«Σεξουαλική Διαπαιδαγώγηση» ένα όπλο ενάντια στη Σεξουαλική Κακοποίηση

*Γράφει η Μαρία Καράμπελα κοινωνιολόγος.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ περίπου 1 στα 5 παιδιά πέφτει θύμα κάποιας μορφής σεξουαλικής βίας ή κακοποίησης

Ανοδική πορεία παρατηρείται μετά από έρευνες που έχει διεξάγει το «Χαμόγελο του παιδιού», στην σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων.

*Γράφει η Μαρία Καράμπελα κοινωνιολόγος.

Αυτό που οι περισσότεροι αναρωτιούνται είναι εάν τελικά υπάρχει έξαρση του φαινομένου αυτού ή εάν τα προηγούμενα χρόνια για διάφορους λόγους αυτό αποκρύπτονταν.

«Σεξουαλική – Σχεσιακή Διαπαιδαγώγηση για Γονείς»

Ο φόβος της «ετικετοποίησης» του παιδιού που είχε υποστεί σεξουαλική κακοποίηση, η σκέψη των γονέων για το πως θα αισθανθεί το παιδί όταν θα «βομβαρδιστεί» με ερωτήσεις στο δικαστήριο ώστε να αποδείξει την ενοχή του θύτη, ο φόβος της μη δικαίωσης από το δικαστήριο και η περίπτωση του να είναι ο θύτης συγγενικό πρόσωπο είναι κάποιοι από τους λόγους που ένα τέτοιο περιστατικό δεν έρχεται στο φως της δημοσιότητας.

Ενδεικτικά, μόνο στην Ελλάδα, σύμφωνα με την έρευνα BECAN για την έκθεση των παιδιών στη βία, 1 στα 6 παιδιά κατά τη διάρκεια της ζωής του θα υποστούν κάποια μορφή σεξουαλικής βίας, 1 στα 13 παιδιά θα υποστούν και σωματική επαφή από τους δράστες, ενώ 1 στα 30 παιδιά θα βιώσει την εμπειρία βιασμού ή απόπειρας βιασμού.

Την ίδια στιγμή σε διεθνές επίπεδο σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας 1 στους 4 ενήλικες έχουν κακοποιηθεί ως παιδιά, ενώ σε ποσοστό 80% η σεξουαλική κακοποίηση προέρχεται από άτομα στο οικογενειακό ή φιλικό περιβάλλον του παιδιού, “υπεράνω κάθε υποψίας”. Δεν είναι λοιπόν ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τη σεξουαλική κακοποίηση, ένας άγνωστος.

Σύμφωνα με τον διεθνούς φήμης καθηγητή Κοινωνιολογίας Ντέιβιντ Φίνκελορ, «Η σεξουαλική κακοποίηση είναι θέμα εξουσίας, συχνά δεν επιβάλλεται με τη βία και δε σχετίζεται με την παιδοφιλία. Οι δράστες καλλιεργούν την εμπιστοσύνη των θυμάτων στο πρόσωπό τους, τα δωροδοκούν ή τα εξαπατούν. Γι αυτό και αρκετά κρούσματα συμβαίνουν σε μέρη που υποτίθεται θα έπρεπε να είναι ασφαλή, όπως τα σχολεία και οι εκκλησίες», επισήμανε ο κ. Φίνκελορ.

Και εμείς οι γονείς αναρωτιόμαστε πως μπορούμε να τους σταματήσουμε. Ένα ισχυρό όπλο ενάντια στην σεξουαλική κακοποίηση είναι η «Σεξουαλική Διαπαιδαγώγηση» των παιδιών από την βρεφική ηλικία. Μέχρι την ηλικία των δυο ετών θα πρέπει τα παιδιά να γνωρίζουν τα μέρη του σώματός τους με το επιστημονικό τους όνομα. Οι πληροφορίες που τους δίνουμε εξαρτώνται από την ηλικία τους.

Και δημιουργείται η ερώτηση του πως η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση αποτρέπει την κακοποίηση. Η παραπάνω έννοια εμπεριέχει ένα μεγάλο κύκλο θεμάτων, δεν περιλαμβάνει μόνο τη συζήτηση για το σεξ. Μαθαίνουμε στο παιδί μας για την ελεύθερη έκφραση των συναισθημάτων, για την ασφάλεια και την ανασφάλεια, για την ιδιωτικότητα και τους κανόνες, για την διαφορά του «μυστικού» από τις «εκπλήξεις», για τα όρια, για την συναίνεση και πάντα ανάλογα με την ηλικία του παιδιού εμβαθαίνουμε.

Ας μην ξεχνάμε επίσης ότι τα παιδιά «μιμούνται» και εμείς αποτελούμε το πρότυπό τους ειδικά στις μικρές ηλικίες, οπότε αναπαράγουμε αξίες.

Εμείς ως γονείς θα πρέπει να είμαστε πάντα προσβάσιμοι σε κάθε τους απορία, το χτίσιμο εμπιστοσύνης μαζί τους είναι πολύ σημαντικό. Πρέπει να είμαστε το λιμάνι τους σε κάθε τι που τα ανησυχεί χωρίς να «φοβούνται» για μια πιθανή άσχημη αντίδρασή μας.

Η αυστηρότητα, οι περιορισμοί και η αυταρχικότητα έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα. Το παιδί πρέπει να ακούγεται και όχι να μάθει μόνο να υπακούει, γιατί στη δεύτερη περίπτωση θα υπακούσει και τον θύτη.

Τους πρώτους οκτώ μήνες του 2022, τα παιδιά που έχουν κακοποιηθεί σεξουαλικά ανέρχονται σε 294, σύμφωνα με τα στοιχεία των αναλυτών της ΕΛΑΣ. Ας πολεμήσουμε λοιπόν τους διάφορους επιτηδείους με αυτό το σημαντικό όπλο της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης.

Νέες ημερομηνίες διεξαγωγής σεμιναρίου:

18-19 Φεβρουαρίου 2023 και 1-2 Μαρτίου 2023 .

Ένα ισχυρό όπλο ενάντια στην σεξουαλική κακοποίηση είναι η «Σεξουαλική Διαπαιδαγώγηση» των παιδιών από την βρεφική ηλικία.

Το Βιωματικό Σεμινάριο «Σεξουαλική – Σχεσιακή Διαπαιδαγώγηση για Γονείς και Εκπαιδευτικούς», διεξάγεται σε τέσσερις τρίωρες συναντήσεις (9:00-12:00).

* Τα τμήματα είναι ολιγομελή και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. https://www.mariakarampela.gr/