Ποια η σημασία της αεροπορικής βάσης Al Wattiya στην Λιβύη – Η Άγκυρα αποκτάει στρατηγικό πλεονέκτημα

οια η σημασία της αεροπορικής βάσης Al Wattiya στην Λιβύη - Η Άγκυρα αποκτάει στρατηγικό πλεονέκτημα
οια η σημασία της αεροπορικής βάσης Al Wattiya στην Λιβύη - Η Άγκυρα αποκτάει στρατηγικό πλεονέκτημα

Aμέσως μετά την κατάληψη της αεροπορικής βάσης al-Watiya στην κεντρική Λιβύη από τις δυνάμεις του τουρκόφιλου GNA υπογράφηκε συμφωνία παραχώρησης της χρήσης της μετάξύ της Τρίπολης και της Άγκυρας και πλέον μπορούν να την χρησιμοποιούν οι Τούρκοι για πολλαπλούς σκοπούς.

«Οι Τούρκοι μέχρι σήμερα δεν είχαν δεσμεύσει αξιόλογες δυνάμεις στην Λιβύη αλλά ο έλεγχος της al-Watiya από τον GNA τους δίνει την ευκαιρία να δεσμεύσουν χερσαίες δυνάμεις και τους προσφέρει μια ασφαλή τοποθεσία για να κτίσουν στρατιωτική παρουσία στην Λιβύη» δήλωσε ο Λίβυος στρατιωτικός αναλυτής Hisham Abu Hajar. 

Έτσι λοιπόν οι Τούρκοι απέκτησαν το βασικό προπύργιο που χρειαζόντουσαν για να επιβάλλουν τον οριστικό έλεγχο στην Λιβύη και να εξασφαλίσουν την μόνιμη παρουσία του τουρκόφιλου καθεστώτος της Τρίπολης.

Ταυτόχρονα έχουν βάλει τις βάσεις για να καταφέρουν να αποκτήσουν τον έλεγχο στα πλούσια λιβυκά ενεργειακά κοιτάσματα. Η Τουρκία μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση σε φθηνό για αυτήν ενεργειακό πλούτο με την λήξη των συγκρούσεων.

Από την Λιβύη οι Τούρκοι μπορούν να θέσουν στο «στόχαστρο» την Κρήτη. Ταυτόχρονα με την συμφωνία που έχουν συνάψει με τα Τίρανα θα μπορούν τα τουρκικά υποβρύχια να χρησιμοποιούν τη ναυτική βάση του Αυλώνα.

Η Ελλάδα περικυκλώνεται γεωστρατηγικά. Αν κάποιος παρατηρήσει προσεκτικά τον χάρτη της Ανατολικής Μεσογείου θα δει πως η Τουρκία έχει πατήσει «πόδι» σε Λιβύη, Αλβανία, Συρία και Παλαιστίνη (στηρίζει την Χαμάς).

Η τουρκική παρουσία στην Λιβύη θα έχει επιπτώσεις ακόμα και στην Αίγυπτο. Η Μουσουλμανική Αδελφότητα δεν έπαψε να είναι ισχυρή στη χώρα καθώς τουλάχιστον ο μισός πληθυσμός της είναι φίλα προσκείμενος σε αυτήν. Κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά ότι το ισχύον πολιτικό σύστημα δε θα ανατραπεί κάποτε στο άμεσο κοντινό μέλλον.

Η Άγκυρα θα στηρίζει την Μουσουλμανική Αδελφότητα με κάθε τρόπο και μέσον και πλέον θα είναι πολύ κοντά για να το κάνει εύκολα. Σίγουρα το Κάιρο δεν επιθυμεί την μόνιμη τουρκική παρουσία στην Λιβύη.

Εάν καταφέρει η Άγκυρα και αλλάξει το πολιτικό καθεστώς στην Αίγυπτο τότε θα έχει καταφέρει να ανασυστήσει, τουλάχιστον ως σφαίρα επιρροής, ένα μεγάλο μέρος της άλλοτε Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

H αεροπορική βάση της al-Watiya στην Λιβύη, επίσης γνωστή και ως Okba Ibn Nafa Air Base (ICAO: HL77) βρίσκεται στην Nuqat al Khams περιφέρεια της Δυτικής Λιβύης και έχει πάρει το όνομά της από τον Uqba ibn Nafi, τον ισλαμιστή στρατηγό που κατέκτησε την Βόρεια Αφρική στα χρόνια της αραβικής εξάπλωσης. 

Βρίσκεται 27 χιλιόμετρα ανατολικά από τα σύνορα με την Τυνησία και 125 χιλιόμετρα από την Τρίπολη.

Η βάση κατασκευάστηκε από τις ΗΠΑ κατά την διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και παρέμεινε ως μια από τις σημαντικότερες εγκαταστάσεις της Λιβύη από τότε.

Η βάση βρίσκεται νοτιοδυτικά της Τρίπολης και απέχει περίπου ίσες αποστάσεις των 50 χιλιομέτρων από τις πόλεις Zintan, Zwara και Assa που την καθιστά δύσκολη για εχθρικές δυνάμεις να πλησιάσουν χωρίς να υποστούν σοβαρές απώλειες σε έμψυχο και άψυχο υλικό.

Ο προηγούμενος ηγέτης της χώρας, ο μακαρίτης συνταγματάρχης Muammar Gaddafi, είχε στόχο να επεκτείνει την βάση ως μέρος ενός ευρύτερου σχεδιασμού προς αύξηση της περιφερειακής δύναμης της Λιβύης καθώς η χώρα βρίσκεται στο σταυροδρόμι των εμπορικών και των μεταναστευτικών ροών της Βόρειας Αφρικής.

Κατά την εξέγερση του 2011 στην οποία ανατράπηκε και δολοφονήθηκε ο Muammar Gaddafi, η βάση απέφυγε τις καταστροφές πράγμα που δείχνει πως κάποιοι είχαν κατανοήσει την σημασία της.

Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε πως όποιος ελέγχει την βάση ελέγχει και όλη την Λιβύη. Συν τοις άλλοις είναι μια εγκατάσταση πολύ καλά προστατευμένη από το βάθος της λιβυκής ενδοχώρας για μια τρίτη δύναμη που θα ήθελε να την χρησιμοποιήσει, όπως η Τουρκία.

Στην ουσία ο Χάφταρ έχασε την οποιαδήποτε δυνατότητα για να κερδίσει τον πόλεμο με την απώλεια αυτής της βάσης. Υπάρχουν πάντα γεγονότα σε έναν πόλεμο που είναι «turning point».

Όσο για τις δυνατότητες της βάσης αρκεί να πούμε πως τα ΗΑΕ την είχαν μετατρέψει σε μια τεράστια αποθήκη πυρομαχικών μεταφέροντας 5.000 τόνους στρατιωτικού υλικού στην Λιβύη μόνο τους πρώτους τρεις μήνες του 2020!

Σύμφωνα με στοιχεία τα ΗΑΕ πραγματοποίησαν 100 πτήσεις προς υποστήριξη των δυνάμεων του Khalifa Haftar στις οποίες παρέδωσε 6,200 τόνους στρατιωτικού υλικού στο πρώτο τετράμηνο του 2020.

Συνεπώς, από αυτά τα νούμερα γίνεται κατανοητό πως η βάση διαθέτει ιδιαίτερα μεγάλες δυνατότητες κάτι που σημαίνει πως μπορεί να τις χρησιμοποιήσει η Άγκυρα και κατά της Αθήνας σε ένα ενδεχόμενο «θερμό» επεισόδιο.

Η βάση μπορεί σε ελάχιστο χρονικό διάστημα να εξοπλιστεί επαρκώς και να συντηρεί μια αξιόμαχη αεροπορική δύναμη ικανή να φέρει την ανατροπή εκ του νότου σε μια εν εξελίξει αεροπορική σύγκρουση στους ουρανούς της Κρήτης, με δεδομένο ότι οι Τούρκοι έχουν ανακοινώσει πως είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε παράνομες γεωτρήσεις εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.