Σε επιφυλακή για την πανώλη αιγοπροβάτων και η Κρήτη – Πάνω από 9.000 κρούσματα στη χώρα, κανένα ως τώρα στο νησί

Σε επιφυλακή για την πανώλη αιγοπροβάτων και η Κρήτη – Πάνω από 9.000 κρούσματα στη χώρα, κανένα ως τώρα στο νησί

Mέχρι στιγμής δεν έχει καταγραφεί κάποιο κρούσμα στην Κρήτη, ωστόσο έχει σημάνει συναγερμός και οι εμπλεκόμενοι φορείς βρίσκονται σε επιφυλακή

Σε επιφυλακή βρίσκονται και στην Κρήτη οι αρμόδιες υπηρεσίες, τα κτηνιατρεία αλλά και οι ίδιοι οι κτηνοτρόφοι με αφορμή τον εντοπισμό κρουσμάτων πανώλης στη Θεσσαλία, στην Κορινθία και τη Λάρισα, με χιλιάδες αιγοπρόβατα, και όχι μόνο, να έχουν ήδη θανατωθεί. 

Τα κρούσματα στην Ήπειρο και την Πελοπόννησο, σύμφωνα με πληροφορίες, εκτοξεύτηκαν στα 9.257, κατάσταση πρωτοφανής για τη χώρα μας, εξ ου και υπάρχει μεγάλη ανησυχία. Συγκεκριμένα, έχουν ελεγχθεί 860 εκτροφές, με τις 22 να παρουσιάζουν, δυστυχώς, θετικά κρούσματα. Από τα 9.257 προσβεβλημένα ζώα, τα 7.177 έχουν ήδη θανατωθεί, ενώ αναμένεται να θανατωθούν και τα υπόλοιπα. Παράλληλα, παρατάθηκε για ακόμα μία εβδομάδα το κλείσιμο των σφαγείων στη Θεσσαλία. 

Στο νησί μας, την Κρήτη, μέχρι στιγμής δεν έχει καταγραφεί κάποιο κρούσμα, ωστόσο έχει σημάνει συναγερμός και οι εμπλεκόμενοι φορείς βρίσκονται σε επιφυλακή. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ, οι αρμόδιες υπηρεσίες, σε συνεργασία με τις Περιφέρειες, συνεχίζουν την επιδημιολογική έρευνα σχετικά με την προέλευση των κρουσμάτων, αλλά και με τη διαδρομή πιθανόν ύποπτων εισαγωγών. 

Στην Κρήτη μέχρι στιγμής δεν έχει καταγραφεί κρούσμα πανώλης

Να σημειωθεί πως το πρώτο κρούσμα πανώλης στην Αττική εντοπίστηκε χθες και συγκεκριμένα στον Ασπρόπυργο, όπως επιβεβαίωσε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Χρήστος Κέλλας. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το κρούσμα εντοπίστηκε μετά από στοχευμένο έλεγχο, κατόπιν ιχνηλάτησης, κάτι που σημαίνει πως τα ζώα δεν είχαν εκδηλώσει συμπτώματα που να παραπέμπουν στη νόσο. 

Την ίδια ώρα, προκειμένου να μην προκύψει τεράστιο πρόβλημα σε επίπεδο χώρας πλέον, αναβαθμίζονται τα μέτρα κατά της νόσου, με απόφαση του ΥπΑΑΤ, Κώστα Τσιάρα, πράγμα που κρίθηκε απαραίτητο για προληπτικούς λόγους και με στόχο τον περιορισμό εξάπλωσης και εκρίζωσή της. Έτσι, σύμφωνα με τα νέα μέτρα, απαγορεύεται η μετακίνηση αιγοπροβάτων για αναπαραγωγή, πάχυνση και σφαγή, σε ολόκληρη την επικράτεια. Παράλληλα, οι υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σε συνεργασία με τις Περιφέρειες, συνεχίζουν την επιδημιολογική έρευνα σχετικά με την προέλευση των κρουσμάτων, αλλά και με τη διαδρομή πιθανόν ύποπτων εισαγωγών. Η πανώλη των μικρών μηρυκαστικών (peste des petits ruminants – PPR), είναι μια ιογενής νόσος των αιγοπροβάτων. που δεν είχε ποτέ εκδηλωθεί στην Ε.Ε., πριν την εμφάνισή της στη Βουλγαρία το 2018, με τους κτηνοτρόφους, τα κτηνιατρεία και όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες του νησιού να βρίσκονται καθημερινά σε επαφή και σε ετοιμότητα για παν ενδεχόμενο… καθώς μια πιθανή εξάπλωση της νόσου θα εντείνει τον φόβο και για την Κρήτη. 

«Μέχρι στιγμής σε επίπεδο Κρήτης δεν έχει παρουσιαστεί κάποιο κρούσμα και ευελπιστούμε κάτι τέτοιο να μη συμβεί. Ο πρωτογενής τομέας πλήττεται και αν η νόσος εξαπλωθεί. θα μιλάμε για μια καταστροφή. Για το τελειωτικό χτύπημα. Τα μέτρα που ελήφθησαν πρέπει να διατηρηθούν, να εντατικοποιηθούν και να κλείσουν οπωσδήποτε τα σύνορα, ώστε να μην έχουμε κρούσματα παράνομων ελληνοποιήσεων», τόνισε ο πρόεδρος των κτηνοτρόφων Μυλοποτάμου Γρύλος Παπαδάκης, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα την επιτακτική ανάγκη εμβολιασμού των ζώων, ως λύση προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος. 

Έχουν ξεπεράσει τα 9.000 τα κρούσματα στη χώρα – Νέα μέτρα ανακοίνωσε το ΥπΑΑΤ

«Κατά κύριο λόγο, θα πρέπει να διερευνηθεί το πώς μεταφέρθηκε το κρούσμα από την Ήπειρο στην Κορινθία», είπε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Χανίων, Γιάννης Βερυκάκης, τονίζοντας πως «εκτός από τα αιγοπρόβατα, κινδυνεύουν και τα βοοειδή, κάτι έχει εκδηλωθεί ήδη σε πολλά κοπάδια στις Σέρρες. Τέτοια κατάσταση ζούμε πρώτη φορά στην Ελλάδα. Υπάρχει ανησυχία και βρισκόμαστε σε αναμονή», είπε ο κ. Βερυκάκης, με αφορμή τον θόρυβο που έχει προκληθεί λόγω των κρουσμάτων που εντοπίστηκαν, αλλά και σχολιάζοντας παράλληλα τα μέτρα που πήρε το υπουργείο. 

Σημειώνεται ότι ο εντοπισμός του κρούσματος σε κτηνοτροφική μονάδα στο Μεσινό του Δήμου Συκιώνος στην Κορινθία, καθώς και του κρούσματος στη Φαλάνη στη Λάρισα επετεύχθησαν μέσα από τη διαδικασία της ιχνηλάτησης και τα κρούσματα εντοπίστηκαν πριν ακόμα εκδηλωθούν τα συμπτώματα, ύστερα από προληπτική έρευνα των κτηνιατρικών υπηρεσιών του ΥΠΑΑΤ, σε συνεργασία με τις κτηνιατρικές υπηρεσίες των Περιφερειών, με βάση τη διαδρομή που ακολούθησαν ζώα που εισήχθησαν από συγκεκριμένη χώρα. 

Στην περιοχή του Μεσινού έχουν ενεργοποιηθεί όλα τα πρωτόκολλα που προβλέπουν οι κανονισμοί της Ε.Ε. Ήδη, κλιμάκια κτηνιάτρων διεξάγουν ελέγχους στη ζώνη προστασίας των 3 χλμ. και στη ζώνη επιτήρησης των 10 χλμ. Το Σάββατο έγινε σύσκεψη υπό τον γενικό γραμματέα του ΥΠΑΑΤ, Γιώργο Στρατάκο, στην Κόρινθο και την Κυριακή στην Πάτρα, με τη συμμετοχή του περιφερειάρχη Πελοποννήσου και των αντιπεριφερειών Δυτικής Ελλάδας, μιας και η ζώνη επιτήρησης των 10 χλμ. εισέρχεται και στην Αχαΐα, αλλά και των αρμόδιων υπηρεσιακών παραγόντων του ΥΠΑΑΤ και των δύο Περιφερειών. Έχουν ενημερωθεί οι κτηνοτρόφοι της περιοχής για τα μέτρα που έχουν ληφθεί, καθώς και οι τυροκόμοι, οι ιδιοκτήτες σφαγείων και οι προμηθευτές ζωοτροφών. 

Η κυβέρνηση λαμβάνει και θα συνεχίσει να λαμβάνει κάθε προβλεπόμενο από τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς μέτρο, προκειμένου να περιοριστεί και να εκριζωθεί η πανώλη των μικρών μηρυκαστικών. Παράλληλα, οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ βρίσκονται σε καθημερινή επικοινωνία και συνεργασία με τους ειδικούς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά και τις κτηνιατρικές υπηρεσίες των κρατών-μελών, για την αξιολόγηση των εργαστηριακών στοιχείων και αποτελεσμάτων με στόχο την πλήρη ιχνηλάτηση και προέλευση του ιού. 

Την ίδια ώρα, ερευνάται το πού και πώς θα γίνει η θανάτωση των χιλιάδων ζώων που προσβλήθηκαν με τον ιό και αποζημιώσεις για τους κτηνοτρόφους που χάνουν τα ζώα τους.

Στήριξη των κτηνοτρόφων ζητά ο Μανόλης Κεφαλογιάννης 

«Άμεση στήριξη από την Ε.Ε. των κτηνοτρόφων για την αντιμετώπιση των καταστροφικών συνεπειών λόγω της εξάπλωσης της πανώλης των αιγοπροβάτων», ζητά με ερώτησή του ο Μανόλης Κεφαλογιάννης. 

Ο κ. Κεφαλογιάννης, με αφορμή την εξάπλωση της νόσου της πανώλης που απειλεί με καταστροφικές συνέπειες τους Έλληνες κτηνοτρόφους, με ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά την άμεση στήριξη των Ελλήνων παραγωγών. 

«Δυστυχώς, στην Ελλάδα το τελευταίο διάστημα, μετά την έξαρσή της στη Θεσσαλία, η νόσος φαίνεται να εξαπλώνεται, καθώς επιβεβαιώθηκαν κρούσματα και στην Πελοπόννησο. Οι ελληνικές Αρχές εφάρμοσαν έγκαιρα και αποτελεσματικά τα μέτρα που περιγράφονται στη νομοθεσία της Ε.Ε. (Κανονισμός 687/2020). Ωστόσο, η ταχεία εξάπλωση του ιού προκαλεί ανησυχία στις αρμόδιες υπηρεσίες και τους κτηνοτρόφους, καθώς απειλεί με καταστροφικές συνέπειες τους κτηνοτρόφους, προκαλώντας ταυτόχρονα τεράστιες απώλειες στην αλυσίδα εφοδιασμού γάλακτος για την παραγωγή φέτας και κρέατος. Τη στιγμή που η κτηνοτροφία και η μεταποίηση τροφίμων αντιμετωπίζουν ήδη δυσκολίες λόγω της αύξησης των τιμών της ενέργειας και των ζωοτροφών», αναφέρει ο κ. Κεφαλογιάννης. 

Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αν θεωρεί ότι πρέπει να παρασχεθεί οικονομική στήριξη ώστε να βοηθηθούν οι Έλληνες κτηνοτρόφοι στην αντιμετώπιση της εξάπλωσης της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών. Και πώς σκοπεύει να βοηθήσει τα κράτη-μέλη να βελτιώσουν τις στρατηγικές παρακολούθησης και πρόληψης της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών στην Ευρωπαϊκή Ένωση.