Στο «άρμα» της Αγκυρας και η Παλαιστίνη: Θέλει να υπογράψει συμφωνία κοινής ΑΟΖ με τη Τουρκία σε βάρος της Κύπρου!

Στο «άρμα» της Αγκυρας και η Παλαιστίνη: Θέλει να υπογράψει συμφωνία κοινής ΑΟΖ με τη Τουρκία σε βάρος της Κύπρου!
Στο «άρμα» της Αγκυρας και η Παλαιστίνη: Θέλει να υπογράψει συμφωνία κοινής ΑΟΖ με τη Τουρκία σε βάρος της Κύπρου!

Στο «άρμα» της Αγκυρας φαίνεται ότι προσδέθηκε πλήρως και η Παλαιστίνη, ξεχνώντας την επί δεκαετίες ελληνική στήριξη της προσπάθειας των Παλαιστινίων να δημιουργήσουν το δικό τους κράτος: Μετά το εξωφρενικό διάβημα του περασμένου Δεκεμβρίου με το οποίο διαμαρτύρονταν γιατί η Ελλάδα υπέγραψε την αρχική συμφωνία πρόθεσης για τον EastMed, τώρα ο πρέσβης της Παλαιστίνης στην Άγκυρα, Φαέντ Μουσταφά, προανήγγειλε την υπογραφή κοινής ΑΟΖ με την Τουρκία!

Ο Παλαιστίνιος υιοθετεί πλήρως την θέση της Αγκυρας για την «άκυρη» ανατολική κυπριακή ΑΟΖ και τραβά μία ευθεία γραμμή προς τα βόρεια, με την λεπτή λωρίδα της υποτιθέμενης «παλαιστινιακής ΑΟΖ» κι έτσι… φτάνει, κάπως αυθαίρετα, στην Τουρκία! 

Ο Παλαιστίνιος πρέσβης υποστήριξε πως και το παλαιστινιακό κράτος έχει δικαιώματα στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου, σημειώνοντας πως μέχρι σήμερα οι Παλαιστίνιοι δεν έχουν καταφέρει να διεκδικήσουν και εκμεταλλευτούν το μερίδιό τους λόγω των ισραηλινών πιέσεων.

«Το Ισραήλ δεν μας επέτρεψε, το απέτρεψε», υπογραμμίζει ενώ στο ερώτημα αν συζητείται μία παρόμοια συμφωνία με τη Λιβύη μεταξύ Τουρκίας και Παλαιστίνης», ο Φαέντ Μουσταφά δήλωσε χαρακτηριστικά:

«Εμείς, ως Παλαιστίνη, προσδίδουμε μεγάλη σημασία στις σχέσεις μας με την Τουρκία. Εργαζόμαστε για την ενίσχυση των σχέσεων σε όλους τους τομείς. Είμαστε ανοιχτοί σε όλες τις ιδέες για την ανάπτυξη αυτών των σχέσεων. Αυτό ισχύει και στο θέμα της συμφωνίας ΑΟΖ με την Τουρκία.

Έχουμε και εμείς δικαιώματα στη Μεσόγειο. Έχει και η Παλαιστίνη μερίδιο στο πετρέλαιο και στο φυσικό αέριο στην ανατολική Μεσόγειο. Είμαστε έτοιμοι να συμφωνήσουμε με την Τουρκία όσον αφορά το φυσικό αέριο. Είμαστε έτοιμοι για συνεργασία με την Τουρκία. Θέλουμε ανάπτυξη των σχέσεών μας σε όλους τους τομείς. Είμαστε ανοιχτοί σε όλα».

Παράλληλα, ο ειδικός σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, Χασάν Ουνάλ, δηλώνει ότι η υπογραφή συμφωνίας ΑΟΖ με την Παλαιστίνη κρίνεται ως πολύ σημαντική, καθώς μια τέτοια συμφωνία θα οδηγήσει στη νομιμότητα του Παλαιστινιακού κράτους. Ο Ουνάλ πρόσθεσε ότι η Τουρκία μπορεί να καταχωρήσει τη συμφωνία αυτή στα ΗΕ, γεγονός που θα συνιστά κατοχύρωση των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων στη Μεσόγειο.

Τον περασμένο Δεκέμβριο η Παλαιστίνη διαμαρτυρήθηκε επίσημα «για την συμμετοχή της Ελλάδας στο σχέδιο κατασκευής του υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου EastMed πράξη η οποία συνιστούσε για παραβίαση της κυριαρχίας της Παλαιστίνης», υιοθετώντας ταυτόχρονα και την θέση του Λιβάνου επάνω στο ίδιο θέμα.

Συμπτωματικά οι θέσεις Παλαιστίνης και Λιβάνου είναι ταυτόσημες με τις θέσεις της Τουρκίας για το θέμα.

Το διάβημα υπογραφόταν από τον Παλαιστίνιο υπουργό Εξωτερικών Riad Malki.

Στο διάβημα επισημαίνεται ότι «Τα θαλάσσια σύνορα του Ισραήλ αμφισβητούνται σε μεγάλο βαθμό στη βόρεια και νότια πλευρά των δηλωμένων θαλάσσιων ζωνών», γεγονός που καθιστά την υπογραφή της συμφωνίας παράνομη». 

Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι «εάν ο αγωγός πρόκειται να περάσει από τις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες που ανήκουν είτε στο κράτος της Παλαιστίνης είτε στη Δημοκρατία του Λιβάνου, τότε θα είναι παράνομος εκτός εάν έχει χορηγηθεί η συγκατάθεση των ενδιαφερομένων σύμφωνα με το άρθρο 58 παράγραφος 3 της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS)».

Επίσης προχωρούσε σε επίθεση κατά του Ισραήλ «Παρότι το Ισραήλ δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS), δεσμεύεται ωστόσο από τη Συνέλευση, ανεξάρτητα από το αν αποφασίζει ή όχι να εκπληρώσει αυτές τις υποχρεώσεις στις σχέσεις του με τις γειτονικές χώρες ή όχι».