Πώς είναι πραγματικά να έχεις μεγάλη οικογένεια

Το να ανήκεις σε μια μεγάλη οικογένεια είναι σίγουρα μια μεγάλη περιπέτεια.
Το να ανήκεις σε μια μεγάλη οικογένεια είναι σίγουρα μια μεγάλη περιπέτεια.

Το να ανήκεις σε μια μεγάλη οικογένεια είναι σίγουρα μια μεγάλη περιπέτεια. Η καθημερινότητα, σε αρκετές περιπτώσεις, γίνεται πιο… δυσλειτουργική και οι γονείς πρέπει να έχουν την αντίστοιχη υπομονή και το κουράγιο, να ανταπεξέλθουν επάξια στις ανάγκες των παιδιών. Γι’ αυτό, η ζωή τους καθημερινά «γεμίζει» από μικρές και μεγάλες, άλλοτε αστείες και άλλοτε κουραστικές στιγμές.

  1. Μαγείρεμα για έναν ολόκληρο λόχο!

Οι ποσότητες που μια μαμά πρέπει καθημερινά να μαγειρέψει δεν είναι σε καμία περίπτωση ευκαταφρόνητες. Ειδικά, μάλιστα, αν είναι αγορομάνα, είναι δεδομένο ότι θα ξημεροβραδιάζεται στην κουζίνα ετοιμάζοντας τα γεύματα της ημέρας. Υπομονή, λοιπόν…

  1. Αυτοκίνητο ή πούλμαν;

Ακόμα και η πιο κοντινή διαδρομή με τα παιδιά θυμίζει περισσότερο ταξίδι. Ο μπαμπάς οδηγεί, η μαμά τον καθοδηγεί και παράλληλα προσπαθεί να επιβάλλει την τάξη στο πλήθος… της γαλαρίας. Είναι περιττολογία να αναφερθούμε στον χώρο που πιάνουν τα πράγματα των παιδιών και στις φωνές που δημιουργούνται από το στρίμωγμά τους.

  1. Τα ψώνια στο σούπερ-μάρκετ διαρκούν όλη μέρα
    Άλλες μαμάδες, όταν λένε ότι «πετάγονται για λίγο μέχρι το σούπερ-μάρκετ» εννοούν ίσως για ένα μισάωρο ή το πολύ μια ώρα. Όταν, όμως, έχεις τη συνοδεία τριών μικρών «διαβολάκων» που θέλουν να σε… βοηθήσουν με τα ψώνια, τότε το σούπερ-μάρκετ καταλήγει να γίνεται μια πραγματική μονοήμερη εκδρομή.
  2. Ποιος θα προλάβει να πάει τουαλέτα;

Η τουαλέτα αποτελεί ένα ακόμα πεδίο μάχης. Όποιος προλάβει να μπει πρώτος, είναι τυχερός! Εννοείται, όμως, ότι μετά από λίγο θα ακούσει κάποιο από τ’ αδέλφια θ’ αρχίσει να χτυπά επίμονα την πόρτα γιατί δεν «κρατιέται».

  1. Μπουγάδα η… ατελείωτη
    Όλες οι νοικοκυρές συνηθίζουμε να παραπονιόμαστε για την ιλιγγιώδη ταχύτητα με την οποία γεμίζει το καλάθι για τ’ άπλυτα. Καμιά, όμως, δεν μπορεί να καταλάβει τι ακριβώς σημαίνει να βάζεις συνεχώς πλυντήριο αν δεν έχει μεγάλη οικογένεια!
  2. Καινούρια ρούχα παίρνει μόνο το πρώτο παιδί!
    Το ίδιο ισχύει και για τις οικογένειες με δύο παιδιά, αλλά φυσικά σε μικρότερο βαθμό. Όσο περισσότερα είναι τα μέλη της οικογένειας, τόσο περισσότερα είναι και τα ρούχα που αλλάζουν… χέρια κάθε τόσο ή που τα μοιράζονται. Η έννοια της ιδιοκτησίας δεν έχει ισχύ εδώ.
  3. Οι δουλειές του σπιτιού γίνονται μάταια
    Ένα παιδί στο σπίτι αρκεί για να φέρει την καταστροφή. Αν, μάλιστα, έχει και… παρέα, είναι δεδομένο ότι κάθε δωμάτιο του σπιτιού, ό,τι και να κάνετε, όσο και να το συμμαζεύετε, θα δείχνει πάντα σαν βομβαρδισμένο.
  4. Δεν μένεις μόνος σου ποτέ και πουθενά

Όποιος ανήκει σε μια μεγάλη οικογένεια, μαθαίνει να μην είναι ποτέ μόνος του, είτε μιλάμε για τους γονείς είτε για τα παιδιά. Ακόμα και στην τουαλέτα, η παρέα είναι σχεδόν δεδομένη.

Το παράδοξο, όμως, είναι ότι όσο και αν εύχεσαι να έχεις όλο το σπίτι δικό σου, αλλά όταν τελικά τα καταφέρνεις, αρχίζει να σου λείπει η… πολυκοσμία!

  1. Τα ταξίδια γίνονται εκστρατείες
    Όταν έρθει η στιγμή η οικογένεια να φύγει για τις διακοπές της, επιχειρείται ολόκληρη εκστρατεία. Το αυτοκίνητο γεμίζει, ίσως και πάνω απ’ το επιτρεπτά για τα κυβικά του όρια και φυσικά με τα παιχνίδια να καταλαμβάνουν τον περισσότερο χώρο. Τα ρούχα και τα «μπαγκάζια» των γονιών, φυσικά, έρχονται σε δεύτερη ή και τρίτη μοίρα.
  2. Προκαλείτε την… περιέργεια

Είναι δεδομένο ότι όταν βγαίνετε έξω με τα παιδιά, πολλοί θα σας ρωτήσουν αν είναι όλα αδέλφια. Ίσως, μάλιστα, αναρωτιούνται πώς τα καταφέρνετε και τα βγάζετε πέρα καθημερινά με τόσα παιδιά. Η αλήθεια είναι πως ούτε εσείς ξέρετε την απάντηση. Εννοείται, επίσης, ότι σε συζητήσεις, όταν κάποιος δεν θυμάται τ’ όνομά σας, απλώς σας αναφέρει ως «εκείνη με τα τέσσερα παιδιά!». Απλώς συνηθίστε το!

Ωστόσο, όση και αν η κούραση κάποιες φορές σας νικά, όσο και αν εύχεστε να «ξεφύγετε», οι θόρυβοι και οι φωνές των παιδιών είναι αυτά που λαχταράτε ν’ ακούσετε στο τέλος της ημέρας. Η αγάπη είναι ανεξάντλητη και στο τέλος, δεν θ’ αλλάζατε με τίποτα αυτό που έχετε!