Σεισμός στην Κρήτη: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε ο Δήμος Μινώα Πεδιάδας (βίντεο)

Αγιος Γεωργιος Ινιου
Αγιος Γεωργιος Ινιου Μινωα πεδιαδος

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε ο Δήμος Μινώα Πεδιάδας μετά τον σεισμό των 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που άφησε πίσω του έναν νεκρό, τραυματίες και σοβαρές ζημιές σε σπίτια και επιχειρήσεις.

Ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης βρέθηκε στο Αρκαλοχώρι, συμμετείχε, κατά τις ίδιες πληροφορίες, στο έκτακτο συντονιστικό όργανο πολιτικής προστασίας, παρουσία του περιφερειάρχη Κρήτης, του Δημάρχου Μινώα Πεδιάδας και τοπικών φορέων, αρχών και πολιτικής προστασίας.

«Προχωράμε βήμα – βήμα», τόνισε ο υπουργός Χρήστος Στυλιανίδης με πρώτο βήμα σήμερα τη μέριμνα για τη διαμονή και διατροφή για τους πληγέντες.

«Έρχονται ήδη 300 σκηνές και ετοιμάζεται το εκθεσιακό κέντρο Αρκαλοχωρίου. Φροντίζουμε για τη διατροφή επίσης», επεσήμανε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης.

«Αυτό που έχει σημασία σε πρώτη φάση είναι να δούμε για πόσου ανθρώπους μιλάμε που θα χρειαστεί να μείνουν εκτός των σπιτιών τους απόψε έτσι ώστε σε προαύλιους χώρους και χώρους που μπορεί να στηθεί το οτιδήποτε με την έννοια του πρόχειρου καταυλισμού να στηθεί». δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Λεονταράκης.

Έως 2.500 άτομα μπορούν να φιλοξενηθούν στο Εκθεσιακό Κέντρο Αρκαλοχωρίου

Δραματικές είναι οι στιγμές που βιώνουν από το πρωί, στις 9:18, οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής του Αρκαλοχωρίου, που “χτυπήθηκε” βαθιά από τον φονικό σεισμό των 5,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Τόσο το Αρκαλοχώρι, όσο και τα γύρω χωριά “μετρούν” πληγές την ίδια ώρα που οι κάτοικοι παραμένουν στους δρόμους και μετρούν μετασεισμούς. Η σεισμική ακολουθία είναι από το πρωί αδιάλειπτη και με σεισμικές δονήσεις ιδιαίτερα αισθητές που θέτουν σε συναγερμό τις υπηρεσίες και ανησυχούν περαιτέρω τους πολίτες.

Μεγάλο στοίχημα αναδεικνύεται αυτή την ώρα το πώς θα καταστεί δυνατή η φιλοξενία όλων των ανθρώπων των οποίων τα σπίτια υπέστησαν ολοκληρωτική καταστροφή ή οι εκτεταμένες ζημιές τα καθιστούν ακατοίκητα. 

Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης μετά την ολοκλήρωση της επιτόπιας επιθεώρησης στο Αρκαλοχώρι σημείωσε ότι έχει δοθεί οδηγία οι πολίτες να μεταβούν σε ασφαλή σημεία και θα στηθούν στο Εκθεσιακό Κέντρο Αρκαλοχωρίου σκηνές όπου θα μπορέσουν να φιλοξενηθούν απόψε 2.500 άτομα.

Ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης ανέφερε ότι γίνονται επαφές για να βρεθούν ξενοδοχειακές μονάδες καθώς δεν μπορεί κανείς να πει με βεβαιότητα πόσο καιρό θα χρειαστεί οι άνθρωποι να μείνουν μακριά από τα σπίτια τους. «Έρχονται ήδη 300 σκηνές και ετοιμάζεται το εκθεσιακό κέντρο Αρκαλοχωρίου. Φροντίζουμε για τη διατροφή επίσης», επεσήμανε ο Περιφερειάρχης Κρήτης κατά τη διάρκεια της ευρείας σύσκεψης που έγινε στο Αρκαλοχώρι.