Στο τραπέζι ξανά η καύση νεκρών – «Παράθυρο» για αποτεφρωτήριο

Σύμφωνα με τον Δήμο Ηρακλείου, η σκοπιμότητα δημιουργίας και λειτουργίας Κέντρου Αποτέφρωσης Νεκρών στο Ηράκλειο αποτελεί προτεραιότητα του Δήμου σήμερα


Η δημοτική Αρχή Ηρακλείου βάζει μπρος τώρα μια νέα απόπειρα δρομολόγησης του έργου ανέγερσης αποτεφρωτηρίου στην έκταση των 45 στρεμμάτων νοτιοανατολικά της Ν. Αλικαρνασσο

Στο προσκήνιο επανέρχεται το πολυσυζητημένο θέμα της καύσης νεκρών στο Ηράκλειο, καθώς μετά τον πρώτο άγονο διαγωνισμό του 2019 (όταν και κρίθηκαν άκυρες οι δύο προσφορές που είχαν κατατεθεί) και τις διαδοχικές περιπέτειες, η δημοτική Αρχή Ηρακλείου βάζει μπρος τώρα μια νέα απόπειρα δρομολόγησης του έργου ανέγερσης αποτεφρωτηρίου στην έκταση των 45 στρεμμάτων νοτιοανατολικά της Ν. Αλικαρνασσού, που έχει επιλεγεί εδώ και χρόνια για τον σκοπό αυτό.

Το θέμα θα τεθεί επί τάπητος στην επικείμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου το απόγευμα της ερχόμενης Δευτέρας 20 Ιουνίου, όπου το σώμα καλείται να επικυρώσει την έγκριση του φακέλου και τη διαδικασία ανάθεσης της εκπόνησης της μελέτης (ουσιαστικά δε μιλάμε για μια μελέτη, αλλά για ένα πακέτο αναγκαίων μελετών) για την ανέγερση του Κέντρου Αποτέφρωσης Νεκρών.

Μάλιστα, όπως προκύπτει από τα έγγραφα που συνοδεύουν τη σχετική εισήγηση προς το Δημοτικό Συμβούλιο, στη Λότζια κατάφεραν να εξασφαλίσουν ειδική έγκριση εξαίρεσης από την υποχρέωση διενέργειας αρχιτεκτονικού διαγωνισμού. Κάτι που δείχνει, με μια πρώτη ανάγνωση, μια διάθεση από πλευράς Δήμου να προχωρήσουν σχετικά γρήγορα (τηρουμένων φυσικά των αναλογιών και των ούτως ή άλλως χρονοβόρων δεδομένων) τις διαδικασίες, διότι στην περίπτωση του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού θα απαιτούταν χρονικά τουλάχιστον μια 2ετία μονάχα γι’ αυτό το κομμάτι του διαγωνισμού.
Βεβαίως δεν παύουμε, σε κάθε περίπτωση, να μιλάμε για τα πρώτα μόνο βήματα μιας μακράς πορείας. Σε διαδικαστικό επίπεδο υπάρχει, κατά το κοινώς λεγόμενο, «πολύ ψωμί», μιας και μετά τη νέα αυτή προσπάθεια ανάθεσης της μελέτης, θα ακολουθήσει ο διαγωνισμός για το «κυρίως πιάτο», αυτός δηλαδή για την κατασκευή πια του έργου του Κέντρου Καύσης Νεκρών.

Τη στιγμή αυτή, όπως είναι προφανές, είμαστε στα αρχικά διαδικαστικά στάδια και θα περάσουν χρόνια μέχρι να δούμε (αν θα δούμε) το Κέντρο Αποτέφρωσης να λειτουργεί, δίνοντας τη δυνατότητα της καύσης των νεκρών σε όσους πολίτες το επιθυμούν. Αποτεφρωτήριο που είναι στο τραπέζι των συζητήσεων εδώ και αρκετά χρόνια, και το οποίο η δημοτική Αρχή έχει διαμηνύσει σε πολιτικό επίπεδο πως θέλει να το φτιάξει, και είναι μια πολιτική δέσμευσή της, παρά τις αντιδράσεις είτε της Εκκλησίας της Κρήτης, είτε μερίδας του κόσμου και παρά τις επιφυλάξεις ακόμα και ως προς τις οικονομικές πτυχές τού όλου εγχειρήματος, μιας και, βάσει οικονομοτεχνικής μελέτης, το κόστος υλοποίησης υπερβαίνει τα 3 εκατομμύρια ευρώ.

Η σκοπιμότητα του αποτεφρωτηρίου

Σύμφωνα με τον Δήμο Ηρακλείου, η σκοπιμότητα δημιουργίας και λειτουργίας Κέντρου Αποτέφρωσης Νεκρών στο Ηράκλειο αποτελεί προτεραιότητα του Δήμου σήμερα, γιατί:

  • Παρέχεται πλέον η σχετική νομική δυνατότητα στους ΟΤΑ.
  • Ικανοποιείται μερίδα πολιτών που επιλέγει αυτόν τον τρόπο διάθεσης του σώματός των μετά θάνατον, ως συνταγματικά έχουν το δικαίωμα.
  • Υπάρχει σημαντικό περιβαλλοντικό όφελος.
  • Είναι οικονομικά και κοινωνικά συμφέρων τρόπος διάθεσης του σώματος μετά θάνατον, λόγω και του κορεσμού των νεκροταφείων, ιδίως στις μεγάλες πόλεις.
  • Η επιλογή χωροθέτησης

Για τη χωροθέτηση του αποτεφρωτηρίου διενεργήθηκε έρευνα στα ακίνητα του Δήμου Ηρακλείου, τα οποία βρίσκονται εντός των διοικητικών ορίων του, από στελέχη του Τμήματος Δημοτικής Περιουσίας, σε συνεργασία με στελέχη της Πολεοδομίας.

Στο πλαίσιο της σχετικής έρευνας, εξετάστηκαν εναλλακτικά διάφοροι χώροι εντός υφιστάμενων κοιμητηρίων και δημοτικά ακίνητα στα οποία προβλέπεται η χωροθέτηση κοιμητηρίων.

Στο πλαίσιο της συγκριτικής αξιολόγησης, κρίθηκε ότι δεν προκύπτει άλλο ακίνητο καταλληλότερο για τη χωροθέτηση του αποτεφρωτηρίου από αυτό της τέως Κοινότητας Νέας Αλικαρνασσού, εμβαδού μεγαλύτερου των 45 στρεμμάτων, το οποίο ανήκει στον Δήμο Ηρακλείου. Επίσης, το γεγονός ότι υπάρχει πολεοδομική κάλυψη διευκολύνει αποφασιστικά το έργο του Δήμου σε ό,τι αφορά την έκδοση των αδειοδοτήσεων, που μπορούν να «τρέξουν» με ταχύτερες διαδικασίες. Ο συγκεκριμένος χώρος είχε επιλεγεί από τον παλαιό (“καποδιστριακό”) Δήμο Νέας Αλικαρνασσού για τη δημιουργία νεκροταφείου και είχαν γίνει και μια σειρά από συνοδευτικές μελέτες στην κατεύθυνση αυτή, προκειμένου να ελεγχθεί υδρογεωλογικά.

Στο οικοδομήσιμο τμήμα του ακινήτου επιτρέπονται οι χρήσεις Κέντρου Αποτέφρωσης Νεκρών και αναψυκτηρίου έως 100 καθισμάτων. Σύμφωνα με τον Δήμο Ηρακλείου, η όλη εγκατάσταση θα είναι χαμηλής όχλησης δραστηριότητα και δε θα λειτουργεί επιβαρυντικά στο περιβάλλον, ενώ θα τηρηθούν και όλες οι προδιαγραφές που ο νόμος ορίζει σε σχέση με την τριπλή δεντροφύτευση περιμετρικά του αποτεφρωτηρίου, ώστε να υπάρχει και ένα φυσικό κάλυμμα και σε σχέση με την αισθητική διαμόρφωση του χώρου.

Το αποτεφρωτήριο θα αναπτυχθεί σε μια έκταση 1.000 τ.μ. Θα διαμορφωθεί ένας χώρος συνάθροισης κοινού, που θα βρίσκεται κοντά στον χώρο της καύσης, ενώ παράλληλα προβλέπεται ότι θα κατασκευαστούν και μια σειρά από συνοδά καταστήματα που θα υποστηρίζουν τη λειτουργία του.

Προβληματισμός για το κόστος του έργου

Πέρα από τις κοινωνικές προεκτάσεις και τις αντιδράσεις από μερίδα της κοινωνίας, όπως και της Εκκλησίας, προβληματισμός ως προς το εγχείρημα υπάρχει και σε επίπεδο κόστους, καθώς αυτό ανέρχεται συνολικά, σύμφωνα με την οικονομοτεχνική μελέτη, στα 3.050.000 ευρώ. Πώς προκύπτει ο αριθμός; Για τις κτηριακές υποδομές, το κόστος ανέρχεται σε 1.054.000 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ). Για τους κλιβάνους, όπου θα γίνεται η καύση, το κόστος είναι 1.600.000 ευρώ. Θα απαιτηθεί, επίσης, ένα ποσό 62.000 ευρώ για λοιπούς εξοπλισμούς, ένα ποσό 62.000 ευρώ επίσης για δαπάνες συμβούλων, έκδοσης αδειών κ.λπ. Το κόστος για τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου εκτιμάται στα 248.000 ευρώ, ενώ υπάρχει και ένα επιμέρους κόστος 24.809 ευρώ για λοιπές δαπάνες εγκατάστασης.