Πάνω από 3 δισ. ευρώ τα «φέσια» του Δημοσίου σε ιδιώτες – Τι δείχνουν τα στοιχεία του προϋπολογισμού 

Πάνω από 3 δισ. ευρώ τα «φέσια» του Δημοσίου σε ιδιώτες

Στα 3,065 δισ. ευρώ έφθασαν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου προς τους ιδιώτες, μαζί με τις εκκρεμείς επιστροφές φόρων στα τέλη Σεπτεμβρίου, καταγράφοντας αύξηση κατά 199 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2022.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του προϋπολογισμού, οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις της Γενικής Κυβέρνησης ανήλθαν τον Σεπτέμβριο του 2023 σε 2,376 δισ. ευρώ, με τις μεγαλύτερες οφειλές να καταγράφουν τα νοσοκομεία 1,374 δισ. ευρώ και να ακολουθούν οι Οργανισμοί Κοινωνικής Ασφάλισης με 644 εκατ. ευρώ και οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων με 590 εκατ. ευρώ.

  • Φοροαπαλλαγές: 15,56 δισ. ευρώ κοστίζουν στα κρατικά ταμεία – Κατά 2,67 δισ. αυξήθηκαν φέτος

Αναλυτικότερα, όπως αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού:

– Οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις των νοσοκομείων, συμπεριλαμβανομένων των ποσών clawback και rebate ανέρχονται στο ποσό των 1,374 δις. ευρώ για τον Σεπτέμβριο 2023, ενώ το αντίστοιχο ποσό για τον Σεπτέμβριο 2022 ανερχόταν σε 1, 255 δις. ευρώ. Ωστόσο εξαιρουμένων των υπό συμψηφισμό ποσών οι καθαρές ληξιπρόθεσμες οφειλές ανέρχονται σε 385 εκατ. ευρώ. Το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών θα ενισχύσει τον προϋπολογισμό των νοσοκομείων με τα έσοδα που θα εισπραχθούν από το νέο σύστημα φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών προκειμένου να αποπληρώσουν τα χρέη τους ενώ παράγοντες του οικονομικού επιτελείου εκτιμούν ότι με το νέο κεντρικό σύστημα προμηθειών το πρόβλημα θα περιοριστεί.

– Το ύψος των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων των ΟΚΑ διαμορφώθηκε το Σεπτέμβριο στο ποσό των 545 εκατ. ευρώ, ενώ για τον αντίστοιχο μήνα του 2022 το ύψος τους ανήλθε στο ποσό των 432 εκατ. ευρώ, γεγονός που οφείλεται κυρίως στην αύξηση κατά 92 εκατ. ευρώ των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του κλάδου εφάπαξ παροχών του e- ΕΦΚΑ (πρώην Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών – ΕΤΕΑΕΠ), κατόπιν της επιτάχυνσης εκκαθάρισης των κύριων συντάξεων. Ωστόσο, οι εν λόγω ληξιπρόθεσμες οφειλές έχουν μειωθεί κατά 154 εκατ. ευρώ εντός του τελευταίου εξαμήνου, καθώς εξελίσσεται το πρόγραμμα εκκαθάρισης των εφάπαξ. Επισημαίνεται ότι πέραν των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων και βάσει στοιχείων που συλλέγονται από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, οι οφειλές από εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης κατά τον μήνα Σεπτέμβριο 2023 εκτιμώνται σε 99 εκατ. ευρώ.

  • Ελεύθεροι επαγγελματίες: Διασύνδεση επαγγελματικού λογαριασμού με IRIS από 1η Ιανουαρίου 2024

– Για τους φορείς της Κεντρικής Διοίκησης (Κράτος), το ύψος των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων τον μήνα Σεπτέμβριο 2023 ανερχόταν στο ποσό των 100 εκατ. ευρώ.

– Οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις των ΟΤΑ διαμορφώθηκαν τον μήνα Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους στο ποσό των 150 εκατ. ευρώ.

– Ως προς τα λοιπά νομικά πρόσωπα, το ύψος των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων για τον μήνα Σεπτέμβριο 2023 ανήλθε στο ποσό των 207 εκατ. ευρώ, ενώ για τον αντίστοιχο μήνα του 2022 το ύψος τους διαμορφώθηκε στο ποσό των 173 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις: (α) των συγκοινωνιακών φορέων ανέρχονται στο ποσό των 55 εκατ. ευρώ μειωμένες σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2022 κατά 2 εκατ. ευρώ και (β) των εταιρειών ΕΑΣ ΑΒΕΕ και ΕΑΒ ΑΕ, οι οποίες αποτελούν αμυντικές βιομηχανίες που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, διαμορφώθηκαν τον μήνα Σεπτέμβριο 2023 στο ποσό των 22 εκατ. ευρώ, αυξημένες σε σχέση με το αντίστοιχο ποσό του Σεπτεμβρίου 2022 κατά 8 εκατ. ευρώ.

Εκκρεμείς επιστροφές φόρων

Οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων ανήλθαν συνολικά σε 590 εκατ. ευρώ μειωμένες κατά 202 εκατ. ευρώ σε σχέση με το Σεπτέμβριο του 2023 που ήταν 792 εκατ. ευρώ. Οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων για διάστημα άνω των 90 ημερών μειώθηκαν στα 210 εκατ. ευρώ από 286 εκατ. ευρώ πέρυσι και κάτω των 90 ημερών στα 380 εκατ. ευρώ έναντι 506 εκατ. ευρώ.