Πως και ποια εποχή κλαδεύουμε τα καρποφόρα δέντρα

Πως και ποια εποχή κλαδεύουμε τα καρποφόρα δέντρα
Πως και ποια εποχή κλαδεύουμε τα καρποφόρα δέντρα

Το κλάδεμα είναι μία βασική εργασία και βοηθάει τα καρποφόρα δέντρα να δυναμώσουν & να αναπτύξουν καινούργια βλάστηση. Το σωστό κλάδεμα πολαπλασιάζει την καρποφορία των δέντρων και αυμβάλει στην εξασφάλιση καλης συγκομιδής.

Τι συμβαίνει όταν δεν τα κλαδεύουμε; Θα συνεχίσουν να είναι υγιή, με τοσο πλούσιο φύλλωμα και να μας παράγουν τοσους πολλούς και νόστιμους καρπούς; Αν τα αφήσουμε ακλάδευτα τα καρποφόρα δέντρα, πιθανότατα θα επιβιώσουν. Ωστόσο, θα σχηματίσουν πυκνή βλάστηση, με πολλα αδύναμα λεπτά κλαδιά, χωρίς καλό τον αερισμό και τον φωτισμό που χρειαζονται στο εσωτερικό τους.

Λόγω αυτών των συνθηκών, θα έχουμε κακη σοδειά και υποβαθμισμένη ποιότητα φρούτων. Το κλάδεμα διαφέρει από δέντρο σε δέντρο και επηρεάζεται από παρα πολλους παραμέτρους. Ο τρόπος και η μέθοδος κλαδέματος εξαρτάται από το είδος της καλλιέργειας, από την ποικιλία των δένδρων , από τις εδαφικές και κλιματικές συνθήκες της περιοχής που ειναι και τα καλλιεργούμε.

Η διαδικασία του κλαδέματος απαιτεί χρόνο και μεγαλη παρατήρηση από τον καλλιεργητή για να έχει όσο το δυνατό καλύτερο αποτέλεσμα, ενώ η τεχνική βελτιώνεται με την εμπειρία και τη γνώση ορισμένων βασικών αρχών.

Εδω αξίζει να αναφέρουμε πως οι έμπειροι και καλοί κλαδευτές των καρποφόρων δέντρων είναι περιζήτητοι από τους επαγγελματίες καλλιεργητές και αυτο για να έχουν επιτυχημένη παραγωγή.

Πότε κλαδεύουμε τα καρποφόρα δέντρα; Αναφορικά με την εποχή κλαδέματος, θα πρέπει να προσέξουμε καθώς δεν κλαδεύονται όλα τα δέντρα την ίδια εποχή. Τα καρποφόρα δέντρα χρειάζονται κλάδεμα κάθε χρόνο στην κατάλληλη εποχή για να εξασφαλίσουμε πλούσια παραγωγή.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, μερικοί καλλιεργητές, ιδιαίτερα σε εσπεριδοειδή δέντρα, όπως στην καλλιέργεια της πορτοκαλιάς, στην καλλιέργεια της λεμονιάς και στην καλλιέργεια της μανταρινιάς, συνηθίζουν να κλαδεύουν κάθε δύο χρόνια τα δέντρα τους, αυτό μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες στην ανάπτυξη και την παραγωγικότητα τους.

Ας δούμε τις βασικές οδηγίες για το σωστό κλάδεμα των καρποφόρων δέντρων, ποια εποχή κλαδεύουμε και ποια εργαλεία χρησιμοποιούμε για να διατηρήσουμε υγιή τα δέντρα και να αυξήσουμε την καρποφορία τους.

πηγη mistikakipou.gr