Ακτοπλοϊκά εισιτήρια: Πού κυμαίνονται οι τιμές – Άπιαστο… όνειρο οι διακοπές στα νησιά – Παραδείγματα για την Κρήτη

Ακτοπλοϊκά εισιτήρια: Πού κυμαίνονται οι τιμές

Οι τιμές είναι σημαντικός αποτρεπτικός παράγοντας για τους Έλληνες που επιθυμούν να παραθερίσουν σε νησιά. Πού κυμαίνονται οι τιμές στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια

Αυξήσεις περί του 40% έχουν καταγραφεί στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια με αποτέλεσμα οι διακοπές σε έναν ελληνικό νησιωτικό προορισμό να αποτελεί άπιαστο όνειρο για τους πολλούς.

Παρότι υπάρχει αισιοδοξία για την τουριστική κίνηση σε κάθε γωνιά της Ελλάδας και η τουριστική περίοδος έχει ξεκινήσει για τα καλά, οι τιμές είναι σημαντικός αποτρεπτικός παράγοντας για τους Έλληνες που επιθυμούν να παραθερίσουν σε νησιά.

Παραδείγματα για την Κρήτη

Οι τιμές των εισιτηρίων στα δρομολόγια των ταχύπλοων ανάμεσα στην Κρήτη και τις Κυκλάδες παρουσιάζουν έντονες διακυμάνσεις, αντανακλώντας την επίδραση του ανταγωνισμού στην αγορά.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η γραμμή Ηράκλειο – Μύκονος. Μία ημέρα που μόνο ένα ταχύπλοο συνδέει τους δύο προορισμούς, η τιμή του εισιτηρίου αγγίζει τα 105,70 ευρώ. Ωστόσο, την επόμενη ημέρα, όταν ένα ανταγωνιστικό ταχύπλοο προσφέρει εισιτήρια στα 79 ευρώ, η τιμή του αρχικού ταχύπλοου μειώνεται στα 83 ευρώ. 

ADVERTISING

Παρόμοια τάση παρατηρείται και στη γραμμή Ηράκλειο – Σαντορίνη. Όταν μόνο ένα ταχύπλοο ή μία εταιρεία με δύο ταχύπλοα εξυπηρετεί τη γραμμή, η τιμή του εισιτηρίου είναι 92,70 ευρώ. Αυτή η τιμή όμως μειώνεται δραστικά, φτάνοντας μέχρι και τα 59 ευρώ, όταν εμφανίζεται ένα δεύτερο ταχύπλοο από άλλη εταιρεία στη διαδρομή. 

«Υπάρχουν πολλές προκρατήσεις»

Παραδείγματος χάριν στη Λέσβο, πολλοί τουρίστες έχουν ήδη φθάσει στο νησί, αρκετοί εξ’ αυτών από τη γειτονική Τουρκία.

Ο πρόεδρος ένωσης ξενοδόχων Λέσβου Βασίλης Βογιατζής μίλησε στο MEGA αναφορικά με τις τιμές των ξενοδοχείων στην περιοχή.

«Αυτό το τριήμερο ήταν άκρως επιτυχημένο, είχαμε επισκεψιμότητα, ο κόσμος είναι χαρούμενος για ότι η τουριστική κίνηση πάει από το καλό στο καλύτερο. Η Λέσβος είναι παραδοσιακά λύση για τον Έλληνα, οι τιμές κυμαίνονται από 65-95 ευρώ και σε εξαιρετικές περιπτώσεις με πάνω από 120 ευρώ αλλά πάντα με πρωινό», δήλωσε.

Συμπλήρωσε ακόμη ότι «η κίνηση είναι αυξημένη και αυξημένο επίσης είναι το ενδιαφέρον. Υπάρχουν πολλές προκρατήσεις. Η Λέσβος έχει φτάσει στα 26 τσάρτερ την εβδομάδα. Το μόνο μέρος που μας μένει είναι η Γερμανία. Είμαστε ικανοποιημένοι ως ξενοδόχοι».

Σύμφωνα με τον ταξιδιωτικό πράκτορα Ηλία Πίκουλο «υπάρχουν κάποιες προσφορές, παραδείγματος χάριν για τέσσερα νησιά μια τετραμελής οικογένεια με αυτοκίνητο, με επιστροφή, εφόσον έχουν τετραήμερη διαμονή έχουν έκπτωση 30% σε επιβάτες και αμάξι».

Τουρισμός: Φωτιά τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια – Εμπόδιο για τις διακοπές η ακρίβεια

Χαρακτηριστικά είναι άλλωστε τα όσα ανέφερε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega, την ώρα που 30.000 εκδρομείς αναχώρησαν σήμερα από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου για νησιωτικούς προορισμούς.

Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με τα στοιχεία της ομοσπονδίας ταξιδιωτικών γραφείων καταγράφεται πτώση στην εγχώρια κινητικότητα κατά 15% σε σχέση με πέρυσι.

Με αυτόν τον τρόπο αποδεικνύεται πως θα είναι άπιαστο όνειρο για πολλούς θα είναι φέτος ένας νησιωτικός προορισμός για διακοπές καθώς τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια έχουν αυξηθεί ακόμη και κατά 40%.

Για παράδειγμα αν από τον Πειραιά για τη Σύρο, ένα ζευγάρι με ένα παιδί έως δέκα ετών, αν πάρουν μαζί και το αυτοκίνητό τους θα πρέπει να δώσουν 432 ευρώ ενώ αν επιλέξουν την Πάρο ένα ζευγάρι χωρίς παιδί με μοτοσυκλέτα μεγάλου κυβισμού θα πρέπει να καταβάλλει με ταχύπλοο 316 ευρώ, με συμβατικό πλοίο 265 ευρώ.