Ορθομοριακή Διατροφή και Αποτοξίνωση

Το κύτταρο για να παράγει ενέργεια θέλει νερό αμινοξέα ένζυμα βιταμίνες μέταλλα, φυτοχημικά γενικά, αέρα και ήλιο. Θέλει δηλαδή τα συστατικά από τα οποία αποτελείται το ίδιο, τόσο απλά.

Είναι μάλλον δύσκολο να γράψεις λίγα για ένα ζήτημα σαν το αδυνάτισμα ή την αύξηση του βάρους σε κάποιο λιπόσαρκο άτομο (το ίδιο ακριβώς πρόβλημα είναι από την ανάποδη) αλλά θα προσπαθήσω…

Αυτό που πρέπει να κατανοηθεί βαθιά πριν απ’ όλα, είναι ότι ένα υπέρβαρο σώμα είναι υπέρβαρο επειδή λιμοκτονεί και όχι επειδή τρώει πολύ! Έχετε σκεφτεί ποτέ ότι τα συσκευασμένα τρόφιμα διατηρούνται στα ράφια πάρα πολλούς μήνες, όχι μόνο επειδή έχουν χημικά συντηρητικά, αλλά επειδή είναι τόσο άδεια από θρεπτικά συστατικά και κυρίως ένζυμα και βιταμίνες που κανένα παράσιτο μύκητας μικρόβιο κ.λ.π. δεν ενδιαφέρεται να τα φάει, άρα και να τα αλλοιώσει…

Το κύτταρο για να παράγει ενέργεια θέλει νερό αμινοξέα ένζυμα βιταμίνες μέταλλα, φυτοχημικά γενικά, αέρα και ήλιο. Θέλει δηλαδή τα συστατικά από τα οποία αποτελείται το ίδιο, τόσο απλά.

Όλα αυτά λέγονται μικροθρεπτικά ή ορθά μόρια. Αυτά συνθέτουν πρωτεΐνες, λίπη και υδατάνθρακες, αλλιώς μακροθρεπτικά. Δυστυχώς η συμβατική λογική μετράει θερμίδες μακροθρεπτικών και αναλογίες χωρίς να βλέπει την ποιότητα αυτών.

Η Ορθομοριακή διατροφή “μεταμορφώνει” όσους την ακολουθήσουν!

Ο νεύρο-άνοσο-ενδοκρινικός άξονας

Φανταστείτε μία ζυγαριά που στη μία πλευρά είναι ο θυρεοειδής, το πεπτικό (πάγκρεας κυρίως και ήπαρ, λεπτό έντερο) και από την άλλη το στρες (επινεφρίδια, νευρικό σύστημα). Όσο το στρες αυξάνεται αυτομάτως κλείνει η πέψη και ο θυρεοειδής. Αυτό το αντιλαμβάνεστε εύκολα αν θυμηθείτε μία στιγμή σοβαρού κινδύνου π.χ. ένα φορτηγό έρχεται κατά πάνω σας ή κάποιος επιτίθεται να σας ληστέψει. Αυτό που συμβαίνει αμέσως είναι να σφιχτεί το στομάχι, να μας λούσει κρύος ιδρώτας, η καρδιά να υπερλειτουργεί και οι πνεύμονες να αναπνέουν έντονα και ρηχά.

Αυτό είναι το άγχος που σε μικρότερο βαθμό αλλά για χρόνια σε πολλές περιπτώσεις βιώνουμε. Σήμερα λέγεται χρέη, κακές σχέσεις, ένα κακό νέο, αλλά είναι για τον οργανισμό το ίδιο και ιδιαίτερα ενεργοβόρο. Οι καθημερινές προκλήσεις αλλά και η τοξίνωση απαιτούν μεγάλες ποσότητες ενέργειας και άρα τροφής για να αντιμετωπιστούν. Όταν ο άνθρωπος ξεχνάει να φάει ή τρώει σκουπίδια απλώς προσθέτει χρέη, όπως και ανάγκες για μεγαλύτερο “μισθό”. Έτσι δίνει το σήμα “έχουμε κατοχή” και ο οργανισμός αρνείται όλο και πιο πεισματικά να καταναλώσει τις αποταμιεύσεις του, άρα δεν αδυνατίζει όσο κι αν μειώσουμε την ποσότητα της κατ εφημισμόν τροφής.

Σήμερα κυριαρχούν δύο τύποι ανθρώπων. Αυτοί που τείνουν στην κατάθλιψη και οι τρελαμένοι. Ο πρώτος έχει καταρρεύσει ήδη και ο δεύτερος προσπαθεί να ζήσει με σκέτη αδρεναλίνη μέχρι το σώμα να τον σταματήσει με ένα έμφραγμα για παράδειγμα.

Κατανοώντας κατά αρχήν ότι ουδείς αρρώστησε από έλλειψη ασπιρίνης, άρα η φαρμακευτική λογική είναι εκτός φύσης και ταιριάζει σε αυτούς που δεν θέλουν να πάρουν την ευθύνη της ελευθερίας στους ώμους τους, περνάμε στη λύση. Πώς λοιπόν ξεκινάμε τη θρέψη και όχι τη στερητική δίαιτα και με τι ;

Πριν απ’ όλα βεβαιωνόμαστε ότι το πεπτικό σύστημα μπορεί να απορροφήσει την τροφή και ότι μπορεί ικανοποιητικά να αποβάλλει ό,τι πρέπει να φύγει. Χωρίς αυτήν την προϋπόθεση κουβαλάμε νερό σε τρύπιο δοχείο. Για να συμβεί αυτό χρειάζεται επάρκεια γαστρικών οξέων, ψευδαργύρου, βιταμίνης Β6 και φυσικά νερού, χολή, πάμπολα ένζυμα και για την αποβολήφυτικες ίνες (κυταρίνες λιγνάνες) και φιλικά μικρόβια (προβιοτικά κ.λ.π).

Όλα αυτά βρίσκονται στις ωμές ή και ελαφρά μαγειρεμένες φυτικές τροφές, σύν ίσως και βιολογικό γίδινο ή πρόβειο γιαούρτι υπό προϋποθέσεις. Η πέψη επίσης προϋποθέτει επαρκείς ποσότητες χρωμίου και Β3 για την ισορρόπηση του σακχάρου.

Η χλωροφύλλη (αίμα των φυτών) φτιάχνεται από ήλιο και μαγνήσιο. Ο ήλιος “φτιάχνει” βιταμίνη D. Επαρκείς ποσότητες μαγνησίου και βιταμίνης C ηρεμούν τα επινεφρίδια, που στον σημερινό τρελό κόσμο είναι αναγκασμένα να παράγουν συνεχώς ορμόνες για την αντιμετώπιση του στρες. Καταπραΰνοντας το άγχος αυτόματα ξανανοίγει ο θυρεοειδής (που όλως τυχαίως η μόνη του διαφορά από το πάγκρεας είναι να αντικαταστήσουμε το χρώμιο με ιώδιο χοντρικά), ξεκουράζεται το πάγκρεας άρα επανέρχεται ο μεταβολισμός στα λογικά του και καίμε τα περιττά αφού πλέον το κύτταρο αισθάνεται ότι το ενεργειακό μνημόνιο αποσύρθηκε. Έτσι, έχει την άνεση να ξοδέψει την περιττή ενέργεια ( λίπος ) που είχε αποθηκεύσει και για να κρύψει την υπερπληθώρα τοξινών που δε γίνεται να κυκλοφορούν ελεύθερες.

Εδώ καταλαβαίνουμε επίσης, ότι η λιπογέννεση είναι σωτήρια πολλές φορές όσο κι αν δεν μας αρέσει το αποτέλεσμα στον καθρέφτη! Παχαίνουμε δηλαδή για να μην πεθάνουμε!

Θεμελιώδης είναι ο σωστός ύπνος και η άσκηση στο ήμισι όμως της αντοχής και ποτέ στα όρια. Όσο για τις ποσότητες μία έξυπνη τακτική είναι να αυξάνεται το φαγητό προκειμένου να αποφευχθεί η κατανάλωση ψωμιού που μόνο προβλήματα και καθυστέρηση στο αποτέλεσμα προκαλεί.

Συμπερασμαικά…

Θρέψη με ζωντανές ωμές τροφές κατα 60% τουλάχιστον και συστηματική αποτοξίνωση επαναφέρει τη χαμένη ισορροπία χωρίς ζυγαριές για τις ποσότητες ή για έλεγχο, αυστηρά προγράμματα και μενού φωτοτυπημένα για όλους. Τέλος, το σωστό αδυνάτισμα φαίνεται στον καθρέφτη, όχι στη ζυγαριά. Το σωστό αδυνάτισμα δεν μειώνει μόνο το λίπος, αυξάνει και το μυϊκό ιστό.

Tips: Νερό, νερό, νερό και μετά λίγο νερό! Επικεντρωθείτε στο τι θα προσθέσετε στη διατροφή και όχι στο τι πρέπει να κοπεί. Όταν ισορροπήσει το σάκχαρο θα ξεχαστούν τα περισσότερα. Ο χαρούμενος άνθρωπος δεν σκέφτεται το ψυγείο.​

Μην ζυγίζεστε.

Μην ανακοινώνετε τι κάνετε όσο ενθουσιασμένοι και να ‘στε πριν να είναι εμφανή τα αποτελέσματα. Αφήστε να σας ρωτήσουν πρώτοι. Δύο τρεις άνθρωποι χαίρονται με τη χαρά σας το πολύ ! Τα κιλά δεν χάνονται στο γυμναστήριο αλλά στην τουαλέτα!

Η καλύτερη εποχή για “δίαιτα” είναι από Μάρτιο έως τέλος Οκτωβρίου και η δίαιτα πρέπει να ξεκινήσει από Δευτέρα αρκεί να είναι η ερχόμενη!

Καλή αρχή… Τάσος Παπαπέτρου, Σύμβουλος Ορθομοριακής Διατροφής

Πηγή: nutritiondetox