Ψωριασική αρθρίτιδα και λύκος: Σε τι διαφέρουν και πώς θα τα ξεχωρίσετε;

Ο λύκος και η ψωριασική αρθρίτιδα έχουν κοινά συμπτώματα και είναι εύκολο κάποιος να τα μπερδέψει
Ο λύκος και η ψωριασική αρθρίτιδα έχουν κοινά συμπτώματα και είναι εύκολο κάποιος να τα μπερδέψει

Αν έχετε πόνο και πρήξιμο στις αρθρώσεις σας, μπορεί να είναι σημάδι οποιασδήποτε από τις δύο νόσους. Ο γιατρός σας μπορεί να σας ξεκαθαρίσει τα πράγματα, αλλά υπάρχουν κάποιοι βασικοί τρόποι για να τις ξεχωρίσετε, σύμφωνα με το Wikihealth.

Ποια είναι τα συμπτώματα του λύκου;

Ο λύκος επηρεάζει τον καθένα με διαφορετικό τρόπο. Ο τρόπος που αισθάνεστε εσείς μπορεί να μην είναι ο ίδιος με τον φίλο σας που επίσης πάσχει από τη νόσο. Οι περισσότεροι άνθρωποι θα παρουσιάσουν εξάρσεις, πράγμα που σημαίνει ότι η κατάσταση χειροτερεύει σε ορισμένες περιόδους και στη συνέχεια καλυτερεύει. Τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν αργά ή ξαφνικά και μπορεί να είναι μόνιμα ή προσωρινά. Μερικά πράγματα που μπορεί να παρατηρήσετε αν έχετε λύκο είναι τα εξής:

Ένα εξάνθημα σε σχήμα πεταλούδας που καλύπτει τη μύτη και τα μάγουλά σας
Αισθάνεστε κουρασμένοι
Πόνο, δυσκαμψία ή πρήξιμο στις αρθρώσεις σας
Πυρετός
Ευαισθησία στον ήλιο ή στο φως που προκαλεί δερματικές αλλοιώσεις
Λευκό ή μπλε χρώμα στα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών σας όταν είστε στο κρύο ή αισθάνεστε αγχωμένοι
Πονοκέφαλοι ή πόνος στο στήθος
Έλκη στο στόμα ή τη μύτη σας
Απώλεια μαλλιών
Χαμηλός αριθμός κυττάρων αίματος (αναιμία)
Πρήξιμο στα χέρια ή τα πόδια σας


Ποια είναι τα συμπτώματα της ψωριασικής αρθρίτιδας;

Σοβαρό πρήξιμο στα δάχτυλα των χεριών ή των ποδιών σας
Πόνος στο πόδι, συχνά στο κάτω μέρος ή στη φτέρνα
Πόνος στο κάτω μέρος της πλάτης σας
Φολιδωτές κηλίδες στο δέρμα σας που ξεφλουδίζουν
Πιτσιλωτά ή αποχρωματισμένα νύχια
Τι προκαλεί τον λύκο;Ξεκινά όταν το ανοσοποιητικό σας σύστημα – η άμυνα του σώματός σας κατά των μικροβίων – επιτίθεται στα ίδια σας τα όργανα και τους ιστούς. Η ασθένεια προκαλεί φλεγμονή και μπορεί να επηρεάσει διάφορα μέρη του σώματός σας, συμπεριλαμβανομένης της καρδιάς, του δέρματος, του εγκεφάλου και των κυττάρων του αίματος. Οι ειδικοί δεν γνωρίζουν την ακριβή αιτία του λύκου. Πιστεύουν ότι μπορεί να σχετίζεται με γονίδια που σας θέτουν σε κίνδυνο για λύκο και με πράγματα με τα οποία έρχεστε σε επαφή και τα οποία πυροδοτούν τη νόσο. Ορισμένοι από αυτούς τους εκλυτικούς παράγοντες είναι:

Το φως του ήλιου
Λοιμώξεις
Φάρμακα όπως φάρμακα για την αρτηριακή πίεση ή φάρμακα κατά των σπασμών
Τι προκαλεί ψωριασική αρθρίτιδα;

Η ψωριασική αρθρίτιδα μπορεί να συμβεί αν έχετε ψωρίαση, μια πάθηση που προκαλεί στο δέρμα σας κόκκινες κηλίδες και ασημένια σημάδια. Ορισμένες φορές οι άνθρωποι εμφανίζουν πρώτα ψωρίαση και μετά ψωριασική αρθρίτιδα, αλλά άλλοι εμφανίζουν πρώτα τα συμπτώματα της αρθρίτιδας.

Όπως και ο λύκος, η ψωριασική αρθρίτιδα συμβαίνει όταν το ανοσοποιητικό σας σύστημα επιτίθεται στα υγιή κύτταρα και τους ιστούς σας. Αυτό προκαλεί φλεγμονή στις αρθρώσεις σας και στο δέρμα σας να παράγει πάρα πολλά κύτταρα.

Δεν είναι σαφές τι προκαλεί το ανοσοποιητικό σύστημα να επιτεθεί στο σώμα σας όταν έχετε ψωριασική αρθρίτιδα, αλλά όπως και στον λύκο, είναι πιθανό να παίζουν ρόλο τα γονίδια και οι εκλυτικοί παράγοντες.

Πώς διαγιγνώσκεται ο λύκος;

Δεν υπάρχει μία μόνο εξέταση που να δείχνει ότι έχετε λύκο. Ο γιατρός σας θα κάνει μια φυσική εξέταση και μπορεί να σας ζητήσει να κάνετε κάποιες εξετάσεις αίματος και ούρων που δίνουν ενδείξεις για την κατάστασή σας. Μπορεί επίσης να σας προτείνει να κάνετε μια ακτινογραφία θώρακος για να αναζητήσει υγρό ή φλεγμονή στους πνεύμονές σας ή ένα υπέρηχο και ένα καρδιογράφημα για να διαπιστώσετε αν έχετε προβλήματα με την καρδιά σας.

Ο γιατρός σας μπορεί να σας πει ότι έχετε λύκο εάν έχετε τουλάχιστον τέσσερα από τα 11 σημεία της νόσου που έχουν καθοριστεί από τους ειδικούς του Αμερικανικού Κολλεγίου Ρευματολογίας:

Εξάνθημα σε σχήμα πεταλούδας
Αυξημένες κόκκινες κηλίδες στο δέρμα σας
Είστε ευαίσθητοι στο φως
Έλκη στο στόμα ή τη μύτη σας
Αρθρίτιδα σε δύο ή περισσότερες αρθρώσεις, καθώς και πρήξιμο ή ευαισθησία
Φλεγμονή στο τοίχωμα της καρδιάς ή των πνευμόνων σας
Επιληπτικές κρίσεις ή άλλα νευρολογικά προβλήματα
Υπερβολική ποσότητα πρωτεΐνης στα ούρα σας
Χαμηλός αριθμός κυττάρων αίματος
Ορισμένα αντισώματα στο αίμα σας
Αποτελέσματα από μια εξέταση αίματος που ονομάζεται εξέταση ANA και υποδηλώνει ότι μπορεί να έχετε πολλά «αντιπυρηνικά» αντισώματα, τα οποία θα μπορούσαν να είναι σημάδι λύκου

Πώς διαγιγνώσκεται η ψωριασική αρθρίτιδα;

Για να ελέγξετε αν έχετε ψωριασική αρθρίτιδα, μπορεί να χρειαστεί να κάνετε ορισμένες εξετάσεις, όπως ακτινογραφίες για να εξετάσετε τις αλλαγές στα οστά ή τις αρθρώσεις σας και εξετάσεις αίματος που ελέγχουν τη φλεγμονή.

Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να κάνει μια φυσική εξέταση για να διαπιστώσει αν έχετε φλεγμονή και πρήξιμο στις αρθρώσεις σας ή σημάδια ψωρίασης στο δέρμα και τα νύχια σας. Θα σας ρωτήσει για το ιατρικό σας ιστορικό.

Πιθανόν να αποκλείσει άλλες παθήσεις που μπορεί να προκαλέσουν παρόμοια συμπτώματα. Για παράδειγμα, αν έχετε πρήξιμο και πόνο μόνο σε μία άρθρωση, μπορεί να έχετε ουρική αρθρίτιδα. Και αν δεν έχετε κανένα πρήξιμο ή έχετε πολύ λίγο, μπορεί να έχετε οστεοαρθρίτιδα.

Είτε έχετε λύκο είτε ψωριασική αρθρίτιδα, συνεργαστείτε με το γιατρό σας για να βρείτε τις κατάλληλες θεραπείες για εσάς. Υπάρχουν πολλά φάρμακα – καθώς και πράγματα που μπορείτε να κάνετε μόνοι σας – για να ανακουφιστείτε.