Πώς να οργανώσετε ένα μικρό ντουλάπι – οι επαγγελματίες διοργανωτές έχουν αυτές οι ζωτικές συμβουλές

Τα μικρά ντουλάπια πρέπει να κάνουν πολλή δουλειά σε ένα μικρό αποτύπωμα. Αυτές οι συμβουλές οργάνωσης βοηθούν να αξιοποιήσετε στο έπακρο την τα ντουλάπια σας

Το να διατηρείτε οργανωμένο ένα μικρό ντουλάπι μπορεί να φαίνεται σαν μια δύσκολη μάχη, αν είστε δεινός σεφ στο σπίτι ή έχετε μέλη της οικογένειας που τους αρέσει να βοηθούν τον εαυτό τους, αλλά δεν έχουν φροντίσει να είναι ο χώρος τακτοποιημένος. 

Το μυστικό για την οργάνωση του ντουλαπιού είναι η καλή δομή, η τακτική συντήρηση και μια σειρά από έξυπνες αγορές που χρησιμοποιούν κάθε τετραγωνική ίντσα με σύνεση. Αυτό δεν είναι αλλού ποτέ πιο σημαντικό από ό,τι σε ένα μικρό ντουλάπι . 

Εδώ, οι επαγγελματίες διοργανωτές μοιράζονται τις έξι ιδέες οργάνωσης μικρών ντουλαπιών που χρησιμοποιούν ξανά και ξανά για να κάνουν αυτόν τον περιορισμένο χώρο λειτουργικό και ευχάριστο. 

Πώς Να Οργανώσετε Ένα Μικρό Ντουλάπι  

Αν ψάχνετε για μικρές ιδέες αποθήκευσης κουζίνας για να κάνετε τον χώρο σας τακτοποιημένο και πρακτικό, δεν μπορείτε να τα καταφέρετε καλύτερα από ένα ντουλάπι – ακόμα κι αν είναι μικρό. Ωστόσο, για να λειτουργεί χωρίς απογοήτευση, θα χρειαστείτε μερικές γερές ιδέες οργάνωσης σπιτιού . Αυτό προτείνουν οι επαγγελματίες διοργανωτές.  

1. ΚΑΤΗΓΟΡΙΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Η οργάνωση ενός μικρού ντουλαπιού ανά κατηγορίες αντικειμένων είναι το πρώτο σας βήμα.

Η δημιουργία αυτών των «ζωνών» μέσα στο ντουλάπι διευκολύνει την εύρεση των πραγμάτων και σας βοηθά να αξιολογήσετε τον τρόπο που μαγειρεύετε, λέει η Laura Price, επαγγελματίας διοργανωτής και ιδρυτής του The Home Organization. «Δημιουργείτε τα δομικά στοιχεία του χώρου τα οποία μπορείτε στη συνέχεια να προσαρμόσετε και να μετακινηθείτε για να πετύχετε τον σωστό συνδυασμό για εσάς», συμβουλεύει. 

Για παράδειγμα, αν σας αρέσει να χρησιμοποιείτε μπαχαρικά όταν μαγειρεύετε, αλλά ποτέ δεν ψήνετε, τότε ο χώρος που δίνεται στα μπαχαρικά πρέπει να είναι μεγαλύτερος από τη ζώνη ψησίματος σας. 

Θυμηθείτε, λέει η Laura, ότι όταν «μια ζώνη μεγαλώνει, κάτι άλλο πρέπει να μικραίνει για να μην ξεχειλίζει η ντουλάπα», γι’ αυτό παίξτε με τα ράφια του ντουλαπιού σας και προσαρμόστε τα όπως χρειάζεται.

Ο στόχος της Laura Price είναι να βοηθήσει τους άλλους να βιώσουν τα οφέλη μιας οργανωμένης ζωής αφού ανακάλυψε ότι τα οργανωμένα σπίτια της έφερναν ηρεμία όταν μεγάλωνε τρία παιδιά σε ένα ταραχώδες σπίτι.

2. ΤΑΚΤΟΠΟΙΕΙΤΕ ΤΑΚΤΙΚΑ ΤΗ ΜΙΚΡΗ ΣΑΣ ΝΤΟΥΛΑΠΑ

Η οργάνωση μικρών ντουλαπιών απαιτεί τακτική απορρόφηση και συχνό έλεγχο αποθεμάτων για να διασφαλιστεί ότι χρησιμοποιείτε τον χώρο αποτελεσματικά. 

Για να γεμίσετε το μικρό σας ντουλάπι, επαγγελματίας διοργανωτής Η Barbara Oldham προτείνει να αφαιρέσετε τα πάντα από το ντουλάπι και να πετάξετε πράγματα που δεν πρέπει ποτέ να αποθηκεύετε σε ένα ντουλάπι , οτιδήποτε παλιό ή που δεν σας αρέσει, και να αφήσετε στην άκρη τα αντίγραφα των αντικειμένων που χρησιμοποιείτε σε ξεχωριστό σωρό. 

Ενώ είναι άδειο, είναι μια εξαιρετική στιγμή να καθαρίσετε το ντουλάπι σας από πάνω προς τα κάτω για να αφαιρέσετε τυχόν κολλώδη σημάδια που μπορεί να προκαλέσουν οσμές ή να φέρουν παράσιτα. 

Στη συνέχεια, ξεκινήστε να επανατοποθετείτε τα αντικείμενα με αυτή τη σειρά: στα επάνω ράφια , αυτά που χρησιμοποιείτε σπάνια, διπλότυπα και ξαναγεμίζουν. στα μεσαία ράφια (με εύκολη πρόσβαση), είδη που χρησιμοποιούνται συνήθως. στα κάτω ράφια , μεγαλύτερα, πιο ογκώδη αντικείμενα. 

Χρησιμοποιήστε αυτήν την άσκηση ως ευκαιρία για να κάνετε μια λίστα αποθεμάτων με αυτά που έχετε, διπλότυπα, τρόφιμα που θα λήξουν σύντομα. Εάν οργανώνετε ένα ντουλάπι με βαθιά ράφια , αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για να σταματήσετε να χάνονται τα πράγματα στο πίσω μέρος.

3. ΦΕΡΤΕ ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ ΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΠΟΥ ΘΑ ΛΗΞΟΥΝ ΣΥΝΤΟΜΑ

Η διατήρηση των τροφίμων με σύντομες ημερομηνίες λήξης κοντά στο μπροστινό μέρος ενός μικρού ντουλαπιού θα διασφαλίσει ότι θα χρησιμοποιηθούν πριν σβήσουν. 

Όταν αποσυσκευάζετε τα εβδομαδιαία ψώνια σας, προτείνει να τοποθετείτε «νέα κονσερβοποιημένα και ξηρά προϊόντα στο πίσω μέρος των κάδων ή στα ράφια. Μετακινήστε τα ημιτελή ή μεμονωμένα σνακ στην κορυφή του κάδου ή στα ράφια, ώστε να τα χρησιμοποιήσετε πριν λήξουν.’ 

Η τακτική εναλλαγή αντικειμένων θα συμβάλει σε ένα νοικοκυριό χωρίς απόβλητα και θα σας βοηθήσει να είστε πιο βιώσιμοι στο σπίτι .

Για να τα αξιοποιήσω καλύτερα, φροντίζω να βάζω τα μικρότερα βάζα προς τα εμπρός των σηκωτών και τα ψηλότερα μπουκάλια στο πίσω μέρος. Αυτό διασφαλίζει ότι τίποτα δεν είναι αόρατο στο πίσω μέρος και διευκολύνει την προσέγγιση αυτών που βρίσκονται στο πίσω μέρος.

ΜΕ ΠΟΙΑ ΣΕΙΡΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΟΡΓΑΝΩΘΕΙ ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΝΤΟΥΛΑΠΙ;

Όταν οργανώνετε ένα μικρό ντουλάπι, βοηθάει να οργανώσετε πρώτα τα μεσαία, εύκολα προσβάσιμα ράφια για να βεβαιωθείτε ότι έχετε χώρο για όλα τα απαραίτητα που χρειάζεστε για να μπορείτε να φτάσετε γρήγορα για αποτελεσματικό μαγείρεμα. Από εκεί, οργανώστε τα κάτω ράφια, τοποθετώντας μεγαλύτερα ή βαρύτερα αντικείμενα, όπως μεγάλα δοχεία ή συσκευές κουζίνας χαμηλά, προτού βάλετε οτιδήποτε χρησιμοποιείτε λιγότερο, όπως περίεργα συστατικά ή γεμίσματα σε ψηλά ράφια στα οποία μπορείτε να ανεβείτε με μια σκάλα όταν χρειάζεται.

ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΟΜΑΔΟΠΟΙΗΣΩ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ ΣΤΟ ΜΙΚΡΟ ΜΟΥ ΝΤΟΥΛΑΠΙ;

Υπάρχουν μερικοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να ομαδοποιήσετε αντικείμενα στο μικρό σας ντουλάπι ανάλογα με τον τρόπο ζωής σας. Μπορεί να θέλετε να ομαδοποιήσετε κομμάτια ανά τύπο προϊόντος, όπως αποξηραμένα τρόφιμα, είδη ψησίματος, σάλτσες και ούτω καθεξής. Εναλλακτικά, μπορεί να θέλετε να ομαδοποιήσετε αντικείμενα ανά πράγματα που χρησιμοποιείτε για πρωινό, μεσημεριανό γεύμα και δείπνο μαζί για να τα βρείτε και να τα πάρετε γρήγορα και εύκολα. Αφού αποφασίσετε για τις ομαδοποιήσεις σας, τοποθετήστε τις όλες μαζί σε παρόμοια ράφια στο ντουλάπι για να τις κρατήσετε στα καθορισμένα σημεία τους.  


Η οργάνωση ενός μικρού ντουλαπιού μπορεί να μοιάζει με παιχνίδι Tetris, αλλά μπορεί να είναι απλή με τους σωστούς οργανωτές και ένα καλό σύστημα οργάνωσης κουζίνας. Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσετε ότι το σύστημα διοργάνωσής σας δεν είναι σταθερό και η αναδιάταξη είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να δημιουργήσετε ένα οργανωμένο ντουλάπι που λειτουργεί για εσάς και τη ρουτίνα σας.