Ο πλάτανος παρουσιάζει ανησυχητικά σημάδια, όπως μεγάλες πληγές και αδυναμία σε ορισμένα σημεία σε ό,τι αφορά τη σταθερότητα του δέντρου
“Καμπανάκι” κινδύνου για τον μνημειακό Πλάτανο στο Κράσι του δήμου Χερσονήσου, με τον Σύλλογο Απανταχού Κρασανών και φίλων για τη διάσωση του να ζητά την επιστημονική άποψη του ομότιμου καθηγητή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Θεοχάρη Ζάγκα, ο οποίος προχώρησε σε αυτοψία στο μεγαλύτερο πλατάνι της Ελλάδας και σε ένα από τα μεγαλύτερα του κόσμου.
Σύμφωνα με τον καθηγητή, ο πλάτανος παρουσιάζει ανησυχητικά σημάδια, όπως μεγάλες πληγές και αδυναμία σε ορισμένα σημεία σε ό,τι αφορά τη σταθερότητα του δέντρου, με τον ίδιο να τονίζει την ανάγκη λήψης μέτρων, τα οποία αναμένεται να γνωστοποιήσει τις προσεχείς εβδομάδες.
Παράλληλα, στο “μικροσκόπιο” της έρευνας μπαίνει και το ριζικό του σύστημα.
Ανησυχία για τις πληγές στον κορμό και τα κλαδιά του μνημειακού δέντρου
«Είναι το μεγαλύτερο πλατάνι που έχω μετρήσει στην καριέρα μου, με περίμετρο περίπου στα 15 μέτρα και διάμετρο περίπου στα 5 μέτρα, ενώ η σκίαση που προσφέρει στην πλατεία αφορά μια έκταση πάνω από ένα στρέμμα. Ωστόσο, υπάρχουν ζητήματα σε ό,τι αφορά την υγεία και τη σταθερότητά του, τα οποία θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με ενδελεχή τρόπο.
Υπάρχουν πολλά ανησυχητικά σημάδια, όπως οι μεγάλες πληγές – οι μεγάλες κοιλότητες που έχουν κλαδιά και ο κεντρικός κορμός. Όλα αυτά δείχνουν ότι υπάρχει μια αδυναμία σε ό,τι αφορά τη σταθερότητα του δέντρου.
Κάτω από τη σκιά του πλατάνου έχουν φιλοξενηθεί κατά το παρελθόν ο Καζαντζάκης, ο Βάρναλης, ο Αλεξίου και άλλες σημαντικές προσωπικότητες
Αυτές οι… πληγές θα πρέπει να αντιμετωπιστούν. Κλαδιά που έχουν ζητήματα με κοιλότητες, τραυματισμού κ.λπ. ενδεχομένως πρέπει να αποφορτιστούν με μικρή βράχυνσή τους, όχι μεγάλες τομές, αλλά με αραίωση της κόμης», δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Ζάγκας.
Πέρα από τις ανησυχητικές εικόνες στον ιστορικό Πλάτανο, του οποίου η ηλικία υπολογίζεται μερικών αιώνων, ο κ. Ζάγκας σχολίασε τις εικόνες μπαζώματος, ενώ άμεσα θα προτείνει μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα, μεταξύ αυτών, η τοποθέτηση κάγκελου πέριξ του δέντρου, καθώς ορισμένοι επισκέπτες κάνουν αναρρίχηση στον κορμό του.
«Σε ό,τι αφορά το… ξεμπάζωμα θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί γιατί έχει διαμορφωθεί μια νέα κατάσταση. Αν δε γίνει το… ξεμπάζωμα, θα προτείνω ο χώρος να είναι… άβατο. Συγκεκριμένα, θα προτείνω να τοποθετηθεί ένα κάγκελο γύρω από το δέντρο, ώστε να μην επιτρέπεται η είσοδος σε αυτό. Τα σημάδια… αναρρίχησης από επισκέπτες είναι ορατά στον κορμό του δέντρου. Όπως γνωρίζετε, η συμπίεση στον ριζικό χώρο είναι ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα που ενδέχεται να οδηγήσει στη νέκρωση του δέντρου», πρόσθεσε ο καθηγητής.
Παράλληλα, ο κ. Ζάγκας παρατήρησε ότι έχουν αναπτυχθεί νέες ρίζες στον αιωνόβιο πλάτανο, κάτι που χαρακτήρισε ως… θαύμα, καθώς αυτό αποτελεί μέρος της αντίδρασης του δέντρου για να μπορέσει να επιβιώσει.
Επιπλέον, ο καθηγητής και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Δασολογικής Εταιρείας διαπίστωσε ότι ορισμένα νεκρά μικρά κλαδιά “φωτογραφίζουν” ότι σε κάποια περίοδο του καλοκαιριού το δέντρο “στρεσάρεται”.
Πάντως, τα δέντρα αστικού χώρου και πολυσύχναστων περιοχών θα πρέπει, όπως δήλωσε, να ελέγχονται δύο φορές τον χρόνο.
«Το Πλατάνι δεν έχει αυτή τη μεταχείριση και… τύχη. Θα πρέπει από εδώ και στο εξής να τον προσέξουμε, αν θέλουμε να τον καμαρώνουμε και να τον θαυμάζουμε», πρόσθεσε ο ίδιος.
Από την πλευρά της, η πρόεδρος του Συλλόγου Απανταχού Κρασανών και Φίλων κ. Γιούλη Ιεραπετριτάκη αναφέρθηκε στο διατηρητέο μνημείο της φύσης και στις ομορφιές του χωριού, τονίζοντας την ανάγκη να υπάρξουν οι αναγκαίες παρεμβάσεις, λέγοντας ότι «κρούουν τον “κώδωνα” του κινδύνου προκειμένου να ληφθούν μέτρα για το σπουδαίο τεκμήριο ιστορικής, πολιτιστικής και οικολογικής κληρονομιάς, ώστε να διατηρηθεί στο διηνεκές».
Παράλληλα, σημείωσε ότι θα πρέπει… να “αποκαλυφθεί” τμήμα του κορμού, καθώς το μεγαλύτερο-εντυπωσιακό τμήμα του βρίσκεται, όπως είπε, κάτω από το μπετόν.
«Είναι σημαντικό να αποκαλυφθεί το μέγεθος του δέντρου. Με τον τρόπο αυτό θα αποδείξουμε ότι είναι το πρώτο μεγαλύτερο πλατάνι στην Ευρώπη», συμπλήρωσε η ίδια.
Νήμα από το φυτό… αθάνατο
Κάτω από τη σκιά του έχουν φιλοξενηθεί κατά το παρελθόν ο Καζαντζάκης, ο Βάρναλης, ο Αλεξίου και άλλες σημαντικές προσωπικότητες. Μέλη του Συλλόγου Απανταχού Κρασανών και Φίλων προχώρησαν σε μια συμβολική κίνηση, πέριξ του μνημειακού πλατάνου, καθώς τοποθέτησαν γύρω από το δέντρο νήμα από το φυτό… αθάνατο, ώστε να είναι… αθάνατο!
Μάλιστα, η κ. Ελένη Κακουλάκη, μέλος του Συλλόγου Απανταχού Κρασανών και Φίλων, μάς διάβασε ένα κείμενο που έγραψε: «Πλέκουμε ένα μινωικό δίχτυ με νήματα από αθάνατο. Εμποτισμένο από μνήμες Καζαντζάκη. Μνήμες μάνας. Αρώματα φύσης αξεπέραστα. Ευαισθητοποίησης του… είναι μας για την προστασία του σπουδαίου μνημείου της φύσης, που κραυγάζει βοήθεια».