωποι διαπιστώνουν ωστόσο, ότι δεν αρκεί να ξεκουραστούν ώστε να ανακτήσουν τα επίπεδα ενέργειας που χρειάζονται για να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις της ζωής.

Ξυπνάνε κουρασμένοι, νιώθουν υπνηλία, δυσκολία συγκέντρωσης, μειωμένη πνευματική διαύγεια και εκνευρισμό, που πηγάζει από την εξάντληση του οργανισμού και την προσπάθεια που καταβάλλουν για να τα καταφέρουν με τις υποχρεώσεις τους.

Το 90% της ενέργειας που χρειάζεται το ανθρώπινο σώμα παράγεται σε οργανίδια που βρίσκονται στο εσωτερικό των κυττάρων, τα μιτοχόνδρια. Κάθε κύτταρο στο σώμα, περιέχει αρκετές χιλιάδες μιτοχόνδρια.

Εικόνα 1: το 90% της ενέργειας που χρειάζεται για να λειτουργήσει το ανθρώπινο σώμα, παράγεται στα μιτοχόνδρια. US National Human Genome Research Institute

Ο ρόλος τους είναι να μετατρέπουν συστατικά από τις τροφές που τρώμε σε ενέργεια. Ένα σύστημα αλυσιδωτών χημικών αντιδράσεων που συμβαίνουν στα μιτοχόνδρια, παράγει σταθερά ενέργεια στο εσωτερικό των κυττάρων.

Η δυσλειτουργία των διαδικασιών παραγωγής ενέργειας στα κύτταρα, εκδηλώνεται με αίσθημα σταδιακά αυξανόμενης κούρασης και εξάντλησης που δεν ανακουφίζεται μετά από ξεκούραση.

Η χαμηλή απόδοση του οργανισμού σε ενέργεια που οφείλεται σε μιτοχονδριακή δυσλειτουργία, είναι σημαντικός παράγοντας στην εκδήλωση χρόνιων ασθενειών, όπως διαταραχές στη θυρεοειδική λειτουργία.

Οι κύριοι παράγοντες που προκαλούν μιτοχονδριακή δυσλειτουργία είναι οι ακόλουθοι:

  • Η έλλειψη μικροθρεπτικών συστατικών όπως βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία και αντιοξειδωτικά.
  • Η χαμηλή σωματική δραστηριότητα.
  • Η κατανάλωση κενών θερμίδων: υψηλά επεξεργασμένες τροφές με χαμηλή θρεπτική αξία.

Γενετική προδιάθεση.

Παραγωγή ελεύθερων ριζών που προκαλούν βλάβη στα κύτταρα (οξείδωση), με μεγαλύτερο ρυθμό από αυτόν που ο οργανισμός προλαβαίνει να διορθώσει (αντιοξειδωτικοί μηχανισμοί).

Σταδιακά και εφόσον δε διορθωθούν οι ελλείψεις, το ορμονικό σύστημα απορυθμίζεται και το άτομο καταλήγει αντί να βιώνει το φυσιολογικό κύκλο ενέργειας και ανάπαυσης κατά τη διάρκεια της ημέρας, να βιώνει συνεχείς εναλλαγές υπερέντασης με εξάντληση.

Η διαταραχή του φυσιολογικού κύκλου ενέργειας -ανάπαυσης, συνοδεύεται και με διαταραχή της λειτουργίας του θυρεοειδή, τροφοδοτώντας έναν φαύλο κύκλο σταδιακής επιδείνωσης της συνολικής ορμονικής κατάστασης του οργανισμού και της ικανότητας του ατόμου να ανταπεξέλθει στην καθημερινότητα.

Νόσος του Χασιμότο & Καθημερινότητα

ΠΗΓΗ: https://www.drtsoukalas.com/