Μετά τους ΣΕΑ και Α/ΣΕΑ Α.Διακόπουλο και Θ.Ντόκο οι οποίοι ζητουν «επωφελείς συμβιβασμούς» με την Άγκυρα, έρχεται να προστεθεί και ο Υφυπουργός Εξωτερικών επί κυβερνήσεων Κώστα Σημίτη και νυν Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΥΠΕΞ Χρήστος Ροζάκης, ο οποίος μίλησε το ΚΡΗΤΗ TV και είπε πως «το Καστελόριζο είναι μακριά από την Ρόδο αλλά πολύ κοντά στην Τουρκία».
Έξι ημέρες πριν ο ίδιος ο Αναπληρωτής Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας δημοσίως δηλώνει πως «Το τουρκολιβυκό μνημόνιο μας προβληματίζει παρά πολύ, αλλά δυστυχώς προβληματίζει μόνο εμάς» και προσθέτει πως «θα ζήσουμε με αυτό για ένα διάστημα» τότε γίνεται κατανοητό πως στην ελληνική ηγεσία έχουν αποδεχτεί την «μοίρα» τους σε ότι αφορά την λιβυκή σύγκρουση και την συμφωνία Άγκυρας-Τρίπολης με την οποία αρπάζουν ελληνική υφαλοκρηπίδα.
Προχθές ο ΣΕΑ Α.Διακόπουλος μιλώντας σε κυριακάτικη εφημερίδα ζήτησε έμμεσα να συμβιβαστούμε με την Τουρκία για να υπάρξει μια επωφελής συμφωνία λέγοντας “Δεν έχουμε κουλτούρα για επωφελείς συμβιβασμούς στα εθνικά θέματα”!
Τώρα ο Χ.Ροζάκης μας λέει με νόημα πόσο κοντά είναι το Καστελόριζο στην Τουρκία και προσθέτει μάλιστα πως ΔΕΝ έχει συνέχεια με τον ελλαδικό νησιωτικό χώρο γιατί είναι σε απόσταση!
Πρωτοφανείς όροι ενώ ο Χ.Ροζάκης είναι επικεφαλής του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΥΠΕΞ που σημαίνει ότι αυτά που λέει έχουν ιδιαίτερη σημασία αφού έχει θεσμικό ρόλο στην εξωτερική πολιτική της χώρας.
Υποστηρίζει μάλιστα πως η Ελλάδα έχει μαξιμαλιστικές θέσεις (που δεν διεκδικεί απολύτως τίποτα πλην ότι ορίζεται από το Διεθνές Δίκαιο)!
Είναι σαφές πως δεν υπάρχει διάθεση στο ΥΠΕΞ για υπεράσπιση των εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.
Αναλυτικά όλη η συνέντευξη του Χρ. Ροζάκη στον τηλεοπτικό σταθμό “ΚρήτηTV”:
Ροζάκης: Αυτή τη στιγμή έχουμε αναπτύξει μια μαξιμαλιστική θέση, ή μια σειρά μαξιμαλιστικών θέσεων. Είναι διαπραγματευτικές θέσεις αυτές, ένα κράτος ξεκινάει πάντα μια διαπραγμάτευση με μαξιμαλισμούς και από κει και πέρα υποχωρεί σε δεύτερες θέσεις.
Νομίζω ότι το Διεθνές Δίκαιο σαφώς μας προστατεύει και είναι η μόνη μας ασπίδα απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα. Αλλά δεν μας προστατεύει πάντα. ..Το Καστελόριζο είναι απομακρυσμένο από τη Ρόδο, αλλά είναι κοντά στις ακτές τις τουρκικές.
Δημοσιογράφος: Εντάξει, τι να κάνουμε, η γεωγραφία το έβαλε κοντά στις ακτές, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν ανήκει στη συστάδα της Δωδεκανήσου και δεν περιγράφεται στις περίφημες συνθήκες, έτσι δεν είναι;
Ροζάκης: Όχι, δεν είναι έτσι. Είναι απομονωμένο το Καστελόριζο.
Δημοσιογράφος: Δεν είναι συνέχεια, δηλαδή, του ελλαδικού νησιωτικού χώρου κατ’ εσάς;
Ροζάκης: Είναι συνέχεια, αλλά τι σημαίνει συνέχεια…
Δημοσιογράφος: Οπότε, πώς είναι απομονωμένο; Απομονωμένο σημαίνει, αν κάνω λάθος, και θέλω να μας το εξηγήσετε απόψε, γιατί προξενεί αίσθηση απόψε και είναι και είδηση αν θέλετε, να μας το εξηγήσετε, γιατί το Καστελόριζο το περιγράφουμε ως μεμονωμένο επειδή είναι κοντά στις τουρκικές ακτές, όταν κοντά στις τουρκικές ακτές είναι Χίος, Σάμος, Μυτιλήνη, Ρόδος, Κως, τόσα μικρά και μεγάλα νησιά σε μια συνέχεια, αυτό είναι η πατρίδα μας. Γιατί ντε και καλά το Καστελόριζο το ξεκόβουμε εμείς ως Έλληνες, και λέμε είναι απομονωμένο και σε απόσταση; Γιατί είναι σε απόσταση; Δεν είναι σε συνέχεια;
Ροζάκης: Δεν είναι συνέχεια, κύριε. Δεν είναι σε συνέχεια. Είναι σε απόσταση.
Δημοσιογράφος: Με την ίδια λογική είναι σε απόσταση και η Γαύδος από την Κρήτη, ξέρετε… Είναι και αυτή αμφισβητήσιμη;
Ροζάκης: Σε μια μια περίπτωση οριοθέτησης με τη Λιβύη;
Δημοσιογράφος: Ναι, ναι…
Ροζάκης: Η Λιβύη δε δέχεται ότι η Γαύδος έχει υφαλοκρηπίδα.
Δημοσιογράφος: Με βάση το Διεθνές Δίκαιο έχει;
Ροζάκης: Βεβαίως. Το μήκος των ακτών της Τουρκίας απέναντι στο μήκος των ακτών της Κύπρου είναι πολύ μεγαλύτερο. Ως εκ τούτου, Η Τουρκία τράβηξε μια οριοθετική γραμμή η οποία είναι πιο κοντά στις ακτές της Κύπρου παρά στις δικές της. Δηλαδή, πήρε περισσότερη υφαλοκρηπίδα, ή ΑΟΖ, τέλος πάντων.
Δημοσιογράφος: Παρ’ όλα αυτά, οριοθέτησε υφαλοκρηπίδα με το Ψευδοκράτος, που στα δικά μας νησιά δεν αναγνωρίζει. Και το διεθνές δίκαιο της Θαλάσσης δεν μιλάει για μικρό, μεσαίο και μεγάλο νησί. Κάνει ορισμένους διαχωρισμούς. Πρώτα-πρώτα, λέει να είναι κατοικημένα. Και το Καστελόριζο είναι.
Ροζάκης: Έχετε μείνει στο Καστελόριζο. Το ζήτημα είναι ότι το Καστελόριζο βρίσκεται πολύ κοντά στις ακτές της Τουρκίας.
Δημοσιογράφος: Είναι ελληνική επικράτεια, όμως, κ. Ροζάκη.
Ροζάκης: Βεβαίως, φυσικά και είναι. Από κει και πέρα, το μήκος των ακτών που βρίσκονται αντικείμενα προς στις ακτές του Καστελορίζου είναι πολύ μεγαλύτερο.
Δημοσιογράφος: Γιατί επικαλείσθε το μήκος των ακτών. Θέλω να μας το διευκρινίσετε. Η Ελλάδα έχει πολύ μεγαλύτερο μήκος ακτών…
Ροζάκης: Συνολικά…
Δημοσιογράφος:. Συνολικά. Γιατί, η οριοθέτηση θα γίνει κατά κομμάτι, σαλάμι- σαλάμι;
Ροζάκης: Δεν το ξέρω αυτό πώς θα γίνει…Τα δέκα ναυτικά μίλια είναι ιδανική λύση. Διότι αφήνεις μέσα από τα δέκα ναυτικά μίλια διόδους να περνάνε τα πλοία ελεύθερα. Δηλαδή δεν καταργείς την ελευθερία των θαλασσών και ταυτόχρονα διατηρείς τον εναέριο χώρο.
Δημοσιογράφος: Εφόσον δεν έχει καταργηθεί η αβλαβής διέλευση, γιατί να μη το κάνουμε στα δώδεκα;
Ροζάκης:. Διότι σας είπα, κλείνουμε όλο το Αιγαίο με τα δώδεκα…
Δημοσιογράφος: Προφανώς θ’ αφήσουμε ανοικτές τις ναυτικές διόδους, αυτό εξυπακούεται…
Ροζάκης: Στα δέκα μίλια σύμφωνα με το χάρτη, έχεις αφήσει αρκετή θαλάσσια περιοχή ελεύθερη χάριν της ελευθερίας των θαλασσών, η οποία είναι πολύτιμη.. Από κει και πέρα, αν το κάνεις δώδεκα, την κλείνεις την θάλασσα συνολικά.
Δημοσιογράφος: Άρα, κ. Ροζάκη, το διεθνές δίκαιο τη θαλάσσης μας δίνει το δικαίωμα έως τα δώδεκα ναυτικά μίλια, αλλά εάν το κάνουμε περιορίζουμε την ελευθερία των θαλασσών, που το διεθνές δίκαιο της θαλάσσης την εξασφαλίζει σε όλους; Δεν είναι αντιφατικό αυτό; Το διεθνές δίκαιο είναι αυτό;
Ροζάκης: Έτσι είναι το διεθνές δίκαιο, τι να κάνουμε τώρα;
pronews.gr