Αρχική ΥΓΕΙΑ Οστεοπόρωση: Λιγότερα κατάγματα και πιο δυνατά οστά με αυτές τις ασκήσεις

Οστεοπόρωση: Λιγότερα κατάγματα και πιο δυνατά οστά με αυτές τις ασκήσεις

Fitness team doing a power jump exercise

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά των ασκήσεων που ενδυναμώνουν τον οστικό ιστό και προφυλάσσουν από τα κατάγματα
Ορισμένες μορφές άσκησης μπορούν να αυξήσουν τη μυική μάζα που με τη σειρά της μπορεί να ενισχύσει τη δύναμη, τον μυικό έλεγχο, την ισορροπία και τον συντονισμό.

Η ισορροπία και ο συντονισμός των κινήσεων παρέχουν καίρια προστασία από τις πτώσεις και τα κατάγματα, ενώ τα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι η συστηματική φυσική δραστηριότητα μπορεί να μειώσει τις πτώσεις κατά 30% σε μεγαλύτερους ηλικιακά ενήλικες που διατρέχουν κίνδυνο πτώσεων.

Οι ειδικοί εξηγούν ότι οι ασκήσεις για την ενδυνάμωση των οστών πρέπει να έχουν ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

Έχουν αντίσταση: Οι ασκήσεις με αντιστάσεις όπως βάρη, ελαστικούς ιμάντες ή το βάρος του σώματος οδηγούν σε μυικές συσπάσεις που με τη σειρά τους ενεργοποιούν τον οστικό μεταβολισμό ενισχύοντας τα οστά.

Μεταφέρουν το βάρος του σώματος: Η κολύμβηση λόγου χάρη δεν απαιτεί να σηκώσουμε το βάρος του σώματος – ούτε η ποδηλασία. Από την άλλη μεριά όλες οι άλλες δραστηριότητες όπως το τρέξιμο, ο χορός, η αναρρίχηση ή το τένις όπου μαχόμαστε με την βαρύτητα, ενεργοποιούν παράλληλα την ενδυνάμωση των οστών.

Παρέχουν πρόσκρουση: Στα αθλήματα υψηλής πρόσκρουσης όπου απαιτείται λόγου χάρη αναπήδηση, όπως το τρέξιμο, πολλαπλασιάζεται το βάρος του σώματος γεγονός που έχει σαν αποτέλεσμα μεγαλύτερη ενερχοποίηση του μυικού, αλλά και οστικού ιστού.

Έχουν ταχύτητα: Η πρόσκρουση αυξάνεται περισσότερο με την άνοδο της ταχύτητας. Επομένως είναι πιο φιλικό για τα οστά το τρέξιμο ή η αεροβική σε γρήγορο ρυθμό συγκριτικά με τον περίπατο ή την ήπια καλλισθενική γυμναστική.

Απότομες εναλλαγές κατεύθυνσης: Η αλλαγή κατεύθυνσης ενώ κινούμαστε φαίνεται ότι δρα ευεργετικά για τα οστά. Όταν οι ερευνητές εξέτασαν τη δύναμη των οστών στους γοφούς διαφόρων αθλητών, διαπίστωσαν ότι όσοι έπαιζαν αθλήματα όπως ποδόσφαιρο και σκουός, που περιλαμβάνουν γρήγορες στροφές και ξαφνικές εκκινήσεις ή σταματήματα είχαν οστική δύναμη παρόμοια με εκείνων που έκαναν αθλήματα υψηλής πρόσκρουσης όπως τριπλούν και άλματα εις ύψος — και όλοι είχαν μεγαλύτερη οστική πυκνότητα από τους δρομείς μεγάλων αποστάσεων.

Βελτιώνουν την ισορροπία: Οι ασκήσεις ισορροπίας μπορεί να μην είναι οι καλύτερες για την ενδυνάμωση των οστών, αλλά προφυλάσσουν από τις πτώσεις και τα συνακόλουθα κατάγματα.