Στεκόμενοι στο διάδρομο της σάλτσας ντομάτας του σούπερ μάρκετ, μπορεί ξαφνικά να συνειδητοποιήσετε ότι υπάρχουν πολλές παραλλαγές στην απλή σάλτσα ντομάτας. Ποια είναι η διαφορά μεταξύ του πελτέ ντομάτας και της σάλτσας ντομάτας και του πουρέ ντομάτας, για παράδειγμα; Υπάρχουν πολλές διαφορές μεταξύ αυτών των προϊόντων, από το μακιγιάζ τους μέχρι την προετοιμασία και τη διατροφή τους—και ειδικά τον τρόπο χρήσης αυτών των συστατικών στις συνταγές.
Είμαστε έτοιμοι να αναλύσουμε όλες αυτές τις διαφορές για εσάς, οπότε απλώς συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε περισσότερα.
ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΟΥΡΕΣ ΝΤΟΜΑΤΑΣ;
Ο πουρές ντομάτας είναι μια πηχτή σάλτσα που φτιάχνεται από ντομάτες που έχουν μαγειρευτεί για σύντομο χρονικό διάστημα και στη συνέχεια στραγγίζονται με κάποιο τρόπο. Ο πουρές ντομάτας μπορεί να παρασκευαστεί αφαιρώντας το δέρμα και τους σπόρους από τις φρέσκες ντομάτες και στη συνέχεια ανακατεύοντας τις επεξεργασμένες ντομάτες σε έναν επεξεργαστή τροφίμων σε λειτουργία πουρέ.
Πουρές ντομάτας εναντίον Πάστας εναντίον Σάλτσας, Πλήρως Επεξηγημένο
των Matt Gibson & Erin Marissa Russell
Στεκόμενος στο διάδρομο της σάλτσας ντομάτας του σούπερ μάρκετ, μπορεί ξαφνικά να συνειδητοποιήσετε ότι υπάρχουν πολλές παραλλαγές στην απλή σάλτσα ντομάτας. Ποια είναι η διαφορά μεταξύ του πελτέ ντομάτας και της σάλτσας ντομάτας και του πουρέ ντομάτας, για παράδειγμα; Υπάρχουν πολλές διαφορές μεταξύ αυτών των προϊόντων, από το μακιγιάζ τους μέχρι την προετοιμασία και τη διατροφή τους—και ειδικά τον τρόπο χρήσης αυτών των συστατικών στις συνταγές. Είμαστε έτοιμοι να αναλύσουμε όλες αυτές τις διαφορές για εσάς, οπότε απλώς συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε περισσότερα.h
ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΟΥΡΕΣ ΝΤΟΜΑΤΑΣ;
Ο πουρές ντομάτας είναι μια πηχτή σάλτσα που φτιάχνεται από ντομάτες που έχουν μαγειρευτεί για σύντομο χρονικό διάστημα και στη συνέχεια στραγγίζονται με κάποιο τρόπο. Ο πουρές ντομάτας μπορεί να παρασκευαστεί αφαιρώντας το δέρμα και τους σπόρους από τις φρέσκες ντομάτες και στη συνέχεια ανακατεύοντας τις επεξεργασμένες ντομάτες σε έναν επεξεργαστή τροφίμων σε λειτουργία πουρέ.
Ενώ ανακατεύονται οι ντομάτες, προστίθεται αλάτι και κάποια μορφή κιτρικού οξέος, όπως ο χυμός λεμονιού. Μπορείτε να αγοράσετε προκατασκευασμένο πουρέ ντομάτας από το μπακάλικο σε κουτάκια ή σωληνάρια. Μετά το άνοιγμα του προπαρασκευασμένου πουρέ, θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί αρκετά γρήγορα πριν χαλάσει. Ο πουρές ντομάτας σε κονσέρβα διαρκεί μόνο λίγες μέρες μετά το άνοιγμα, αλλά ο πουρές ντομάτας από ένα σωληνάριο μπορεί να διαρκέσει για περίπου ένα μήνα.
Αν δεν φτιάξατε μόνοι σας τον πουρέ ντομάτας, θα πρέπει να είστε προσεκτικοί όταν τον προσθέτετε σε μια συνταγή, καθώς η υπερβολική προσθήκη μπορεί εύκολα να υπερνικήσει τη γεύση του πιάτου σας με οξύτητα. Η διαφορά μεταξύ του πουρέ ντομάτας και του πελτέ ντομάτας είναι η συνοχή και η δύναμη της γεύσης.
Όσο ισχυρότερο είναι το επίπεδο συνοχής, τόσο πιο παχύρρευστο θα είναι και τόσο πιο δυνατή θα είναι η γεύση. Ο πελτέ ντομάτας έχει την πιο παχιά υφή και συνοχή, μετά ο πουρές ντομάτας και μετά η σάλτσα ντομάτας.
ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΠΑΣΤΑ ΝΤΟΜΑΤΑΣ;
Ο πελτέ ντομάτας είναι μια σάλτσα ντομάτας που έχει σιγοβράσει και μαγειρευτεί για πολλή ώρα για να πάρει την υφή του πέρα από τη συνοχή ενός πολτού σε κάτι πιο πηχτό. Αφού ψηθεί για λίγο, στραγγίζουμε τον πελτέ ντομάτας για να φύγουν οι σπόροι και η φλούδα της ντομάτας. Στη συνέχεια, μαγειρεύεται περισσότερο για να επιτευχθεί η υφή που μοιάζει με πάστα, η οποία μερικές φορές χρησιμοποιείται για να πήξει σάλτσες και σάλτσες.
Επειδή ο πολτός ντομάτας μαγειρεύεται για πολύ καιρό, η γεύση της ντομάτας μειώνεται και δεν είναι τόσο λαμπερή και όξινη όσο οι φρέσκες ντομάτες. Αντίθετα, αναπτύσσει μια γλυκιά, γεμάτη γεύση γεύση που μπορεί να προσθέσει μια γροθιά γεύσης ντομάτας και πλούτου στα πιάτα σας. Επειδή η πάστα ντομάτας έχει τέτοια γεύση, οι συνταγές τείνουν να απαιτούν μόνο μια μικρή ποσότητα τη φορά. Ορισμένες μάρκες μπορεί να προσθέσουν αρώματα όπως ελαιόλαδο, αλάτι ή ακόμα και σιρόπι καλαμποκιού με υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη.
ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΣΑΛΤΣΑ ΝΤΟΜΑΤΑΣ;
Η σάλτσα ντομάτας σε κονσέρβα είναι παρόμοια με τον πουρέ ντομάτας σε συνοχή, αλλά πιο αραιή. Φτιάχνεται με πουρέ ντομάτας, αλλά μερικές φορές θα έχουν προστεθεί νερό και καρυκεύματα για να γίνει πιο γευστικό. Τα καρυκεύματα που προστίθενται στη σάλτσα ντομάτας μπορεί να περιλαμβάνουν σκόρδο, κρεμμύδι, βασιλικό και ρίγανη.
Η σάλτσα ντομάτας δεν μαγειρεύεται όσο μαγειρεύεται η πάστα ντομάτας, επομένως η γεύση της μπορεί να είναι βαριά σε σχέση με την οξύτητα. Επίσης δεν θα έχει τόσο γλυκιά γεύση όσο ο πελτέ ντομάτας. Η γεύση της σάλτσας ντομάτας θα μοιάζει περισσότερο με τον πουρέ ντομάτας, αλλά θα έχει τις πρόσθετες γεύσεις των καρυκευμάτων και θα είναι λίγο πιο αδύναμη λόγω του νερού που χρησιμοποιείται για να αραιώσει τη σάλτσα.
ΠΩΣ ΔΙΑΦΕΡΕΙ Ο ΠΟΥΡΕΣ ΝΤΟΜΑΤΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΕΛΤΕ ΝΤΟΜΑΤΑΣ;
Ο πουρές ντομάτας και ο πελτέ ντομάτας είναι παρόμοια συστατικά που εφαρμόζονται συχνά στις ίδιες συνταγές, αν και θα γίνουν προσαρμογές με τα άλλα συστατικά για να καλυφθούν οι διαφορές τους.
Παρά τις ομοιότητές τους, αυτά τα δύο συστατικά έχουν πολλές διαφορές που τα ξεχωρίζουν. Εάν πρέπει να χρησιμοποιήσετε πελτέ ντομάτας σε μια συνταγή που απαιτεί πελτέ ντομάτας, θα πρέπει να αραιώσετε την πάστα στην κατάλληλη συνοχή με λίγο νερό. Ωστόσο, δεν μπορείτε να το κάνετε αντίστροφα. Δεν υπάρχει τρόπος να αντικαταστήσετε τον πουρέ ντομάτας με τον πελτέ ντομάτας σε μια συνταγή.
- Αν και ο πουρές ντομάτας είναι μαγειρεμένο προϊόν, ο πελτέ ντομάτας μαγειρεύεται για περισσότερο. Μετά από μια αρχική περίοδο μαγειρέματος, ο πελτέ ντομάτας στραγγίζεται, ώστε ο σεφ να αφαιρέσει τη φλούδα και τους σπόρους της ντομάτας. Στη συνέχεια, ο πελτέ ντομάτας ψήνεται ξανά, παίρνοντας την υφή του από πικάντικη σε πιο πηχτή πάστα. Η υφή του πουρέ ντομάτας είναι παρόμοια με ένα παχύρρευστο ζωμό ή μια σάλτσα, ενώ ο πελτέ ντομάτας έχει πιο σφιχτή υφή που δεν απλώνεται και δεν είναι τόσο υγρή όσο ο πουρές ντομάτας.
- Όπως αναφέραμε, οι φλούδες και οι σπόροι αφαιρούνται από τον πελτέ ντομάτας. Συχνά περιλαμβάνονται στον πουρέ ντομάτας. Αυτή η διαφορά οφείλεται σε μικρές αλλαγές στη γεύση και την υφή των δύο προϊόντων ντομάτας.
- Ο επιπλέον χρόνος μαγειρέματος που παίρνει ο πελτέ ντομάτας αλλάζει και τη γεύση του. Η γεύση του πουρέ ντομάτας είναι παρόμοια με αυτή της φρέσκιας ντομάτας: ήπια και γλυκιά. Ο πελτέ ντομάτας, με τις ώρες που ψήνεται, αποκτά μια πιο βαθιά γεύση που μοιάζει με αυτή της λιαστής ντομάτας.
ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΑΛΤΣΑΣ ΝΤΟΜΑΤΑΣ, ΠΕΛΤΕ ΝΤΟΜΑΤΑΣ ΚΑΙ ΠΟΥΡΕ ΝΤΟΜΑΤΑΣ
Όπως έχουμε συζητήσει, οι κύριες διαφορές μεταξύ καθενός από αυτά τα προϊόντα ντομάτας οφείλονται στη συνοχή. Η σάλτσα ντομάτας είναι η πιο αραιή, με τον πουρέ ντομάτας στη μέση και ο πελτέ ντομάτας πιο πηχτός λόγω του μεγάλου χρόνου μαγειρέματος. Η σάλτσα ντομάτας μπορεί επίσης να έχει πρόσθετα καρυκεύματα που δεν έχουν ο πολτός και ο πουρές. Ευτυχώς, είναι πολύ εύκολο να αντικαταστήσετε αυτά τα προϊόντα εάν έχετε κάποιο που δεν είναι ακριβώς αυτό που απαιτεί η συνταγή σας.
Εάν χρειάζεστε την πυκνή σύσταση και την πλούσια γεύση του πελτέ ντομάτας, αλλά έχετε μόνο σάλτσα ντομάτας ή πουρέ στο χέρι, το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να μαγειρέψετε τον πουρέ ή τη σάλτσα για λίγο, ώστε να φτάσει στη σωστή συνοχή και βάθος γεύσης. Χρησιμοποιήστε ένα τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο στον πάτο και σιγοβράστε τη σάλτσα ή τον πουρέ ντομάτας σας σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντάς τον συχνά για να μην καεί ή κολλήσει. Πυροβολήστε για να μειώσετε την ποσότητα του πουρέ ή της σάλτσας που έχετε κατά περίπου στο μισό πριν το χρησιμοποιήσετε για να αντικαταστήσετε τον πελτέ ντομάτας.
Από την άλλη, αν έχετε πελτέ ντομάτας στο χέρι αλλά η συνταγή σας απαιτεί σάλτσα ντομάτας ή πουρέ, θα πρέπει να τον αραιώσετε. Χρησιμοποιήστε νερό ή ακόμα και ζωμό για να διπλασιάσετε την ποσότητα του ντοματοπελτέ με τον οποίο δουλεύετε και ανακατέψτε τον καλά ώστε να ομογενοποιηθεί πλήρως. Εάν το νερό και ο πελτέ ντομάτας δεν θέλουν να ενωθούν σε ένα λείο μείγμα, μπορείτε να τα σιγοβράζετε σε ένα τηγάνι μαζί για λίγο για να τα βοηθήσετε να αναμειχθούν.
Εάν η συνταγή σας απαιτεί πουρέ ντομάτας και έχετε μόνο σάλτσα ντομάτας, ή το αντίστροφο, δεν θα χρειαστεί να κάνετε τόσο ουσιαστική προσαρμογή. Στην πραγματικότητα, δεν θα είναι πρόβλημα να προχωρήσετε και να χρησιμοποιήσετε αυτό που έχετε, εάν απαιτείται μόνο ένα μικρό ποσό.
Εάν η συνταγή σας απαιτεί μεγαλύτερη ποσότητα σάλτσας ντομάτας ή πουρέ ντομάτας και πρέπει να την αντικαταστήσετε με την άλλη, μπορείτε να αραιώσετε λίγο τον πουρέ ντομάτας για να φτιάξετε σάλτσα ντομάτας. Ωστόσο, μην χρησιμοποιείτε τόσο νερό όσο θα κάνατε για να αραιώσετε τον πελτέ ντομάτας. Θα χρειαστείτε μόνο μερικές κουταλιές της σούπας νερό για να έχετε τη σωστή συνοχή. Μπορείτε να μαγειρέψετε τη σάλτσα ντομάτας σε ένα τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά μέχρι να μειωθεί ελαφρώς για να επιτευχθεί η συνοχή του πουρέ ντομάτας.
Τότε απλά πρέπει να σκεφτείτε το καρύκευμα. Εάν η συνταγή σας απαιτούσε σάλτσα ντομάτας και χρησιμοποιείτε πουρέ, ίσως χρειαστεί να προσθέσετε λίγο αλάτι, μαζί με βασιλικό ή ρίγανη και κρεμμύδι και σκόρδο, για να πάρετε αυτή τη γεύση σάλτσας ντομάτας. Εάν χρησιμοποιείτε σάλτσα ντομάτας σε μια συνταγή που απαιτεί πουρέ ντομάτας, απλώς μειώστε τα καρυκεύματα που χρησιμοποιούνται σε άλλα σημεία της συνταγής, ώστε τα καρυκεύματα που υπάρχουν ήδη στη σάλτσα να μην κάνουν τα πράγματα υπερβολικά καρυκευμένα.
ΤΟΜΑΤΟΠΟΛΤΟΣ vs ΠΑΣΤΑΣ ΝΤΟΜΑΤΑΣ vs ΣΑΛΤΣΑΣ ΝΤΟΜΑΤΑΣ: ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Το ακριβές θρεπτικό περιεχόμενο της σάλτσας ντομάτας θα ποικίλλει λίγο ανάλογα με τη συνταγή που χρησιμοποιείται για την παρασκευή της σάλτσας ζυμαρικών. Ωστόσο, μπορούμε να παρέχουμε ένα δείγμα του θρεπτικού περιεχομένου για τη σάλτσα ντομάτας για να σας δώσουμε μια ιδέα για το τι να περιμένετε. Ο πελτέ ντομάτας και ο πελτέ ντομάτας δεν έχουν αυτή τη διαφορά, καθώς φτιάχνονται με απλά ντομάτες.
ΘΡΕΠΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΠΕΛΤΕ ΝΤΟΜΑΤΑΣ
Ένα φλιτζάνι πελτέ ντομάτας περιέχει τα ακόλουθα θρεπτικά συστατικά.
- 95 θερμίδες
- 4,1 γραμμάρια πρωτεΐνης
- 22,4 γραμμάρια υδατάνθρακες
- 4,8 γραμμάρια διαιτητικών ινών
- 12,1 γραμμάρια ζάχαρης
- 0,5 γραμμάρια λίπους
- 10 mg Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα
- 205 mg Ωμέγα-6 λιπαρά οξέα
- 26 τοις εκατό της συνιστώμενης ημερήσιας αξίας της βιταμίνης Α
- 44 τοις εκατό της συνιστώμενης ημερήσιας αξίας βιταμίνης C
- 25 τοις εκατό της συνιστώμενης ημερήσιας αξίας βιταμίνης Ε
- 11 τοις εκατό της συνιστώμενης ημερήσιας αξίας βιταμίνης Κ
- 4 τοις εκατό της συνιστώμενης ημερήσιας αξίας θειαμίνης
- 12 τοις εκατό της συνιστώμενης ημερήσιας αξίας ριβοφλαβίνης
- 18 τοις εκατό της συνιστώμενης ημερήσιας αξίας νιασίνης
- 16 τοις εκατό της συνιστώμενης ημερήσιας αξίας της βιταμίνης Β6
- 7 τοις εκατό της συνιστώμενης ημερήσιας αξίας φυλλικού οξέος
- 11 τοις εκατό της συνιστώμενης ημερήσιας τιμής παντοθενικού οξέος
- 44 mg χολίνης
- 0,5 mg βεταΐνης
- 5 τοις εκατό της συνιστώμενης ημερήσιας τιμής ασβεστίου
- 25 τοις εκατό της συνιστώμενης ημερήσιας αξίας σιδήρου
- 14 τοις εκατό της συνιστώμενης ημερήσιας αξίας μαγνησίου
- 10 τοις εκατό της συνιστώμενης ημερήσιας αξίας φωσφόρου
- 31 τοις εκατό της συνιστώμενης ημερήσιας αξίας καλίου
- 42 τοις εκατό της συνιστώμενης ημερήσιας τιμής νατρίου
- 6 τοις εκατό της συνιστώμενης ημερήσιας αξίας ψευδάργυρου
- 36 τοις εκατό της συνιστώμενης ημερήσιας αξίας χαλκού
- 21 τοις εκατό της συνιστώμενης ημερήσιας αξίας μαγγανίου
- 3 τοις εκατό της συνιστώμενης ημερήσιας αξίας σεληνίου
- 0 mg χοληστερόλης
Ο πουρές ντομάτας είναι μια καλή πηγή βιταμινών και μετάλλων, συμπεριλαμβανομένης της βιταμίνης C, της βιταμίνης Κ, του καλίου και του φυλλικού οξέος, ωστόσο αυτά τα οφέλη προκύπτουν επίσης από την κατανάλωση ωμής ντομάτας. Το πρόβλημα με τις πολτοποιημένες ντομάτες είναι ότι αφαιρώντας τη φλούδα και τους σπόρους, χάνετε τις ίνες που θα λαμβάνατε από τις ωμές ντομάτες. Υπάρχει επίσης απώλεια βιταμίνης C. Παίρνετε ακόμα πολύ λυκοπένιο, το οποίο στην πραγματικότητα ενισχύεται με το μαγείρεμα, καθώς το ανθρώπινο σώμα μπορεί να απορροφήσει καλύτερα το λυκοπένιο από τις ντομάτες που έχουν μαγειρευτεί.
ΘΡΕΠΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΣΑΛΤΣΑΣ ΝΤΟΜΑΤΑΣ
Ένα φλιτζάνι σάλτσα ντομάτας περιέχει τα ακόλουθα θρεπτικά συστατικά.
- 58,8 θερμίδες
- 3,2 γραμμάρια πρωτεΐνης
- 14,1 γραμμάρια υδατάνθρακες
- 3,7 γραμμάρια διαιτητικών ινών
- 10,4 γραμμάρια ζάχαρης
- 0,4 γραμμάρια λίπους
- 7,4 mg Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα
- 169 mg Ωμέγα-6 λιπαρά οξέα
- 21 τοις εκατό της συνιστώμενης ημερήσιας αξίας της βιταμίνης Α
- 29 τοις εκατό της συνιστώμενης ημερήσιας αξίας βιταμίνης C
- 17 τοις εκατό της συνιστώμενης ημερήσιας αξίας βιταμίνης Ε
- 9 τοις εκατό της συνιστώμενης ημερήσιας αξίας βιταμίνης Κ
- 4 τοις εκατό της συνιστώμενης ημερήσιας αξίας θειαμίνης
- 10 τοις εκατό της συνιστώμενης ημερήσιας αξίας ριβοφλαβίνης
- 12 τοις εκατό της συνιστώμενης ημερήσιας τιμής νιασίνης
- 12 τοις εκατό της συνιστώμενης ημερήσιας αξίας της βιταμίνης Β6
- 7 τοις εκατό της συνιστώμενης ημερήσιας αξίας φυλλικού οξέος
- 8 τοις εκατό της συνιστώμενης ημερήσιας τιμής παντοθενικού οξέος
- 24,3 mg χολίνης
- 2 mg βεταΐνης
- 3 τοις εκατό της συνιστώμενης ημερήσιας τιμής ασβεστίου
- 14 τοις εκατό της συνιστώμενης ημερήσιας αξίας σιδήρου
- 10 τοις εκατό της συνιστώμενης ημερήσιας αξίας μαγνησίου
- 6 τοις εκατό της συνιστώμενης ημερήσιας αξίας φωσφόρου
- 23 τοις εκατό της συνιστώμενης ημερήσιας αξίας καλίου
- 53 τοις εκατό της συνιστώμενης ημερήσιας τιμής νατρίου
- 3 τοις εκατό της συνιστώμενης ημερήσιας αξίας ψευδαργύρου
- 14 τοις εκατό της συνιστώμενης ημερήσιας αξίας χαλκού
- 13 τοις εκατό της συνιστώμενης ημερήσιας αξίας μαγγανίου
- 1 τοις εκατό της συνιστώμενης ημερήσιας αξίας σεληνίου
- 85,5 mcg φθόριο
- 0 γραμμάρια χοληστερόλης
Τα οφέλη για την υγεία της σάλτσας ντομάτας περιλαμβάνουν τη βελτίωση της υγείας της καρδιάς σας, την ενίσχυση της υγείας των οστών, τον εφοδιασμό του οργανισμού με βιταμίνες και μέταλλα, καθώς και λυκοπένιο, το οποίο, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, απορροφάται καλύτερα από τον οργανισμό όταν μαγειρεύεται. Η προσθήκη σάλτσας ντομάτας στη διατροφή σας μπορεί επίσης να βοηθήσει τον οργανισμό να καταπολεμήσει τον καρκίνο.
ΘΡΕΠΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΟΜΑΤΟΠΟΛΤΟΣ
Ένα φλιτζάνι σάλτσα ντομάτας περιέχει τα ακόλουθα θρεπτικά συστατικά.
- 215 θερμίδες
- 11,3 γραμμάρια πρωτεΐνης
- 49,5 γραμμάρια υδατάνθρακες
- 10,7 γραμμάρια διαιτητικών ινών
- 31,9 γραμμάρια ζάχαρη
- 1,2 γραμμάρια λίπους
- 18,3 mg Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα
- 398 mg Ωμέγα-6 λιπαρά οξέα
- 80 τοις εκατό της συνιστώμενης ημερήσιας αξίας της βιταμίνης Α
- 96 τοις εκατό της συνιστώμενης ημερήσιας αξίας της βιταμίνης C
- 56 τοις εκατό της συνιστώμενης ημερήσιας αξίας βιταμίνης Ε
- 37 τοις εκατό της συνιστώμενης ημερήσιας αξίας της βιταμίνης Κ
- 10 τοις εκατό της συνιστώμενης ημερήσιας αξίας θειαμίνης
- 24 τοις εκατό της συνιστώμενης ημερήσιας τιμής ριβοφλαβίνης
- 40 τοις εκατό της συνιστώμενης ημερήσιας αξίας νιασίνης
- 28 τοις εκατό της συνιστώμενης ημερήσιας αξίας της βιταμίνης Β6
- 8 τοις εκατό της συνιστώμενης ημερήσιας τιμής φυλλικού οξέος
- 4 τοις εκατό της συνιστώμενης ημερήσιας τιμής παντοθενικού οξέος
- 101 mg χολίνης
- 1 mg βεταΐνης
- 9 τοις εκατό της συνιστώμενης ημερήσιας αξίας ασβεστίου
- 43 τοις εκατό της συνιστώμενης ημερήσιας αξίας σιδήρου
- 28 τοις εκατό της συνιστώμενης ημερήσιας αξίας μαγνησίου
- 22 τοις εκατό της συνιστώμενης ημερήσιας αξίας φωσφόρου
- 76 τοις εκατό της συνιστώμενης ημερήσιας αξίας καλίου
- 11 τοις εκατό της συνιστώμενης ημερήσιας τιμής νατρίου
- 11 τοις εκατό της συνιστώμενης ημερήσιας αξίας ψευδαργύρου
- 48 τοις εκατό της συνιστώμενης ημερήσιας αξίας χαλκού
- 40 τοις εκατό της συνιστώμενης ημερήσιας αξίας μαγγανίου
- 20 τοις εκατό της συνιστώμενης ημερήσιας αξίας σεληνίου
- 0 γραμμάρια χοληστερόλης
Επειδή ο πολτός ντομάτας είναι τόσο γεμάτος με καλοσύνη ντομάτας λόγω του μεγάλου χρόνου μαγειρέματος, μόνο μια κουταλιά της σούπας πολτός ντομάτας σε κονσέρβα παρέχει στον οργανισμό σας άφθονα αντιοξειδωτικά καθώς και μεταξύ 3 τοις εκατό και 6 τοις εκατό της συνιστώμενης ημερήσιας αξίας βιταμινών Β, σιδήρου. και κάλιο. Όπως και τα άλλα προϊόντα ντομάτας που έχουμε συζητήσει, ο πελτέ ντομάτας είναι επίσης καλή πηγή λυκοπενίου και βιταμίνης C.
ΤΟΜΑΤΟΠΟΛΤΟΣ ΕΝΑΝΤΙ ΠΟΥΡΕ ΝΤΟΜΑΤΑΣ ΕΝΑΝΤΙ ΣΑΛΤΣΑΣ ΝΤΟΜΑΤΑΣ: ΧΡΗΣΕΙΣ
Ο πουρές ντομάτας και η σάλτσα ζυμαρικών δεν είναι αρκετά εναλλάξιμα στις συνταγές, αν και μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε πολλές από τις ίδιες καταστάσεις με μερικές προσαρμογές.
Επειδή ο πουρές ντομάτας αποτελείται αποκλειστικά από ντομάτες, χωρίς προσθήκη άλλων συστατικών, και η σάλτσα ζυμαρικών είναι καρυκευμένη με βότανα και μπαχαρικά, αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε πουρέ ντομάτας σε μια συνταγή που απαιτεί σάλτσα ζυμαρικών, θα πρέπει να τον αραιώσετε και να καρυκεύσετε το ανέβασε λίγο.
Διαφορετικά, η συνταγή σας θα μπορούσε να βγει με γεύση ήπια και η υφή θα είναι πολύ παχιά. Εδώ είναι μερικοί από τους τρόπους με τους οποίους μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον πουρέ ντομάτας και τη σάλτσα ζυμαρικών.
- Ο πουρές ντομάτας είναι συχνά ένα συστατικό σε διάφορα ντιπ και σάλτσες με βάση την ντομάτα, ένα παράδειγμα είναι η σάλτσα ζυμαρικών. Εκτός από τη σάλτσα ζυμαρικών, ο πουρές ντομάτας χρησιμοποιείται επίσης στη σάλτσα πίτσας και στη σάλτσα κρέμας ντομάτας (άλλη μια σάλτσα που χρησιμοποιείται για την κορυφή των ζυμαρικών).
- Μια απλή γλυκιά και πικάντικη σάλτσα που συχνά σερβίρεται μαζί με τηγανητές πατάτες φτιάχνεται χρησιμοποιώντας πελτέ ντομάτας, ξύδι, ζάχαρη και αλάτι. Μπορείτε επίσης να αναμείξετε τον πουρέ ντομάτας με σκόρδο και μαγιονέζα για να φτιάξετε μια αϊόλι με γεύση ντομάτας που θα συνοδεύει σάντουιτς, τηγανητές πατάτες και κάθε είδους άλλα πιάτα.
- Σε λεία πιάτα όπως το στιφάδο ή τη σούπα, όταν μια συνταγή χρειάζεται γεύση ντομάτας χωρίς την ογκώδη υφή της ψιλοκομμένης ή θρυμματισμένης ντομάτας, χρησιμοποιείται συχνά πουρές ντομάτας. Αυτές οι καταστάσεις περιλαμβάνουν τη σούπα ντομάτας, το γκασπάτσο και τη βάση για πολλές σούπες με βάση τα λαχανικά ή το κρέας. Ο πουρές ντομάτας συχνά αραιώνεται με ζωμό λαχανικών, ζωμό κοτόπουλου ή ζωμό βοείου κρέατος όταν χρησιμοποιείται με αυτόν τον τρόπο.
- Ο πουρές ντομάτας μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε κάρυ για να αποτελέσει τη βάση της σάλτσας, όταν είναι καρυκευμένος με τα συνηθισμένα καρυκεύματα. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε λίγο πελτέ ντομάτας για παρόμοιο αποτέλεσμα.
- Οι μαρινάδες για λαχανικά ή κρέας που χρειάζονται μια δόση από την όξινη φωτεινότητα και τη γλυκύτητα της ντομάτας καθώς και το έντονο κόκκινο χρώμα τους απαιτούν συχνά τον πουρέ ντομάτας.
- Στο slow cooker, προσθέτοντας μαύρη ζάχαρη και μηλόξυδο σε σάλτσα ζυμαρικών αναμεμειγμένη με νερό, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα υποκατάστατο μπάρμπεκιου για μαγείρεμα με κομμάτια κρέατος.
- Σε ψητά πιάτα όπως οι κατσαρόλες που έχουν συστατικό σάλτσας ή σάλτσας, ο πουρές ντομάτας καλείται συχνά να αποτελέσει τη βάση της σάλτσας που επικαλύπτει και αρωματίζει όλα τα άλλα συστατικά. Αυτό συμβαίνει στα ψητά φασόλια, για παράδειγμα.
- Θα βρείτε πουρέ ντομάτας σε όλα τα μεξικάνικα πιάτα. Παραδείγματα περιλαμβάνουν ισπανικό ρύζι, κόκκινη σάλτσα enchilada και salsa.
- Η σάλτσα ντομάτας είναι ένα συστατικό στην ταπενάδα ελιάς, η οποία μπορεί να αλειφθεί σε ένα σάντουιτς ως καρύκευμα ή να σερβιριστεί μαζί με κράκερ ή κροστίνι ως ορεκτικό.
- Όταν φτιάχνετε γεμιστά λαχανικά, όπως γεμιστές πιπεριές, γεμιστά κολοκυθάκια ή γεμιστές ντομάτες, η συνταγή συχνά απαιτεί λίγη σάλτσα ντομάτας για να αρωματίσει το μείγμα ρυζιού μέσα στα λαχανικά.
- Μάλλον δεν σας εκπλήσσει το γεγονός ότι η σάλτσα ντομάτας χρησιμοποιείται ως συστατικό σε πολλά ιταλικά πιάτα. Εκτός από τα πιάτα ζυμαρικών, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σάλτσα ντομάτας σε κοτόπουλο, μοσχαρίσιο κρέας ή παρμεζάνα μελιτζάνας, να τη χρησιμοποιήσετε για να αρωματίσετε μύδια ιταλικού τύπου ή να την ανταλλάξετε με σάλτσα πίτσας όταν φτιάχνετε σπιτική πίτσα.
- Λίγη σάλτσα ντομάτας κάνει ένα εξαιρετικό ντρέσινγκ σαλάτας σαν βινεγκρέτ ντομάτας. Απλώς ανακατέψτε τη σάλτσα ντομάτας σας με ξύδι από κόκκινο κρασί, ελαιόλαδο, βότανα, αλάτι και πιπέρι.
- Το Meatloaf συχνά αρωματίζεται με ένα συστατικό με βάση την ντομάτα. Θα βρείτε μερικές συνταγές που απαιτούν τον πουρέ ντομάτας, ενώ άλλες ζητούν πελτέ ντομάτας ή σάλτσα ντομάτας.
- Η σάλτσα ντομάτας αποτελεί εξαιρετική βάση για τη σάλτσα στο ρατατούιγ, ένα πιάτο λαχανικών που συνδυάζει τη σάλτσα με κολοκυθάκια, κολοκυθάκια, μελιτζάνες, κρεμμύδι, σκόρδο, πιπεριές και ελαιόλαδο.
- Διαβάσαμε για μια προσέγγιση στα φτερά βουβάλου που χρησιμοποιεί ένα μέρος καυτερή σάλτσα σε συνδυασμό με ένα μέρος σάλτσα ντομάτας για να αρωματίσει το κοτόπουλο. Η γεύση είναι βέβαιο ότι θα ποικίλλει από τα φτερά βουβάλου που φτιάχνονται με τον παραδοσιακό τρόπο, αλλά σίγουρα θα είναι και νόστιμο.
- Συνδυάστε σάλτσα ντομάτας και αυγά για πιάτα όπως shakshuka ή αυγά στο καθαρτήριο για να χρησιμοποιήσετε τη σάλτσα ντομάτας στο τραπέζι του πρωινού.
- Σε λίγο, μπορείτε να φτιάξετε μια αυτοσχέδια σάλτσα κοκτέιλ για γαρίδες συνδυάζοντας σάλτσα ντομάτας με λίγο χρένο για γεύση.
- Οι χρήσεις της σάλτσας ντομάτας δεν περιορίζονται στα τρόφιμα. Προσθέστε τη σάλτσα ντομάτας σας ή λίγη πάστα ντομάτας σε μια κανάτα με ποτά με αίματα Mary για έναν διασκεδαστικό και ασυνήθιστο τρόπο χρήσης αυτών των προϊόντων ντομάτας.
- Μια μικρή ποσότητα πελτέ ντομάτας μπορεί να προστεθεί σε μια σάλτσα ντομάτας που ετοιμάζετε να της εμποτίσετε με βαθιά, πλούσια γεύση ντομάτας.
- Η προσθήκη μιας κουταλιάς πελτέ ντομάτας σε μια κατσαρόλα με φασόλια που σιγοβράζει, θα εμβαθύνει τη γεύση του ζωμού και θα προσθέσει λίγη από την όξινη φωτεινότητα της ντομάτας στη συνταγή σας.
- Ο πελτέ ντομάτας μπορεί να στροβιλιστεί σε μια κατσαρόλα με σούπα για να δώσει στον ζωμό πιο πλούσιο χρώμα και γεύση.
- Με κάθε κομμάτι κρέατος που σιγοψήνετε, μπορείτε να προσθέσετε μια κούκλα σάλτσα ντομάτας για να κάνετε πιο περίπλοκη τη γεύση της σάλτσας που σιγοβράζει το κρέας.
- Πολλά πιάτα Cajun ή Creole επωφελούνται από την προσθήκη πελτέ ντομάτας, όπως etouffee, βρώμικο ρύζι ή jambalaya.
- Δώστε στα χάμπουργκερ μια ώθηση γεύσης ανακατεύοντας λίγο πελτέ ντομάτας στα μπιφτέκια πριν ψηθούν.
- Απλώς μια δόση πελτέ ντομάτας μπορεί να προσθέσει πολύ χρώμα και γεύση στο ρύζι και σε άλλα πιάτα με δημητριακά, όπως το κριθάρι ή η κινόα.
Όπως μπορείτε να δείτε, αν και έχουν πολλά κοινά, η σάλτσα ντομάτας, ο πελτέ ντομάτας και ο πουρές ντομάτας δεν είναι ακριβώς τα ίδια και συνήθως δεν είναι εναλλάξιμα στις συνταγές. Δεν μπορούν να αντικατασταθούν το ένα για το άλλο, κυρίως λόγω των διαφορών στη γεύση τους, καθώς ο πουρές ντομάτας αποτελείται αποκλειστικά από ντομάτες, ενώ στη σάλτσα ντομάτας έχουν προστεθεί διάφορα καρυκεύματα για να γίνει πιο περίπλοκη η γεύση της και ο πελτέ ντομάτας μαγειρεμένο μέχρι να πήξει.
Σε μια πρέζα, ωστόσο, μπορείτε να προσθέσετε μερικά από αυτά τα καρυκεύματα που χρησιμοποιούνται συνήθως στη σάλτσα ντομάτας στον πουρέ ντομάτας, ίσως αραιώνοντάς τον λίγο με λίγο νερό ή ζωμό, αν πρέπει να τα αντικαταστήσετε το ένα με το άλλο σε μια συνταγή.
Εάν πρέπει να χρησιμοποιήσετε σάλτσα ντομάτας σε μια συνταγή που απαιτεί πουρέ ντομάτας, θα χρειαστεί να μειώσετε τα καρυκεύματα που απαιτούνται στη συνταγή, καθώς μερικά θα προέρχονται από τη σάλτσα ντομάτας.
Μπορείτε επίσης να σιγοβράζετε τη σάλτσα ντομάτας ή τον πουρέ ντομάτας για λίγο για να αποκτήσετε τη συνοχή και το βάθος της γεύσης του πελτέ ντομάτας. Ή, καθώς οι συνταγές απαιτούν συχνά μόνο λίγο πελτέ ντομάτας, μπορείτε να παγώσετε την ποσότητα που έχει απομείνει σε ένα παγοθήκη ή σε μια σακούλα με φερμουάρ κατάψυξης, ώστε να είναι διαθέσιμη την επόμενη φορά που θα τη χρειαστείτε.