Πώς να καταλάβετε εάν κοιμάστε αρκετά βαθιά

Πώς να καταλάβετε εάν κοιμάστε αρκετά βαθιά
Πώς να καταλάβετε εάν κοιμάστε αρκετά βαθιά

Η στέρηση ύπνου δεν είναι μόνο κακό για την ικανότητα οδήγησης και σκέψης. Κατά τη διάρκεια αυτών των 7 έως 9 ωρών ύπνου που πρέπει να λαμβάνετε, ο εγκέφαλος και το σώμα υποβάλλονται σε διάφορες διαδικασίες αποκατάστασης. Χωρίς αυτό, αφήνετε τον εαυτό σας ανοιχτό σε μια σειρά από ζητήματα, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων, της στυτικής δυσλειτουργίας και ενός εξασθενημένου ανοσοποιητικού συστήματος μεταξύ άλλων προβλημάτων.

Αλλά ο καλός ύπνος δεν έχει να κάνει μόνο με τον αριθμό των ωρών. Ο ύπνος είναι ένα πολύπλοκο σύστημα που αποτελείται από διαφορετικές φράσεις και οι ειδικοί λένε ότι η φάση του βαθύ ύπνου είναι όπου συμβαίνει η πραγματική μαγεία.

Τι είναι ο βαθύς ύπνος; Ο βαθύς ύπνος ξεκινά σχετικά νωρίς στην περίοδο του ύπνου μας – περίπου 20 με 30 λεπτά μετά την έναρξη του ύπνου – και κυριαρχεί στο πρώτο μισό της νύχτας. Διαρκεί έως και μία ώρα τη φορά και επιστρέφει ξανά περίπου κάθε 90 λεπτά. «Είναι ο κύκλος του ύπνου που είναι πιο αποκαταστατικός», εξηγεί νευρολόγος, ειδικός στον ύπνο και συγγραφέας του The Sleep Solution. «Είναι όταν παράγουμε το μεγαλύτερο μέρος της αυξητικής ορμόνης μας».


Για τα παιδιά, αυτή η ορμόνη είναι που τα κάνει να μεγαλώνουν και να αναπτύσσονται. Για τους ενήλικες, είναι μια χημική ουσία που εμπλέκεται στην αποκατάσταση και τη νεανικότητα, λέει ο Δρ Γουίντερ.


Βασικά, ο βαθύς ύπνος, γνωστός και ως ύπνος αργών κυμάτων, είναι αυτό που διατηρεί το ανοσοποιητικό μας σύστημα σε λειτουργία, ενισχύει τα οστά και τους μύες μας, βοηθά στην πρόληψη τραυματισμών και μας βοηθά να ανακάμψουμε από αυτόν και συμβάλλει σε μια σειρά από άλλες απαραίτητες σωματικές λειτουργίες.

Πόσο βαθύ ύπνο χρειάζεστε;
Γενικά, εάν κοιμάστε περίπου οκτώ ώρες, μπορείτε να περιμένετε να κάνετε κύκλο σε όλη τη διαδικασία ύπνου περίπου τέσσερις έως πέντε φορές τη νύχτα. «Θα πάρετε τις μεγάλες δόσεις του [βαθύ] ύπνου μέσα στους δύο πρώτους κύκλους των 90 λεπτών», λέει ο James Maas, PhD , πρώην πρόεδρος και καθηγητής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Cornell και συγγραφέας του Power Sleep , Sleep for Success , και Κοιμήσου για να κερδίσεις!.

Ο Μάας προτιμά να αποκαλεί τον βαθύ ύπνο «ηχητικό ύπνο», καθώς τεχνικά ο ύπνος REM είναι ένα βαθύτερο επίπεδο ύπνου από το στάδιο που έχει επινοηθεί ως «βαθύς ύπνος». Αλλά όπως και να λέγεται, αυτό το στάδιο και όλα τα άλλα είναι σημαντικά και έχουν συγκεκριμένες λειτουργίες.

Στο Στάδιο 1, αρχίζετε να κοιμάστε και η κίνηση του σώματος και του εγκεφάλου σας αρχίζει να επιβραδύνεται. Το Στάδιο 2 είναι ένας ελαφρύς ύπνος όπου θα παρατηρήσετε πτώση της θερμοκρασίας, μυϊκή χαλάρωση και πιο αργό καρδιακό ρυθμό.

Το Στάδιο 3 είναι αυτός ο βαθύς ύπνος, όπου ο Δρ. Μάας λέει ότι αντιμετωπίζετε την αποκατάσταση του εγκεφάλου και του σώματος, την εδραίωση της μνήμης, την αποκατάσταση των κυττάρων και την απομάκρυνση των τοξινών από τον εγκέφαλο, καθώς και όπου, εάν ξυπνήσετε, θα αισθανθείτε αναστατωμένοι και αποπροσανατολισμένοι.

Το Στάδιο 4 είναι ο ύπνος REM (ταχεία κίνηση των ματιών), όπου συνήθως έχετε πραγματικά ζωντανά όνειρα καθώς και αισθάνεστε παράλυση στους μύες σας.

ΣΧΕΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ

Ο βαθύς ύπνος είναι αυτό που μας κάνει να νιώθουμε ξεκούραστοι και αποκατεστημένοι την επόμενη μέρα και όχι υπνηλία. Σκεφτείτε το ως εξής: “Όταν κάποιος λέει, “Διάολε, ήταν ένας υπέροχος ύπνος χθες το βράδυ!” συνήθως σχολιάζουν την ποσότητα και την ποιότητα του βαθύ ύπνου τους», λέει ο Δρ Γουίντερ. «Συχνά λέω ότι ο βαθύς ύπνος είναι ο ύπνος που «νιώθουμε». Αν λοιπόν ξυπνήσεις και δεν νιώθεις ξεκούραστος, το πιθανότερο είναι ότι δεν χόρτασες αυτά τα συγκεκριμένα ZZZ.

Δεν υπάρχει ακριβής αριθμός για το πόσο βαθύ ύπνο χρειάζεστε. Και δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα για να δημιουργήσετε περισσότερο βαθύ ύπνο για τον εαυτό σας. Να γνωρίζετε, ωστόσο, ότι το πρώτο τρίωρο ύπνου είναι το χρονικό πλαίσιο στο οποίο θα κοιμηθείτε περίπου δύο ώρες βαθύ. Είναι επίσης η εποχή που ο βαθύς ύπνος σας είναι πιο δυνατός, λέει ο Δρ Γουίντερ. «Οι κύκλοι του βαθύ ύπνου συνήθως συντομεύονται όσο προχωρά η νύχτα».

Οι κύκλοι ύπνου διαφέρουν από άτομο σε άτομο και από νύχτα σε νύχτα. Και παράγοντες όπως τα φάρμακα και το αλκοόλ μπορούν να τους επηρεάσουν.

Τι θα συμβεί αν δεν κοιμάστε αρκετά βαθιά;
Βραχυπρόθεσμα, η έλλειψη βαθύ ύπνου σημαίνει απλώς ότι θα νυστάζετε την επόμενη μέρα. Όταν αρχίσετε να χάνετε τακτικά βαθύ ύπνο, μπορεί να προκύψουν προβλήματα. «Γερνάς» πιο γρήγορα», λέει ο Δρ Γουίντερ.

Έχετε «περισσότερες ασθένειες, τραυματισμούς και λιγότερη ικανότητα να αναρρώνετε από την καθημερινή φθορά στο σώμα μας». Αν και δεν υπάρχει φόρμουλα που μπορεί να σας κάνει πιο βαθύ ύπνο ανά νύχτα, το να βεβαιωθείτε ότι κοιμάστε επαρκώς κάθε βράδυ μπορεί να σας βοηθήσει.

10 υγιεινές για την καρδιά τροφές που έχουν κπληκτική γεύση