Πώς Μπορούμε να Προλάβουμε και να Ελέγξουμε τα Αυτοάνοσα & Χρόνια Νοσήματα 

Τι ακριβώς είναι τα αυτοάνοσα νοσήματα και πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν. 

– Πώς δημιουργούνται τα αυτοάνοσα; Γιατί πιστεύετε πως υπάρχει μεγαλύτερη έξαρση τα τελευταία χρόνια;

Το ανοσοποιητικό σύστημα είναι ένας πολύπλοκος αμυντικός μηχανισμός του οργανισμού μας που δουλεύει αδιάκοπα ώστε να αναγνωρίζει και να αντιμετωπίζει απειλές κάθε είδους, όπως ιούς και βακτήρια. Μερικές φορές όμως αυτός ο μηχανισμός δυσλειτουργεί, με αποτέλεσμα να μην αναγνωρίζει σωστά τα ξένα κύτταρα αλλά να επιτίθεται σε υγιή κύτταρα και ιστούς του ίδιου του σώματος.


Η πρόκληση της Ιατρικής στον 21ο  αιώνα είναι η πρόληψη και αντιμετώπιση των αυτοάνοσων και χρόνιων νοσημάτων. 

Τα αυτοάνοσα, είναι διαφορετικές εκδηλώσεις ενός κοινού υποκείμενου προβλήματος. Πρόκειται για χρόνιες φλεγμονώδεις ασθένειες, όπου το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται και καταστρέφει δικούς του ιστούς και όργανα. Ανάλογα με το όργανο που πλήττεται, εκδηλώνεται και διαφορετικό νόσημα. Μέχρι σήμερα, έχουν περιγραφεί πάνω από 150 διαφορετικά αυτοάνοσα νοσήματα.

Αυτή τη στιγμή, τα αυτοάνοσα είναι η πιο συχνή αιτία νόσου σε Ευρώπη και ΗΠΑ. Φανταστείτε ότι ο αριθμός των ατόμων με αυτοάνοσο σε αυτές τις χώρες, ξεπερνά το σύνολο των ατόμων με καρδιοπάθεια και καρκίνο.

Παρότι γνωρίζουμε ότι υπάρχει μια γενετική προδιάθεση, τα αυτοάνοσα οφείλονται κυρίως σε παράγοντες που συνδέονται με το σύγχρονο τρόπο ζωής και διατροφής. Υπολογίζεται ότι η κληρονομικότητα εμπλέκεται κατά 25% στην ανάπτυξη τους, ενώ το υπόλοιπο 75% αφορά σε παράγοντες κινδύνου που είναι μη-κληρονομικοί.