Πεκίνο προς Ταϊπέι: «Αν ρίξετε έστω και μία τουφεκιά κατά λάθος θα σας υποστείτε τις συνέπειες»

Πεκίνο προς Ταϊπέι: «Αν ρίξετε έστω και μία τουφεκιά κατά λάθος θα σας υποστείτε τις συνέπειες»
Πεκίνο προς Ταϊπέι: «Αν ρίξετε έστω και μία τουφεκιά κατά λάθος θα σας υποστείτε τις συνέπειες»

Το κινεζικό Ναυτικό προχώρησε σε προσομοίωση αποκλεισμού της Ταϊβάν.

Το Πεκίνο είναι εξοργισμένο με την πρόσφατη επίσκεψη της προέδρου του αμερικανικού Κογκρέσου Νάνσι Πελόζι στην Ταϊβάν και προειδοποίησε την κυβέρνηση του νησιού ότι το μόνο που χρειάζεται είναι μία οποιαδήποτε αφορμή για να προχωρήσει σε επιχείρηση κατάληψης της χώρας και αναγκαστικής επαναφοράς στην κινεζική επικράτεια.

«Αν οι δυνάμεις της Ταϊβάν έρθουν ηθελημένα σε επαφή  και ρίξουν ακόμη και μια τουφεκιά κατά λάθος, ο κινεζικός στρατός θα ανταποδώσει με σθένος και θα είναι η πλευρά της Ταϊβάν αυτή που θα έχει την ευθύνη και θα υποστεί όλες τις συνέπειες», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή προσκείμενη στο Γενικό Επιτελείο των κινεζικών Ενόπλων Δυνάμεων.

To υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν αναφέρει πως η Κίνα εκτόξευσε «πολλούς» βαλλιστικούς πυραύλους γύρω από τη νήσο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου του υπουργείου, η Κίνα εκτόξευσε «πολλούς πυραύλους Ντονγκφένγκ στα ύδατα βορειοανατολικά και νοτιοδυτικά της Ταϊβάν από τις 13:56 (σ.σ.: τοπική ώρα· 08:56 ώρα Ελλάδας)».

Τα σημερινά γυμνάσια γίνονται σε σειρά τομέων γύρω από την Ταϊβάν —σε ορισμένες περιπτώσεις, μόλις 20 χιλιόμετρα από τις ακτές της— και θα διαρκέσουν άλλες τρεις ημέρες, ως την Κυριακή.

«Ορισμένες από τις περιοχές των γυμνασίων της Κίνας καταπατούν τα χωρικά ύδατα της Ταϊβάν», είπε ο Σουν Λι-φανγκ, εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Ταϊβάν, στηλιτεύοντας την «παράλογη» ενέργεια της Κίνας η οποία «αψηφά τη διεθνή τάξη».
Το υπουργείο ανέφερε πως ο στρατός της Ταϊβάν εκτόξευσε φωτοβολίδα τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη για να απομακρυνθεί drone που πέταγε πάνω από το νησί Κινμέν, μόλις 10 χιλιόμετρα από την πόλη Σιαμέν, στην ηπειρωτική Κίνα. Δεν διευκρίνισε για τι είδους drone επρόκειτο, ούτε από πού ερχόταν.

Οι ασκήσεις έχουν στόχο να προσομοιωθεί «αποκλεισμός» της νήσου και συμπεριλαμβάνουν «επιθέσεις εναντίον στόχων στη θάλασσα, πλήγματα στόχων στο έδαφος και έλεγχο του εναέριου χώρου», συνόψισε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.

Στην Ταϊβάν των 23 εκατομμυρίων κατοίκων όπως και στην Δύση θεωρούν απίθανο να γίνει πραγματικότητα μία εισβολή στο νησί αλλά οι πιθανότητες αυξήθηκαν μετά την εκλογή το 2016 της σημερινής προέδρου, της Τσάι Ινγκ-γουέν.

Η κυρία Τσάι ανήκει σε παράταξη που τάσσεται υπέρ της επίσημης ανακήρυξης της ανεξαρτησίας και, αντίθετα με την προηγούμενη κυβέρνηση, αρνείται να δεχθεί τη θέση ότι η νήσος και η ηπειρωτική χώρα ανήκουν στην «ενιαία Κίνα».

Εδώ έχουμε έναν γεωπολιτικό παραλογισμό. Οι κάτοικοι του νησιού είναι Κινέζοι, νιώθουν Κινέζοι, μιλούν κινέζικα και έχουν κινέζικο τρόπο ζωής.

Άλλωστε η ίδια η Ταϊβάν επισήμως θέλει να ονομάζεται Δημοκρατία της Κίνας. Δηλαδή δεν αμφισβητεί την «κινεζικότητα» του κράτους της αντιθέτως αμφισβητεί το πολίτευμα της «mainland» Κίνας.

Αυτό στους Δυτικούς δεν αρέσει να το θίγουν, προτιμούν να θέλουν να πιστεύουν ότι υπάρχει «ταϊβανέζικο» έθνος και θέλουν να είναι ξεχωριστό από την Κίνα.

Το επίσημο όνομα του νησιωτικού κράτους όμως δεν δείχνει κάτι τέτοιο.

Η Ταϊβάν θέλει να είναι ο νόμιμος κληρονόμος ολόκληρης της Κίνας.