Ούτε κρέας, ούτε ψάρι: “Καμπανάκι” από αλιείς και κτηνοτρόφους της Κρήτης για την ντόπια παραγωγή

Κρέας και ψάρια προς αφανισμό

Κρέας και ψάρια προς αφανισμό… Αυτό το μήνυμα θέλησαν να στείλουν χθες, ενόψει και της εορταστικής περιόδου της Καθαράς Δευτέρας, των Απόκρεω αλλά και του Πάσχα, εκπρόσωποι των δύο κλάδων, λέγοντας στη “Ν. Κρήτη” πως οι τιμές παραγωγού είναι καθηλωμένες στα ίδια επίπεδα στα ψάρια και ίσως στα αμνοερίφια, να βρίσκονται λίγο πιο πάνω, σε σχέση με πέρυσι. Αλλά σε κάθε περίπτωση, οι αντοχές τους, όπως ξεκαθαρίζουν, θα εξαντληθούν σύντομα, αν το κράτος και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν τους στηρίξουν άμεσα

Αντιθέτως, οι τιμές στην αγορά είναι ήδη απλησίαστες, αφού οι καταναλωτές αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στη γενικότερη ακρίβεια. Είναι χαρακτηριστικό, ότι στον τομέα της αλιείας, η μείωση της παραγωγής εξαιτίας λεοντόψαρου, λαγοκέφαλου αλλά και καιρικών συνθηκών, έχει φτάσει από πέρυσι, σύμφωνα με τους αλιείς του Ηρακλείου, στο 90%!


Συγκεκριμένα, όπως λέει ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας Ανδρέας Στρατάκης, στην παρούσα φάση οι τιμές παραγωγού στα αμνοερίφια του νομού Ηρακλείου, κυμαίνονται από 6,50 έως 6,80 ευρώ το κιλό, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί ένα αρνί να “πιάσει” και τα 7 ευρώ το κιλό. Την ίδια στιγμή, στην αγορά του Ηρακλείου, ο καταναλωτής μπορεί να βρει αυτά τα προϊόντα σε τιμές έως και 14 ευρώ το κιλό…

«Σήμερα η ζήτηση στην αγορά καλύπτεται ως προς τα δικά μας αμνοερίφια. Όμως, η επάρκεια είναι οριακή. Κανείς δεν μπορεί να ξέρει, πως θα διαμορφωθεί στο μέλλον. Σίγουρα είναι λίγο νωρίς να μιλήσουμε για το Πάσχα. Αλλά μπορούμε πλέον να πούμε ότι δεν υπάρχουν αντοχές. Ο κτηνοτρόφος δεν μπορεί να ανταπεξέλθει. Μπορεί να είναι οι τιμές σε σχέση με τα περασμένα χρόνια βελτιωμένες και στο κρέας και στο γάλα, αλλά δυστυχώς έρχεται αυτή η “Λερναία Ύδρα” του κόστους παραγωγής που κατασπαράσσει τα πάντα», όπως τονίζει ο αντιπρόεδρος του ΣΕΚ. 


Τέλος, επισημαίνει, ότι πέρα από την Ευρωπαϊκή Ένωση από την οποία, όπως λέει, δεν περιμένει τίποτα, «είναι ανάγκη να έχουμε από τη χώρα μας μία ουσιαστική πολιτική στήριξη για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε να παράγουμε»…
Πάντως, αξίζει να σημειωθεί, ότι με βάση τις γενικότερες πληροφορίες, σε συνοικιακά κρεοπωλεία των Αθηνών, το αρνί πωλείται έως και 14 ευρώ το κιλό, με τους κρεοπώλες της πρωτεύουσας, να προετοιμάζουν τους καταναλωτές, ότι το κόστος μπορεί να «σκαρφαλώσει» ως το Πάσχα μέχρι και τα 15 ευρώ το κιλό!

«Κρατάμε τις τιμές μας»

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος των κρεοπωλών του νομού Ηρακλείου Λευτέρης Ντουράκης, απάντησε στη “Ν. Κρήτη” χθες: «Κρατάμε τις τιμές προς τους καταναλωτές στα ίδια επίπεδα με πέρυσι. Έτσι, στα αμνοερίφια θα βρείτε τιμές μέχρι 13,90 ευρώ το κιλό. Οι χοιρινές μπριζόλες είναι από 6,50 μέχρι 6,90 ευρώ το κιλό. Το μοσχάρι ανάλογα με τη μερίδα, πωλείται από 10 έως 13,90 ευρώ το κιλό. Και το κοτόπουλο από 3,5 έως 4,5 ευρώ το κιλό»…

Νηστεία… χωρίς θαλασσινά! 

Μια κατάσταση άκρως δραματική, περιέγραψαν προς την εφημερίδα μας χθες, οι εκπρόσωποι των ψαράδων. Ο πρόεδρος των επαγγελματιών αλιέων Ν. Ηρακλείου Γιάννης Ανδρουλάκης, κάνει λόγο για μείωση των ντόπιων πληθυσμών σε σουπιές, χταπόδια, καλαμάρια και ψάρια, σε ποσοστό 90%. «Το λαγόψαρο τα πρώτα τα οποίο κυνηγάει είναι οι σουπιές, τα χταπόδια και τα καλαμάρια. Άλλος εχθρός που έχει μπει, είναι το γατόψαρο που τρώει και τα αβγά αυτών των ειδών, κάτι που κάνει και το λεοντόψαρο. Αυτοί οι εισβολείς, μας έχουν αποτελειώσει. Και δεν υπάρχει καμία ουσιαστική πολιτική από την πλευρά του κράτους»!

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός, που μας περιέγραψε για χθες ο Γιάννης Ανδρουλάκης… «18 καΐκια στη δουλειά. Ξέρετε πόσα κιλά σουπιές έβγαλαν; 6 κιλά μόλις. Φανταστείτε λοιπόν πόσο μεγάλη είναι η καταστροφή», σύμφωνα με τον ίδιο. Έτσι, σε καμία περίπτωση, όπως λέει, δεν πρέπει οι καταναλωτές να έχουν αυταπάτες ότι θα μπορέσουν να καλύψουν τις ανάγκες τους σε ντόπια είδη. «Και δεν είναι μόνο οι εισβολείς αυτοί. Έχουμε και τη φύση. Εάν δεν παγώσουν τα νερά, δεν φεύγουν από τη στεριά να αφήσουν τη σουπιά να γεννήσει»…

ΘΑΛΑΣΣΙΝΑ


Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος Νίκος Φραγκιαδάκης, λέει κατηγορηματικά: «Έχουν έρθει δελφίνια. Και ράβω τώρα 3 μέρες τα δίκτυα μου από νύχτα ως νύχτα. Εδώ έτσι που πάει η δουλειά, αυτός ο κλάδος θα σβήσει. Γιατί δεν βοηθιέται από πουθενά. Εμένα ήταν ο πατέρας μου ψαράς. Συνέχισα εγώ. Και είναι και οι γιοι μου. Αλλά τι να κάτσουν να κάνουν εδώ; Δεν υπάρχει σωτηρία»…


Όπως καταλήγει ο Νίκος Φραγκιαδάκης, «αν έρθει το κράτος και μας δώσει επιδότηση μπορούμε να κυνηγήσουμε τα λαγόψαρα. Δεν υπάρχει άλλη λύση. Άμα δώσει στο κάθε καΐκι μία επιδότηση με το “κομμάτι”, θα βγούμε όλοι να τα κυνηγήσουμε και θα αντιμετωπιστεί αυτή η μάστιγα»…
Ως προς τις τιμές, τόσο ο πρόεδρος όσο και ο αντιπρόεδρος των επαγγελματιών ψαράδων μας είπαν, ότι «είναι οι ίδιες από το 2009! Είμαστε στάσιμοι. Και είμαστε ανυπεράσπιστοι. Οι τιμές παραγωγού στη σουπιά είναι στα 15 ευρώ το κιλό, στην ιχθυαγορά των επαγγελματιών ψαράδων στην πλατεία 18 Άγγλων στο λιμάνι του Ηρακλείου, ενώ μπορεί να φτάσει και τα 18 ευρώ στην λιανική αγορά του Ηρακλείου. Τα καλαμάρια πωλούνται στα 20 ευρώ το κιλό. Τα χταπόδια στα 15 ευρώ. Πρόκειται για μέσες τιμές. Σε ό,τι αφορά τα ψάρια, οι τιμές τους κυμαίνονται από 5 έως και 30 ευρώ το κιλό ανάλογα με το είδος και την ποιότητα. Ένα κιλό συναγρίδα για παράδειγμα, φτάνει στα 30 ευρώ το κιλό. Το ίδιο ισχύει και με το φαγκρί. Το ίδιο και με τον σαργό»…


Ο Γιάννης Ανδρουλάκης λέει στο σημείο αυτό: «Καλούμε τους καταναλωτές αν θέλουν να βρουν πραγματικά ντόπια ψάρια, να έρθουν στην πλατεία 18 Άγγλων στην επιδοτούμενη και παραδοσιακή ιχθυαγορά, στην είσοδο του Κούλε. Εκεί θα βρουν τα πάντα. Ό,τι αλιεύουν τα καΐκια μας. Δηλαδή, όλα τα ψάρια εκτός γαρίδα, γιατί εμείς δεν είμαστε ανεμότρατες να ψαρεύουμε γαρίδα. Όμως, για να προλάβουν, θα πρέπει να βιαστούν έγκαιρα»…
Καταλήγοντας, καλούν τους καταναλωτές όταν αγοράζουν ψάρια να είναι πάρα πολύ προσεκτικοί, αφού και στον τομέα αυτό, επικρατεί όργιο ελληνοποιήσεων και εξαπάτησης του κοινού.