Πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς: Ο Αιγύπτιος κωμικός και χειρουργός Μπάσεμ Γιουσέφ κατακεραυνώνει σε συνέντευξη τον Βρετανό δημοσιογράφο Πιρς Μόργκαν με μπλακ χιούμορ και σκληρές αλήθειες.

Viral απ’ άκρη σ’ άκρη στον πλανήτη έγινε η συνέντευξη του Αιγύπτιου κωμικού (και πρώην καρδιοχειρουργού) Μπάσεμ Γιουσέφ στον Πιρς Μόργκαν.

17/10/2023 – Viral απ’ άκρη σ’ άκρη στον πλανήτη έγινε η συνέντευξη του Αιγύπτιου κωμικού και πρώην καρδιοχειρουργού, Μπάσεμ Γιουσέφ (που η γυναίκα του είναι Παλαιστίνια) στον Πιρς Μόργκαν, αποδεικνύοντας ότι κάποιες φορές η πικρή σάτιρα μπορεί να μεταδώσει την αλήθεια πολύ πιο αποτελεσματικά από κάποιους επιφανείς αναλυτές.

Με το που έκανε την εμφάνισή του στην εκπομπή «Piers Morgan Uncensored» ο αιγύπτιος κωμικός και πρώην καρδιοχειρουργός Μπάσεμ Γιούσεφ, ο οποίος ζει πλέον με την οικογένειά του στις ΗΠΑ, έδειξε τον τόνο που θα είχε η συζήτηση ανάμεσα στον ίδιο και στον παρουσιαστή-συνομιλητή του Πιρς Μόργκαν.

Χρησιμοποιώντας “μπλάκ χιούμορ”, όπως το χαρακτήρισε ο εμφανέστατα αμήχανος Μόργκαν, και ειρωνεία, πίσω από τα οποία όμως διακρίνονταν ξεκάθαρα η θλίψη και ο θυμός του για τους βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας. Η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε λίγες ώρες μετά το πολύνεκρο χτύπημα στο νοσοκομείο Αλ Αχλί. Ο Γιουσέφ κατόρθωσε μέσα σε λίγα λεπτά να γίνει “viral“ και να αφήσει άφωνο τον συνήθως λαλίστατο και ισχυρογνώμονα βρετανό δημοσιογράφο.

Ξεκίνησε τη συνέντευξη με τη φράση:

“Αυτοί οι Παλαιστίνιοι είναι πολύ μελοδραματικοί: Ααα… το Ισραήλ μάς σκοτώνει», αλλά ποτέ δεν πεθαίνουν. Πάντα επιστρέφουν. Είναι πολύ δύσκολο να τους σκοτώσεις. Το ξέρω, γιατί έχω παντρευτεί Παλαιστίνια. Προσπάθησα πολλές φορές. Δεν μπόρεσα να τη σκοτώσω. Προσπαθώ να το καταφέρω κάθε φορά, αλλά χρησιμοποιεί τα παιδιά μας ως ανθρώπινες ασπίδες“.

Το οξύ πνεύμα του και το χάρισμά του στη σατιρική προσέγγιση των πραγμάτων τον έκαναν τελικά να εγκαταλείψει μια λαμπρή καριέρα ως καρδιοχειρουργός για να βρεθεί στην prime time ζώνη της αιγυπτιακής τηλεόρασης με μια εκπομπή πολιτικής σάτιρας που ήταν το αντίστοιχο του Daily Show του Τζον Στιούαρτ, με τον οποίον έμελλε να συναντηθούν και να συνεργαστούν.

Οι περιορισμοί όμως που κατά καιρούς δεχόταν (συνήθως για «προσβολή του Ισλάμ και εξύβριση του ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι») τον ανάγκασαν τελικά να μετακομίσει στην Αμερική, όπου μεταξύ άλλων έχει θητεύσει ως επίτιμος λέκτορας στο Institute of Politics (IOP) του Χάρβαρντ και στο Center of Democracy του Στάνφορντ και συγκεκριμένα στο Σαν Φρανσίσκο, όπου ζει και εργάζεται από το 2014 μέχρι σήμερα.

31 Mar 2013 – Ελεύθερος με εγγύηση αφέθηκε ο Μπασέμ Γιουσέφ, παρουσιαστής τηλεοπτικής σατιρικής εκπομπής, μετά τις κατηγορίες που του απαγγέλθηκαν για προσβολή του Ισλάμ και του προέδρου της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι.

Ο Γενικός Εισαγγελέας της Αιγύπτου είχε διατάξει τη σύλληψη του το Σάββατο. Ο παρουσιαστής βρέθηκε την Κυριακή ενώπιον της δικαιοσύνης για να απολογηθεί. Εκατοντάδες άτομα συγκεντρώθηκαν έξω από το ανώτατο δικαστήριο για να συμπαρασταθούν στον παρουσιαστή.

«Ο Μπασέμ Γιουσέφ είναι η φωνή μας που δεν εκπροσωπείται στα μέσα ενημέρωσης. Είναι εκείνος που εκφράζει τη γνώμη μας και ήρθαμε εδώ σήμερα γιατί δεν θέλουμε να χάσουμε τη φωνή μας», δηλώνει ένας από τους υποστηρικτές του. Η καυστική σάτιρα του παρουσιαστή φαίνεται να ενοχλεί τα στελέχη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, ενώ δικαστικές πηγές αναφέρουν ότι υπήρξαν αρκετές καταγγελίες σε βάρος του.

Ο Μπασέμ Γιουσέφ παρουσιάζει εβδομαδιαίο σατιρικό πρόγραμμα στα πρότυπα του αμερικανικού «Daily Show» του Τζον Στιούαρτ. Σε ένα από τα επίμαχα αποσπάσματα της εκπομπής του, καυτηρίαζε τον τρόπο με τον οποίο ο πρόεδρος Μόρσι μιλούσε αγγλικά, αλλά και τις υπερεξουσίες που συγκέντρωνε με το γνωστό διάταγμα, χαρακτηρίζοντας τον «Σούπερ Μόρσι».

Ο Μπασέμ Γουσέφ είναι γιατρός, ο οποίος απέκτησε μεγάλη φήμη μέσω ερασιτεχνικών βίντεο στο διαδίκτυο, τα οποία σατίριζαν πρόσωπα και καταστάσεις την περίοδο της εξέγερσης κατά του καθεστώτος Μουμπάρακ. Η υπόθεση του παρουσιαστή είναι η τελευταία από μια σειρά δικαστικών διώξεων σε βάρος διαφωνούντων με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα αλλά και τον πρόεδρο της Αιγύπτου.

Και στη πρόσφατη συνέντευξη του στον Πιρς Μόργκαν σε ερώτηση του παρουσιαστή τι θα έκανε αν ήταν στη θέση των Ισραηλινών, απαντάει με καυστική γλώσσα:

«Ίσως μια λύση θα ήταν να σκοτώσουμε όσους περισσότερους Παλαιστίνιους μπορούμε και να αφήσουμε κάποιους να επιβιώσουν ως είδη υπό εξαφάνιση που δεν θα μας ενοχλούν πια. Και μετά να κάνουμε μια καμπάνια για την προστασία αυτών των λίγων που θα μείνουν».

Παρομοίωσε το Ισραήλ με ναρκισσιστή ψυχοπαθή, “σε πηδάει και μετά σε κάνει να πιστεύεις ότι φταις εσύ”.

“Το Ισραήλ μονίμως εμφανίζεται ως το θύμα, αυτή αποκλειστικά την εικόνα θέλει να περνάει προς τα έξω. Είναι μια πολύ δύσκολη σχέση, η σχέση με το Ισραήλ”, ομολογεί ο Γιουσέφ. “Είναι σα να είσαι σε σχέση με έναν ναρκισσιστή ψυχοπαθή που σε σε πηδάει και μετά σε κάνει να πιστεύεις ότι φταις εσύ”.

Κατηγoρώντας το Ισραήλ ότι χρησιμοποιεί τη Χαμάς ως πρόφαση για τις επιθέσεις του, παρουσίασε γράφημα που έδειχνε με αριθμούς πόσους περισσότερους θανάτους από εχθροπραξίες έχει μετρήσει τα τελευταία χρόνια η Παλαιστίνη.

Έδειξε φωτογραφία από το βομβαρδισμένο σπίτι των συγγενών της γυναίκας του, καταδίκασε και έβρισε τη Χαμάς, απηύθυνε μήνυμα στον Νετανιάχου σαν να ήταν ισραηλινός πολίτης:

“Θα βάλω τον εαυτό μου στη θέση ενός Ισραηλινού εποίκου στο Κιμπούτς και θα μιλήσω στον πρωθυπουργό μου Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Κύριε Μπενιαμίν Νετανιάχου, σας ψήφισα γιατί μας υποσχεθήκατε ειρήνη, ευημερία και ασφάλεια. Στις 7 Οκτωβρίου, αυτά τα καθάρματα της Χαμάς, πέρασαν τον φράχτη που φυλάσσεται κανονικά και αυστηρά.

Συνήθως, αν πλησιάσει ένα περιστέρι, το πυροβολούν. Αυτοί οι άνθρωποι μπήκαν μέσα, και πήγαν για έξι ώρες πριν αναπτυχθούν οι δυνάμεις του Ισραηλινού Στρατού, σκοτώνοντας τους φίλους μας, τις οικογένειές μας, απαγάγοντας τις γιαγιάδες μας και τα μωρά μας, και μπήκαν μέσα.

Θέλω να σας ρωτήσω, κ. Πρωθυπουργέ, αφού διχάσατε την ισραηλινή κοινότητα και γαμήσατε τα δικαστήριά μας, το Ανώτατο Δικαστήριο μας, τι κάνετε με τα χρήματα που σας δίνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες;

Επίσης, βομβαρδίζετε ισοπεδώνοντας τη Γάζα χωρίς να λαμβάνετε απολύτως υπόψη σας τους ομήρους μας, τους ανθρώπους μας. Άκουσα μια φήμη στο Κιμπούτς ότι το κάνατε αυτό… αφήσατε να συμβεί αυτό… σαν δικαιολογία για να βομβαρδίσετε μέχρι να ισοπεδωθεί η Γάζα, ώστε να τους σπρώξετε στο Σινά.

Και δεν το πίστεψα. Είπα, όχι ο πρωθυπουργός μου. Δεν μπορεί ποτέ να το κάνει αυτό. Και μετά είδα μια συνέντευξη του Ντάννυ Άγιαλον. Ήταν ο επικεφαλής σύμβουλός σας. Ήταν επίσης ο πρέσβης του Ισραήλ στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Και ξέρετε τι είπε, κ. Πρωθυπουργέ; Είπε ότι η λύση για αυτούς τους Παλαιστίνιους είναι να πάνε σε μια απέραντη γη του Σινά και να ζήσουν σε πόλεις με σκηνές, προσωρινά, ε; Προσωρινά, μέχρι να χτίσουμε ξανά τη Γάζα και μετά να σας καλέσουμε πίσω. Έχουμε ξαναδεί αυτό το έργο.

Η γυναίκα του είναι Παλαιστίνια και έχει συγγενείς που βομβαρδίζεται το σπίτι τους στην Παλαιστίνη, επιστρέφοντας διαρκώς στην μία και μοναδική ερώτηση που έθετε στα 28 λεπτά της συνέντευξης:

Ναι, καταδικάζω τη Χαμάς, ας φανταστούμε έναν κόσμο χωρίς αυτήν. Δεν χρειάζεται να τον φανταστούμε. Υπάρχει και λέγεται Δυτική Όχθη. Κι εκεί δεν υπάρχει Χαμάς, αλλά συνεχίζουν να σφαγιάζονται άνθρωποι κάθε μέρα. Η Χαμάς δεν έχει κανέναν απολύτως έλεγχο στη Δυτική Όχθη, και από την αρχή αυτής της περιόδου, μόνο μέχρι τον Αύγουστο, σκοτώθηκαν 37 Παλαιστίνια παιδιά.”

Ενώ στην ερώτηση τι θα έκανε αν ο ίδιος βρισκόταν στη θέση του Ισραήλ, πώς θα αντιδρούσε στις απάνθρωπες επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου, απάντησε:

“Θα έκανα αυτό ακριβώς που έκανε το Ισραήλ, θα σκότωνα όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους, αφού όλος ο κόσμος με αφήνει να το κάνω”.

Και ρωτώντας τον Πιρς Μόργκαν:

“Αν καταλαβαίνω καλά, ουσιαστικά το Ισραήλ το κάνει αυτό για να πιέσει την παλαιστινιακή κοινότητα στη Γάζα να στραφεί εναντίον της Χαμάς. Σωστά;

“Είμαι σίγουρος ότι αυτό είναι μία από τις πτυχές του, ναι”, απάντησε ο Πιρς Μόργκαν, για να λάβει την ακόλουθη αποστομωτική απάντηση από τον Μπάσεμ Γιουσέφ:

“Μα αυτό ακριβώς κάνουν οι τρομοκρατικές οργανώσεις, επειδή οι τρομοκρατικές οργανώσεις δεν έχουν καμία πιθανότητα να νικήσουν ένα ολόκληρο κράτος στη μάχη.

Έτσι τρομοκρατούν και σκοτώνουν τους πολίτες προκειμένου να σκορπίσουν φόβο και τρόμο ώστε να στραφούν εναντίον της κυβέρνησης για να αλλάξει την πολιτική της ή να παραιτηθεί. Μόλις συγκρίνατε το Ισραήλ με το ISIS”.

Πηγη https://nioland.substack.com/p/1f2