Reuters: «Η Τουρκία συνεχίζει να παράγει τμήματα του μαχητικού F-35 – Δεν υλοποιήθηκε η απειλή των ΗΠΑ»

Την στιγμή που Μόσχα και  Άγκυρα φέρονται να συζητούν τη σύνθεση και το χρονικό πλαίσιο για την παράδοση μιας πρόσθετης παρτίδας ρωσικών συστημάτων αεροπορικής άμυνας S-400, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Ρωσικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Στρατιωτικής-Τεχνικής Συνεργασίας, Ντμίτρι Σουγκάγιεφ, η Τουρκία συνεχίζει να παράγει απάρτια των μαχητικών αεροσκαφών F-35.

Πριν από έναν χρόνο οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν πει ότι θα αναστείλουν το πρόγραμμα παραγωγής ανταλλακτικών F-35 από την Τουρκία, εξαιτίας της αγοράς των ρωσικών S-400, αλλά σημερινό δημοσίευμα του Reuters υποστηρίζει ότι η Τουρκία συνεχίζει να παράγει κανονικά απαρτία από μαχητικά αεροσκάφη. 

Και γιατί όχι; Οι ΗΠΑ δεν υλοποίησαν την απειλή τους να κόψουν την τουρκική γραμμή παραγωγής ανταλλακτικών από την αλυσίδα εφοδιασμού των F-35.

«Το ζήτημα μιας πρόσθετης παρτίδας S-400 για την Τουρκία παραμένει στην ημερήσια διάταξη. Συντονίζουμε τη σύνθεση, το χρονοδιάγραμμα παράδοσης με άλλους όρους. Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται σήμερα και ελπίζουμε να καταλήξουμε σε συμφωνία στο άμεσο μέλλον», δήλωσε ο Shugayev στο περιοδικό National Defense. 

«Οι ΗΠΑ ισχυρίζονται ότι οι S-400 είναι μη συμβατοί με το αμυντικό δίκτυο του ΝΑΤΟ παρόλο που προηγουμένως οι ίδιοι αξιωματούχοι δεν είχαν αντιταχθεί  στην Ελλάδα η οποία είχε αγοράσει τους S-300», τονίζουν ρωσικά ΜΜΕ. 

«Βόμβα» για τα F-35 
 «Η Τουρκία εξακολουθεί να παράγει και να παραδίδει ανταλλακτικά για τα μαχητικά αεροσκάφη F-35, παρά την αναστολή της συμμετοχής της από το πρόγραμμα πριν από σχεδόν ένα χρόνο, λόγω της αγοράς ρωσικού αμυντικού συστήματος αεροσκαφών S-400», δήλωσε ο διευθυντής της αμυντικής βιομηχανίας Ismail Demir σήμερα Πέμπτη, σύμφωνα με το Reuters.

Η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε τον περασμένο Ιούλιο, όταν οι πρώτες ρωσικές μονάδες S-400 έφτασαν στην Τουρκία, ότι αναστέλλει την δράση της τουρκικής βιομηχανίας από το πρόγραμμα F-35 και αναμένεται να «καταργήσει» τη συμμετοχή της Τουρκίας έως τον Μάρτιο του 2020.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν επίσης ότι η αγορά ρωσικών πυραύλων σήμαινε ότι στην Τουρκία θα μπορούσαν να επιβληθούν κυρώσεις σύμφωνα με τη νομοθεσία των ΗΠΑ με στόχο την αποθάρρυνση αγορών άμυνας από τη Μόσχα.

«Η απομάκρυνση της Τουρκίας από το πρόγραμμα θα κόστιζε έως και 600 εκατομμύρια δολάρια», είπε Τούρκος αξιωματούχος.

Οι ίδιοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η ανάπτυξη των S-400 έχει ανασταλεί από τον Απρίλιο λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού, αλλά τελικά θα προχωρήσει. Ο Ντεμίρ είπε ότι ένα νέο χρονοδιάγραμμα για την ενεργοποίηση των S-400 θα καταρτιστεί μόλις η αμυντική βιομηχανία  επανέλθει πλήρως μετά το ξέσπασμα της πανδημίας.

«Οι εταιρείες μας συνεχίζουν την παραγωγή και την παράδοση», δήλωσε ο Ντεμίρ σε μια διαδικτυακή συνέντευξη, προσθέτοντας ότι η Τουρκία παρέμεινε «πιστός συνεργάτης» του προγράμματος F-35.

Υπενθυμίζουμε όμως ότι τυχόν «μεταφορά ή διαρροή» της τεχνολογίας των πυραύλων S-400 στις ΗΠΑ, αποτελεί σοβαρότατη απειλή για τη Ρωσία αλλά και για τις χώρες που διαθέτουν αυτά τα συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας όπως η Κίνα και η Ινδία.

Αυτό το τρομερό σενάριο περί πιθανότατης μυστικής συμφωνίας Τραμπ-Ερντογάν, το αναφέρουν πολλοί Ρώσοι ειδικοί, αναφέροντας ένα έντονο και σκοτεινό» παρασκήνιο στην υπόθεση, ενώ υπάρχουν ήδη αντιδράσεις Ρώσων αξιωματούχων προς στους Τούρκους.Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το fornews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ξένοι ειδικοί, με τη σειρά τους σημειώνουν ότι η μεταφορά τεχνολογίας από τα ρωσικά συστήματα αεράμυνας S-400 Triumph είναι εξαιρετικά ανεπιθύμητη για τη Ρωσία, δεδομένου ότι στην περίπτωση αυτή οι βασικοί εταίροι της Μόσχας θα αναγκαστούν να αρνηθούν την αγορά τέτοιων συστημάτων αεράμυνας/πυραυλικής άμυνας.