Δείτε στο βίντεο πως γίνεται το μπόλιασμα της ελιάς με καλέμι. Μπόλιασμα είναι η τεχνητή μέθοδος μεταμόσχευσης ενός μέρους του φυτού σε ένα άλλο φυτό.
Το μπόλιασμα της ελιάς με καλέμι γίνεται σε επτά βήματα :
1) Σε ύψος περίπου 70 – 100 cm κόβουμε το δέντρο και μένει ο κεντρικός κορμός.
2) Ανοίγουμε το φλοιό του κορμού με ένα μυτερό διαμορφωμένο παλούκι σε 2-3 σημεία περιμετρικά εκεί που θα τοποθετήσουμε τα εμβόλια .
3) Τα μπόλια τα παίρνουμε από τις ποδιές του δένδρου με πάχος όσο ένα μολύβι και περισσότερο με μήκος περίπου 10-15cm.
4) Κάνουμε μια τομή σε σχήμα Γ ώστε να δημιουργηθεί μια πατούρα για να καθίσει σωστά στον κορμό του δένδρου.
5) Tο δένουμε με πλαστικό σχοινάκι ή κορδέλα που έχουν στα γεωπονικά καταστήματα σφικτά.
6) Στο σημείο που έχουμε κόψει τον κορμό του δένδρου τον καλύπτουμε με πάστα μπολιάσματος και τέλος ή με (πηλόχωμα οπότε και τον σκεπάζουμε με φύλλα εφημερίδας για να μην στεγνώνει και τον ξαναδένουμε)
7) Σε 15-20 ημέρες άν όλα πάνε καλά τα μπόλια θα έχουν πιάσει .
Μπόλιασμα (γενικά). Τι είναι και γιατί γίνεται.
Μπόλιασμα είναι η τεχνητή μέθοδος, κατά την οποία γίνεται μεταμόσχευση ενός μέρους του φυτού σε ένα άλλο φυτό. Σκοπός αυτής της μεταμόσχευσης είναι συνήθως η διατήρηση των κύριων χαρακτηριστικών ενός φυτού πάνω σε ένα άλλο πιο δυνατό και μεγάλο.
Αυτό γίνεται για δυο λόγους: είτε για να αντικατασταθεί ένα φυτό μ’ ένα άλλο είτε για συνδυασμό των κύριων χαρακτηριστικών και ιδιοτήτων των δυο φυτών μαζί. Επίσης με τον εμβολιασμό είναι δυνατό να έχουμε μέσα σε λίγο σχετικά διάστημα μεγάλα και αποδοτικά δέντρα ή άλλα φυτά.
Τη δυνατότητα να μπολιάζει τα διάφορα φυτά απόκτησε ο άνθρωπος, όταν κατάλαβε ότι οι φυτικοί ιστοί έχουν την ικανότητα να συγκολλούνται μεταξύ τους και να γίνονται σιγά – σιγά ένα, ακόμα κι όταν ανήκουν σε διαφορετικά είδη. Μέσω αυτού του στενού πλησιάσματος του ενός με τον άλλο γίνεται άνετα η ανταλλαγή θρεπτικών ουσιών. Η απόλυτη και σίγουρη επιτυχία ενός εμβολιασμού εξαρτάται από το βαθμό συγγένειας που υπάρχει ανάμεσα στα δυο φυτά. Επίσης όχι δύσκολα πιάνει το μπόλιασμα ανάμεσα σε φυτά διαφορετικών ειδών, αλλά του
ίδιου γένους. Σπανιότερα πετυχαίνουν οι εμβολιασμοί φυτών διαφορετικού γένους. Δεν πρέπει να ανήκουν σε διαφορετικές φυτικές οικογένειες.
Ο εμβολιασμός αυτός γίνεται επίσης με διάφορους τρόπους:
- Ο τρόπος της προσέγγισης. Παίρνουμε το κλαδί εμβόλιο ή τον οφθαλμό εμβόλιο και το φυτό πάνω στο οποίο θα γίνει ο εμβολιασμός. Το φυτό αυτό λέγεται υποκείμενο. Πάνω στο βλαστό του εμβολίου και στο βλαστό του υποκειμένου χαράζουμε δυο επίπεδες επιφάνειες, μια στο ένα και μια στο άλλο. Φέρνουμε τις δυο επιφάνειες σε προσαρμογή και τις δένουμε γερά μεταξύ τους. Μετά κόβουμε το κάτω μέρος του εμβολίου και το επάνω μέρος του υποκειμένου και τα αφήνουμε να αναπτυχθούν με κανονικό ενιαίο φυτό. Σε όλα τα είδη εμβολιασμού θα πρέπει να προσέχουμε να κλείνουμε καλά τις πληγές των δυο φυτών, για να μην πάνε μικρόβια, νερό και σκόνες, γιατί αυτό εμποδίζει τις αναγκαίες λειτουργίες που γίνονται για τη συνένωση.
- Ο εγωκεντρισμός. Με τον τρόπο αυτό κόβουμε οριζόντια το βλαστό του υποκειμένου και πάνω του κάνουμε μια βαθιά σχισμή κάθετη. Μέσα στη σχισμή αυτή βάζουμε ένα κλαδί εμβόλιο με μερικά μάτια επάνω. Δένουμε κατόπιν πολύ σφιχτά το κομμένο μέρος.
- Ο ενοφθαλμισμός. Από το κλαδί – εμβόλιο αφαιρούμε ένα μάτι μαζί με ένα κομμάτι φλοιό και τον βάζουμε κάτω από το φλοιό του υποκειμένου. Μετά κλείνουμε τη σχισμή και το δένουμε.
Καλύτερη προφύλαξη από τα νερά, τις σκόνες και τα μικρόβια είναι η επάλειψη της πληγής με ειδικές αλοιφές που υπάρχουν στο εμπόριο γι’ αυτό το λόγο.
Σήμερα μέσω του εμβολιασμού έγινε κατορθωτό να πάρουμε διάφορα είδη καρπών κυρίως από τα οπωροφόρα δέντρα.