Στους δρόμους σήμερα οι αγρότες: Με τα 4×4 στην Περιφέρεια για την ακαρπία της ελιάς

200 ευρώ ανά στρέμμα, σωστή δακοκτονία και μείωση κόστους παραγωγής διεκδικούν οι σύλλογοι

Τον δρόμο των κινητοποιήσεων, διεκδικώντας στήριξη από την κυβέρνηση 200 ευρώ ανά στρέμμα για όλους τους ελαιοπαραγωγούς της χώρας, λόγω της φετινής ακαρπίας της ελιάς, ακολουθούν σήμερα οι αγρότες των νομών Ηρακλείου και Χανίων, που συμμετέχουν στο κάλεσμα των συλλόγων-μελών της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων.

Συγκεκριμένα, στις 11 το πρωί τα μέλη του Αγροτικού Συλλόγου Αστερουσίων θα προχωρήσουν σε κινητοποίηση στα γραφεία της Περιφέρειας Κρήτης, ενώ την ίδια ώρα οι αγρότες-μέλη της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Χανίων θα μεταβούν στα γραφεία της Αντιπεριφέρειας Χανίων και θα ζητήσουν να μεταφερθούν τα αιτήματά τους στην κυβέρνηση.

«Όσοι ελαιοπαραγωγοί καταφέρουν να βγάλουν λίγο λάδι, το κρατούν στα σπίτια τους και αυτό πάλι δεν τους φτάνει για να βγάλουν τη χρονιά», είπε χαρακτηριστικά στην εφημερίδα μας ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αστερουσίων Μανόλης Καρκαβάτσος, καλώντας σε συμμετοχή τους ελαιοπαραγωγούς.

«Φανταστείτε ότι πλέον, αν ένας παραγωγός βγάλει 150 με 200 κιλά λάδι, θεωρείται ότι έχει βγάλει μια καλή παραγωγή. Ένα σπίτι για να καλύψει τις ανάγκες του σε λάδι θέλει γύρω στα 50 με 70 κιλά. Αλλά συνήθως δεν είναι και αυτό αρκετό. Γιατί είναι και τα παιδιά, που μπορεί να χρειαστεί να ζητήσουν λάδι. Άρα με 150 και 200 κιλά λάδι σήμερα είναι ευχαριστημένος ο αγρότης. Σε αυτές τις εποχές φτάσαμε», σύμφωνα με τον συνδικαλιστή.

Ο ίδιος τονίζει ότι οι περισσότεροι αγρότες δεν περίμεναν τη φετινή κατάσταση και δεν είχαν από πέρυσι κρατήσει τις απαραίτητες ποσότητες ελαιολάδου, για να μην έχουν φέτος πρόβλημα. Έτσι φέτος θα είναι αναγκασμένοι και εκείνοι να αγοράσουν ελαιόλαδο για να καλύψουν τις ανάγκες της χρονιάς!

«Ο κόσμος πρέπει να αποζημιωθεί. Εμείς πιθανότατα θα ακολουθήσουμε και την υπόλοιπη Ελλάδα και θα κατέβουμε σε κινητοποιήσεις στις 7 Δεκεμβρίου, με διαμαρτυρία στα γραφεία της Περιφέρειας Κρήτης, όπου και θα θέσουμε, με αποδέκτη την κυβέρνηση, το αίτημα για οριζόντιες αποζημιώσεις με 200 ευρώ ανά στρέμμα. Με αυτό το ποσό πιστεύουμε ότι ο αγρότης θα μπορέσει να σταθεί στα πόδια του. Φαντάζεστε τι έχει να γίνει αν θα έχουμε και του χρόνου ανάλογη κατάσταση;», είχε ο ίδιος τονίσει πρόσφατα σε ρεπορτάζ της εφημερίδας μας για την κατάσταση αυτή και τη σημερινή διαμαρτυρία, που έχει πανελλαδικό χαρακτήρα στις έδρες όλων των περιφερειών της χώρας, με κυρίαρχο αίτημα την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος και την καταβολή αποζημίωσης 200 ευρώ ανά στρέμμα.

Ακόμη ζητούν να γίνει σωστή δακοκτονία σε όλες τις παραγωγικές περιοχές. Βάζουν όμως στο διεκδικητικό τους πλαίσιο και μέτρα μείωσης του κόστους παραγωγής, για να μπορούν οι καταναλωτές να αγοράζουν τα προϊόντα σε λογικές τιμές.

Όπως αναφέρουν οι Ηρακλειώτες αγρότες, «το κουτσούρεμα των επιδοτήσεων, το τεράστιο κόστος παραγωγής, η αύξηση στα καύσιμα και η αύξηση στα είδη διαβίωσης μάς έχουν κάνει να ασφυκτιούμε. Η όποια αύξηση της τιμής παραγωγού στο λάδι δεν έχει για εμάς κανένα ουσιαστικό αντίκρισμα, αφού η παραγωγή είναι στα τάρταρα! Χρειάζεται να δοθεί άμεση λύση, ώστε να μπορέσουμε να επιβιώσουμε και να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε.

Διεκδικούμε:

* Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος και ενίσχυση για την ακαρπία στην ελιά με 200 ευρώ το στρέμμα.

* Αντίστοιχη ενίσχυση των συναδέλφων αμπελοπαραγωγών, που και αυτοί φέτος δεν είχαν παραγωγή.

* Κατώτερες εγγυημένες τιμές, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να μας αφήνουν ένα μεροκάματο να επιβιώσουν οι οικογένειές μας και να συνεχίσουμε την καλλιεργητική δραστηριότητα.

* Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο απ’ όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση. Όχι στα σχέδια της κυβέρνησης που θέλει να αυξήσει τις εισφορές, να μειώσει τις αποζημιώσεις και να ανοίξει διάπλατα τον δρόμο στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες.

* Μείωση του κόστους παραγωγής, το οποίο έχει εκτοξευτεί στον ουρανό! Μείωση του κόστους παραγωγής με αφορολόγητο πετρέλαιο, πλαφόν στην τιμή του αγροτικού ρεύματος, κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια. Μείωση του ενεργειακού κόστους που έχει ανεβάσει στα ύψη την τιμή του αρδευτικού νερού. Επιδότηση των παραγωγών για τις θαλάσσιες μεταφορές.

* Στελέχωση των δομών Υγείας στην ύπαιθρο με το ανάλογο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, στελέχωση του ΕΚΑΒ και ενίσχυση του αναγκαίου εξοπλισμού. Να μην κλείσουν υπηρεσίες ΕΛ.ΤΑ., υποκαταστήματα τραπεζών κ.ά.».

Στα Χανιά

Με την παραγωγή του ελαιολάδου να βρίσκεται σε πτώση, τις τιμές να μην ανταποκρίνονται στο προϊόν που παράγεται λόγω δακοπροσβολής και το κόστος καλλιέργειας να παραμένει στα ύψη, οι αγρότες των Χανίων βγαίνουν ξανά στους δρόμους. Με τα αγροτικά τους αυτοκίνητα αναμένεται να κατευθυνθούν σήμερα, στις 11 το πρωί, στην πλατεία Δικαστηρίων, για μια ακόμη συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από την Αντιπεριφέρεια.

Η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Χανίων απηύθυνε κάλεσμα στους αγρότες να δώσουν δυναμικό “παρών” στην κινητοποίηση, για να διεκδικήσουν ενίσχυση για την ακαρπία στην ελιά με 200 ευρώ ανά στρέμμα, κατώτερες εγγυημένες τιμές, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να αποζημιώνει το 100% της παραγωγής.

Παράλληλα, ζητά μέτρα για τη μείωση του κόστους παραγωγής, καθώς και τη μείωση του ενεργειακού κόστους, που, όπως τονίζει, έχει ανεβάσει στα ύψη την τιμή του αρδευτικού νερού.

Ο κ. Μανούσος Σταυριανουδάκης, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Χανίων, τόνισε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι «όλο το προηγούμενο διάστημα έγινε μεγάλη αναφορά στις υψηλές τιμές του ελαιολάδου στα ράφια, αλλά και στο υψηλό κόστος αγροτικών προϊόντων. Λίγα όμως ειπώθηκαν για τη μειωμένη παραγωγή, για τη ζημιά από τον δάκο, για τις τεράστιες ζημιές σε όλες τις δενδρώδεις καλλιέργειες λόγω της ανομβρίας και των υψηλών θερμοκρασιών».

Η πτωτική τιμή του ελαιολάδου για τον παραγωγό, αλλά και η μειωμένη φέτος παραγωγή εσπεριδοειδών, κάστανου και αβοκάντο δημιουργούν ένα αρνητικό πλαίσιο διαβίωσης για τους αγρότες. Ο κ. Γιάννης Τσεπέτης από τον Αγροτικό Σύλλογο Βουκολιών μίλησε για πλασματικές τιμές πώλησης του ελαιολάδου, εξηγώντας ότι αυτές δεν έχουν καμία σχέση με τον παραγωγό που φέτος δεν παράγει ποιοτικό ελαιόλαδο λόγω της εκτεταμένης δακοπροσβολής, αλλά και της μειωμένης παραγωγής. Είναι χαρακτηριστικό ότι φέτος η μείωση της παραγωγής ελαιολάδου στην περιφερειακή ενότητα Χανίων φτάνει στο 70%!

Την ώρα που η ακρίβεια πλήττει και τα νοικοκυριά των αγροτικών οικογενειών, οι συνθήκες μοιάζουν να οδηγούν τον κλάδο σε αδιέξοδο. Όπως είπε ο κ. Γιώργος Αλεξανδράκης, μέλος του Αγροτικού Συλλόγου του πρώην δήμου Αρμένων, «οι αγροτικές οικογένειες στενάζουν υπό το βάρος της ακρίβειας και της μειωμένης παραγωγής».

Ο ίδιος πρόσθεσε πως, αν η κυβέρνηση δε φροντίσει εγκαίρως για τη λήψη μέτρων στήριξης του αγροτικού κόσμου, ο επόμενος χρόνος θα είναι ακόμα πιο δύσκολος για τους καλλιεργητές και για τους κτηνοτρόφους.

Διακόσιοι αγροτικοί σύλλογοι σε όλη την Ελλάδα και έντεκα ομοσπονδίες συμμετέχουν σήμερα σε κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα, μετά από πρόσκληση της πανελλαδικής επιτροπής των μπλόκων.