Σφαγή των ινδικών στρατευμάτων – Στους 20 οι νεκροί Ινδοί από τις μάχες με τον κινεζικό Στρατό στα Ιμαλάια

Σφαγή των ινδικών στρατευμάτων - Στους 20 οι νεκροί Ινδοί από τις μάχες με τον κινεζικό Στρατό στα Ιμαλάια
Σφαγή των ινδικών στρατευμάτων - Στους 20 οι νεκροί Ινδοί από τις μάχες με τον κινεζικό Στρατό στα Ιμαλάια

Σε σφαγή για τα ινδικά στρατεύματα εξελίχθηκε τελικά η μάχη στα σινο-ινδικά σύνορα κοιλάδα Γκαλουάν, βόρεια από το Κασμίρ στην περιοχή των Ιμαλαίων καθώς, όπως μεταδίδουν τα διεθνή ΜΜΕ, οι νεκροί σύμφωνα με νεότερο απολογισμό δεν είναι τρεις όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί αλλά είκοσι!

Αρχικά ο ινδικός Στρατός είχε αναφέρει το θάνατο ενός αξιωματικού και δύο στρατιωτών αλλά τελικά ο απολογισμός των θυμάτων ανέβηκε κατακόρυφα.

Όπως επισημαίνεται 17 στρατιώτες οι οποίοι είχαν τραυματιστεί σοβαρά τελικά υπέκυψαν στα τραύματά τους από τις εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες στην περιοχή, με το ενδεχόμενο ο αριθμός αυτός να ανέβει και άλλο!

Για να γίνει η υπόθεση ακόμη πιο περίεργη, υπάρχουν πληροφορίες ότι δεν υπήρξε ανταλλαγή πυρών αλλά η συμπλοκή έγινε σώμα με σώμα με μαχαίρια.

Απώλειες από την πλευρά της Κίνας δεν έχουν ανακοινωθεί επίσημα, αλλά σύμφωνα με τα ινδικά ΜΜΕ, υπάρχουν 35 με 40 νεκροί, αν και σίγουρα ο αριθμός θεωρείται υπερβολικός. .

Πρόκειται για τα πρώτα θύματα εδώ και δεκαετίες στα σύνορα 3.488 χιλιομέτρων μεταξύ Ινδίας και Κίνας, όπως επισημαίνει ο ασιατικός Τύπος.

Ανώτεροι στρατιωτικοί αξιωματούχοι των δύο χωρών είχαν συναντηθεί στις 6 Ιουνίου για την αποκλιμάκωση της έντασης που αναζωπυρώθηκε για πρώτη φορά τον περασμένο μήνα.

Αν και οι δύο πλευρές καταβάλλουν τους τελευταίους μήνες διπλωματικές προσπάθειες για να ηρεμήσουν τα πνεύματα, στις αρχές Μαΐου , οι συμπλοκές μεταξύ Ινδών και Κινέζων συνοριοφυλάκων στη λίμνη Πανγκόνγκ της ομοσπονδιακής περιοχής Λαντάκ, σε υψόμετρο 4.500 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας και στο συνοριακό πέρασμα Νάκου Λα της επαρχίας του Βορείου Σίκιμ στις αρχές Μαΐου, ξύπνησε μήνες από τον σύντομο Ινδοκινεζικό Πόλεμο του 1962.

Ωστόσο, ο πρόεδρος Σι Τζινππινγκ ήθελε να αποκλιμακωθεί η κατάσταση με την Ινδία, με την οποία έχει ανοικτό, ιστορικό μέτωπο στα βουνά των Ιμαλαίων.

«Προτρέπουμε την Ινδία να συναντήσει την Κίνα στα μισά του δρόμου και να αποφύγει τη λήψη μέτρων που ενδέχεται να κάνουν πιο δύσκολη την κατάσταση των συνόρων και να δημιουργήσουν ευνοικές συνθήκες για μία ένοπλη σύρραξη.Οι δύο πλευρές βρίσκονται σε διπλωματική επικοινωνία για το ζήτημα των συνόρων», δήλωσε πριν από λίγες ώρες ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, Ζάο Λιτζιάν.