Πρόταση στην Ελλάδα να παραδώσει στην Ουκρανία 32 F-16 Block 30 στο πλαίσιο του «διεθνούς συνασπισμού» που συστήνει η Βρετανία!

Ρ.Σούνακ: «Η Ουκρανία ανήκει στο ΝΑΤΟ»

Μετά την χθεσινή συνάντηση του Βρετανού πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ και του Ολλανδού ομολόγου του Μαρκ Ρούτε, ο Σουνάκ δήλωσε πως το Λονδίνο θέλει να οικοδομήσει «διεθνή συνασπισμό» για να βοηθήσει την Ουκρανία να αποκτήσει μαχητικά αεροσκάφη F-16 και επαναφέρει ουσιαστικά την πρόταση που έχει γίνει στην Ελλάδα να παραδώσει τα δικά της εναπομείναντα 32 F-16 Block 30 στο Κίεβο.

Υπενθυμίζεται πως η Ουκρανία είναι πολύ πιθανό να λάβει και τα μαχητικά Mirage 2000 EGM/BGM που παραδόθηκαν από την κυβέρνηση Μητσοτάκη στην γαλλική Dassault ως αντάλλαγμα για την πώληση των Rafale F.4.

Οι δυο άνδρες, που συναντήθηκαν με την ευκαιρία της συνόδου κορυφής του Συμβουλίου της Ευρώπης στην Ισλανδία, «συμφώνησαν να εργαστούν προκειμένου να οικοδομηθεί διεθνής συνασπισμός για να προμηθεύσει την Ουκρανία με αεροπορικές στρατιωτικές δυνατότητες, υποστηρίζοντας (…) από την εκπαίδευση (χειριστών) ως την παράδοση F-16», αναφέρει δελτίο Τύπου των υπηρεσιών του κ. Σούνακ.

«Καλή αρχή για τον συνασπισμό!», ήταν η αντίδραση του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο βραδινό τηλεοπτικό του διάγγελμα. Πρόσθεσε πως «ευχαριστεί όλους» όσοι εννοούν να δώσουν μαχητικά στον Στρατό του.

Σημειώνεται ότι ο Υφυπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Colin Kahl, μιλώντας σε επιτροπή του Κογκρέσου, στις 28 Φεβρουαρίου, αναφέρθηκε στο ζήτημα της αποστολής μαχητικών αεροσκαφών F-16, των εκδόσεων Block.30/32 και Block.70.72 (Viper), στην Ουκρανία.

Η χώρα που διαθέτει σημαντικό αριθμό μαχητικών F-16 Block 30 είναι η Ελλάδα. Μάλιστα για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα υπήρχαν σκέψεις να τα πουλήσει η Ελλάδα στην Κροατία.

Μία προμήθεια που εν τέλει ακυρώθηκε από την ίδια την Κροατία.

Ο κ. Σούνακ «επανέλαβε την πεποίθησή του πως η Ουκρανία ανήκει στο NATO», τονίζεται στην ανακοίνωση του αρ. 10 της Ντάουνινγκ Στριτ, ενώ οι «ηγέτες συμφώνησαν πως έχει σημασία για τους συμμάχους να προμηθεύσουν μακροπρόθεσμη βοήθεια ως προς την ασφάλεια στην Ουκρανία».

Ο Βρετανός πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Ουκρανό πρόεδρο τη Δευτέρα στο Λονδίνο στον οποίο μάλιστα υποσχέθηκε πως θα προσφέρει εκπαίδευση στους Ουκρανούς πιλότους σε μαχητικά δυτικού τύπου.

Δεσμεύτηκε ότι η Βρετανία θα στείλει σύντομα στην Ουκρανία αντιαεροπορικούς πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Ο κ. Ζελένσκι ζητεί επί μήνες από την Δύση να παραλάβει σύγχρονα δυτικά μαχητικά, ώστε να μπορεί να πλήττει σε βάθος τους ρωσικούς σχηματισμούς.

Η Βρετανία έχει παραδώσει στην Ουκρανία αντιαρματικούς πυραύλους, πυροβόλα και MLRS, συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας, τεθωρακισμένα οχήματα μάχης και βαριά άρματα μάχης Challenger ενώ εκπαίδευσε Ουκρανούς στρατιώτες στη χρήση τους.