– «ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΕΙΣ ΟΤΑΝ ΘΑ ΕΙΣΑΙ ΕΤOΙΜΟΣ ΓΙΑ ΕΙΡΗΝΗ» – ΠΑΡΑΛΙΓΟ ΝΑ ΠΙΑΣΤΟΥΝ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ, ΔΕΝ ΞΑΝΑΓΙΝΕ
Ακυρώθηκε η κοινή συνέντευξη Τύπου που αναμενόταν να γίνει στον Λευκό Οίκο μεταξύ του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του Ουκρανού ομολόγου του και ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι αποχώρησε από το κτίριο της αμερικανικής προεδρίας μετά την πρωτοφανή σε ένταση συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών στο Οβάλ
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι «δεν είναι έτοιμος για ειρήνη αν εμπλακούν οι ΗΠΑ», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ σε ανάρτησή του στο Truth Social, μετά την έντονη συζήτηση των δύο ηγετών στο Οβάλ Γραφείο, με τον Ουκρανό πρόεδρο να αποχωρεί πριν την ολοκλήρωση της συνάντησης.
«Αποφάσισα ότι ο πρόεδρος Ζελένσκι δεν είναι έτοιμος για Ειρήνη αν εμπλακεί η Αμερική, γιατί εκείνος πιστεύει ότι η εμπλοκή μας του δίνει ένα μεγάλο πλεονέκτημα στις διαπραγματεύσεις. Δεν θέλω πλεονέκτημα, θέλω ΕΙΡΗΝΗ. Δεν σεβάστηκε τις ΗΠΑ στο προσφιλές Οβάλ Γραφείο. Μπορεί να επιστρέψει όταν είναι έτοιμος για Ειρήνη», έγραψε ο Τραμπ στην ανάρτησή του.
Θυμωμένος ο Αμερικανός πρόεδρος
Σε εξαιρετικά έντονο κλίμα εξελίσσεται η συνάντηση Ντόναλντ Τραμπ – Βολοντίμιρ Ζελένσκι στον Λευκό Οίκο, με έντονο διάλογο μεταξύ των δύο ανδρών.
«Θα πρέπει να είσαι ευγνώμων», είπε ο Τραμπ θυμωμένος στον Ζελένσκι. «Παίζεις με έναν Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο». «’Η θα κάνεις συμφωνία, ή είσαι εκτός», «Ήταν πολύ ασεβείς οι δηλώσεις σου», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Αμερικανός πρόεδρος, εμφανώς εκνευρισμένος, στον Ουκρανό ομόλογό του που καθόταν δίπλα του.
Η κουβέντα συνεχίστηκε σε έντονο ύφος!
«Σου έδωσα τα Javelins για να βγάλεις όλα αυτά τα τανκς. Ο Ομπάμα σου έδωσε σεντόνια (…) Πρέπει να είσαι πιο ευγνώμων γιατί επιτρέψτε μου να σας πω ότι δεν έχετε τα χαρτιά. Με εμάς, έχετε τα χαρτιά — αλλά χωρίς εμάς δεν έχετε χαρτιά».
.@POTUS: "I gave you the Javelins to take out all those tanks. Obama gave you sheets… You got to be more thankful because let me tell you, you don't have the cards. With us, you have the cards — but without us you don't have any cards." pic.twitter.com/qbRctLSkA9
— Rapid Response 47 (@RapidResponse47) February 28, 2025
«Η χώρα σας είναι σε μεγάλο πρόβλημα. Δεν κερδίζετε… Έχετε πολλές πιθανότητες να την βγάλετε καθαρή εξαιτίας μας», τόνισε ο Τραμπ.
«Δεν ήσουν μόνος. Σας δώσαμε, μέσω του ανόητου προέδρου [μας], 350 δισεκατομμύρια δολάρια. Σας δώσαμε στρατιωτικό εξοπλισμό… Αν δεν είχατε τον στρατιωτικό μας εξοπλισμό, αυτός ο πόλεμος θα είχε τελειώσει σε δύο εβδομάδες», του απάντησε όταν ο Ζελένσκι ισχυρίστηκε πως ήταν μόνος.
.@POTUS: "Your country is in big trouble. You're not winning … You have a damn good chance of coming out okay because of us."
— Rapid Response 47 (@RapidResponse47) February 28, 2025
"You haven't been alone. We gave you, through [our] stupid president, $350 billion. We gave you military equipment … If you didn't have our military… pic.twitter.com/MFU600Enlt
Αναλυτικά ο διαψιφισμός Τραμπ – Ζελένσκι
«Παίζεις με έναν Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο». «’Η θα κάνεις συμφωνία, ή είσαι εκτός», «Ήταν πολύ ασεβείς οι δηλώσεις σου», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Αμερικανός πρόεδρος, εμφανώς εκνευρισμένος, στον Ουκρανό ομόλογό του που καθόταν δίπλα του.
«Το πρόβλημα είναι ότι σου έχω δώσει τη δυνατότητα να είσαι σκληρός τύπος. Δεν νομίζω ότι θα ήσουν σκληρός τύπος χωρίς τις ΗΠΑ. Οι άνθρωποι είστε πολύ γενναίοι. Αλλά, είτε θα κάνετε μια συμφωνία είτε θα σας αφήσουμε. Και αν είμαστε έξω, θα το παλέψετε…αλλά δεν έχετε τα χαρτιά…».
«Υπέγραψα … μια συμφωνία» για κατάπαυση του πυρός το 2019, είπε ο Ζελένσκι, προσθέτοντας ότι τον διαβεβαίωσαν ότι η συμφωνία θα τηρηθεί – αλλά ο Πούτιν έσπασε αυτή την κατάπαυση του πυρός, ξεκινώντας την πλήρους κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία το 2022. «Δεν το έκανε αυτός. Για τι είδους διπλωματία, JD [Vance], μιλάς;», ρώτησε τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Βανς.
Ο Βανς απάντησε: «Νομίζω ότι είναι ασέβεια να έρχεστε στο Οβάλ Γραφείο και να προσπαθείτε να το εκδικάσετε αυτό μπροστά στα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης».
Ο πρόεδρος Ζελένσκι ρώτησε τον αντιπρόεδρο Βανς αν έχει πάει στην Ουκρανία «για να δει τα προβλήματά μας».
Ο Ζελένσκι κούνησε το κεφάλι του και κοίταξε αλλού, και είπε ότι και οι ΗΠΑ θα νιώσουν τελικά τις συνέπειες του πολέμου.
Ο Τραμπ εμφανίστηκε εμφανώς απογοητευμένος, παρεμβαίνοντας: «Μην μας λέτε τι θα νιώσουμε. Δεν είστε σε θέση να υπαγορεύσετε τι θα νιώσουμε. Θα νιώσουμε πολύ καλά και πολύ δυνατά».
Επισήμανε στον Ζαλένσκι πως η Ουκρανία έχει μεγάλο πρόβλημα
Pogarda, robienie biznesu na trupach. Trump to uosobienie egocentryzmu, narcyzmu. Vance, który poucza Zalenskiego, że ten jest za mało wdzięczny wujkowi Samowi. Rzygac się chce na tę Jałtę. pic.twitter.com/6DMIfcEwMB
— Bart Staszewski (@BartStaszewski) February 28, 2025
«Το ξέρω, το ξέρω», απάντησε ο Ζελένσκι.
Ο Αμερικανός πρόεδρος πρόσθεσε: «Σας δώσαμε μέσω αυτού του ηλίθιου προέδρου [αναφορά στον Τζο Μπάιντεν] 350 δισ. δολάρια, σας δώσαμε στρατιωτικό εξοπλισμό… αν δεν είχατε τον στρατιωτικό μας εξοπλισμό αυτός ο πόλεμος θα είχε τελειώσει σε δύο εβδομάδες».
«Σε τρεις ημέρες, το άκουσα από τον Πούτιν», απάντησε ο Ζελένσκι.
«Θα είναι πολύ δύσκολο να κάνουμε τέτοιες δουλειές», ανταπάντησε ο Τραμπ και σημείωσε: «Νομίζω ότι είναι πολύ καλό για τον αμερικανικό λαό να δει τι συμβαίνει».
Επανέλαβε ότι ο Ζελένσκι «πρέπει να είναι ευγνώμων» με τον Ζελένσκι να απαντά ότι είναι «πολύ ευγνώμων».
Ο Τραμπ παρενέβη με υψωμένη φωνή: «Οι άνθρωποι πεθαίνουν, σας τελειώνουν οι στρατιώτες». Ο Ζαλένσκι παρατήρησε: «Το ξέρω» και ζήτησε πως θέλει κατάπαυση του πυρός, αλλά με εγγυήσεις.
«Αν μπορούσατε να κάνετε κατάπαυση του πυρός αυτή τη στιγμή, θα σας έλεγα να την δεχθείτε για να σταματήσουν οι σφαίρες», είπε ο Τραμπ, με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας να λέει: «Φυσικά και θέλω να σταματήσει ο πόλεμος.
Ο Τραμπ τον διέκοψε και είπε: «Λέτε ότι δεν θέλετε κατάπαυση του πυρός».
Ο Ζελένσκι απάντησε ότι θέλει μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με «εγγυήσεις».
Ο διαξιφισμός μεταξύ των δύο ηγετών ολοκληρώθηκε με την επισήμανε του προέδρου Τραμπ:
«Είχαμε μια πολύ ουσιαστική συνάντηση στον Λευκό Οίκο σήμερα. Μάθαμε πολλά που δεν θα μπορούσαμε ποτέ να καταλάβουμε χωρίς συζήτηση υπό τέτοια πυρά και πίεση. Είναι καταπληκτικό τι βγαίνει μέσα από το συναίσθημα και έχω διαπιστώσει ότι ο Πρόεδρος Ζελένσκι δεν είναι έτοιμος για την Ειρήνη αν συμμετέχει η Αμερική, γιατί αισθάνεται ότι η συμμετοχή μας του δίνει μεγάλο πλεονέκτημα στις διαπραγματεύσεις. Δεν θέλω πλεονέκτημα, θέλω ΕΙΡΗΝΗ. Δεν σεβάστηκε τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής στο λατρεμένο Οβάλ Γραφείο. Μπορεί να επιστρέψει όταν θα είναι έτοιμος για την Ειρήνη».
Trump & Vance destroy Zelensky in the Oval Office: "If you didn't have our military equipment, this war would've been over in 2 weeks! … You have to be thankful, you don't have the cards"
— General Strike 🍀(Terrence Daniels) (@Terrence_STR) February 28, 2025
The Dynamic has definitely changed 😳 Ugly or not, at the end of the day this is actually… pic.twitter.com/UtpjLWowaq
Οι δύο άνδρες συναντήθηκαν σήμερα και είναι προγραμματισμένο να υπογράψουν μια συμφωνία για τα ουκρανικά ορυκτά.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στο Οβάλ Γραφείο, αξιωματούχοι της αμερικανικής προεδρίας απομάκρυναν έναν δημοσιογράφο του ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων TASS μόλις επισημάνθηκε στους Αμερικανούς αξιωματούχους ότι το ρωσικό κρατικό μέσο δεν συγκαταλέγεται στον εγκεκριμένο κατάλογο μέσων ενημέρωσης για τη συνάντηση Τραμπ-Ζελένσκι, τόνισε ένας αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.
Ο Ντόναλντ Τραμπ υποδεχόμενος στον Λευκό Οίκο τον Ουκρανό ομόλογό του, δήλωσε ότι θα υπογραφεί μια «πολύ δίκαιη συμφωνία» για τα ουκρανικά ορυκτά, λέγοντας πως μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία είναι «λογικά κοντά».
President Trump and JD Vance got into a heated argument with Ukrainian President Zelensky at the Oval office 👀 pic.twitter.com/ZajKctAhXt
— FearBuck (@FearedBuck) February 28, 2025
Ο Ζελένσκι τόνισε πως η συμφωνία που θα υπογραφεί θα αποτελέσει ένα βήμα προς τα εμπρός για την Ουκρανία.
Τραμπ και Ζελένσκι αναμένεται να υπογράψουν μια συμφωνία πλαίσιο για την εκμετάλλευση των ορυκτών της Ουκρανίας και να συζητήσουν πιθανές εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία με τη λήξη του πολέμου με τη Ρωσία.
Ο Τραμπ είπε παράλληλα πως συνομίλησε με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν, κάνοντας εκ νέου λόγο – δίπλα στον Ζελένσκι – για μια διευθέτηση για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.
Απευθυνόμενος στον Ουκρανό πρόεδρο, ο ένοικος του Λευκού Οίκου του είπε ότι θα πρέπει να κάνει «συμβιβασμούς».