Στην φράση «κάνουμε μία συγκρατημένη νέα αρχή με την Τουρκία», αποτυπώνεται η οπτική του Μεγάρου Μαξίμου για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων από δω και πέρα, στον απόηχο του πολύ θετικού κλίματος που επικράτησε στο Βίλνιους της Λιθουανίας, όπου οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Ταγίπ Ερντογάν συμφώνησαν σε έναν οδικό χάρτη επαναπροσέγγισης και διαλόγου σε όλα τα επίπεδα.
Αποστολή του Dnews στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, στο Βίλνιους
«Δεν λύθηκαν ως δια μαγείας τα σημαντικά προβλήματα που έχουμε με την Τουρκία, αλλά πιστεύω ότι υποδηλώνει τη διάθεση και των δύο ηγεσιών να ξαναπροσεγγίσουμε το πλαίσιο των σχέσεών μας μέσα από μία πιο θετική σκοπιά», έδωσε το στίγμα ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης λίγη ώρα μετά την συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο, αλλά και στην κοινή ανακοίνωση με την οποία οι δύο ηγέτες επιβεβαίωσαν την συμφωνία να οικοδομήσουν πάνω στο θετικό μομέντουμ και να ενεργοποιήσουν κατά το επόμενο διάστημα πολλαπλούς διαύλους επικοινωνίας ανάμεσα στις δύο χώρες.
Το φθινόπωρο θα πραγματοποιηθεί στην Θεσσαλονίκη το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας, με επίκεντρο την θετική ατζέντα η οποία θα βρίσκεται στο επίκεντρο της προσπάθειας εμπέδωσης ενός κλίματος εμπιστοσύνης.
Πολιτικός διάλογος υπό την καθοδήγηση των δύο υπουργών Εξωτερικών, Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και θετική ατζέντα αποτελούν τους τρεις άξονες που προσδιόρισε και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, αναφερόμενος στα επόμενα βήματα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και στον στόχο να υπάρξει συνέπεια και συνέχεια όσον αφορά την βελτίωση του κλίματος.
Στον πολιτικό διάλογο θα τεθούν – όπως ανέφερε και ο πρωθυπουργός- τα «βαριά γεωπολιτικά ζητήματα, με σημαντικότερο το βασικό ζήτημα το οποίο αναγνωρίζουμε ότι είναι η διαφορά μας με την Τουρκία, δηλαδή η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο».
Σημειώνεται πως η διαδικασία των διερευνητικών, οι οποίες εμπίπτουν στο πλαίσιο του πολιτικού διαλόγου και ο κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε αναβάθμιση του επιπέδου των συζητήσεων και στο πλαίσιο των υπουργών και όχι μόνο εκπροσώπων, συμφωνήθηκε το 2002 και αποτελούν άτυπες συνομιλίες και όχι διαπραγματεύσεις.
Ο δεύτερος άξονας αφορά στα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, για τα οποία ο κ. Μητσοτάκης εκτίμησε ότι μπορούν να αποδώσουν περισσότερους καρπούς χτίζοντας πάνω στο θετικό μομέντουμ των τελευταίων μηνών.
«Η οδός των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, η οποία ουσιαστικά υπήρξε και τους τελευταίους μήνες άτυπα και έδωσε συγκεκριμένα δείγματα γραφής, είναι κάτι στο οποίο πιστεύω ότι μπορούμε, με αμοιβαίες κινήσεις καλής θέλησης, να εκτονώνουμε πιθανές εστίες μελλοντικής έντασης και να υπάρχει κι ένας ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας ούτως ώστε όταν προκύψει δυσκολία, πρόβλημα -που πάντα μπορεί να προκύψει- να μπορούν αυτά τα προβλήματα να εκτονώνονται εν τη γενέσει τους και να μην χρονίζουν ή να μην κινδυνεύουν να οδηγήσουν σε οποιαδήποτε κλιμάκωση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
Η λεγόμενη θετική ατζέντα που αφορά μεταξύ άλλων ζητήματα οικονομικής αλλά και ενεργειακής συνεργασίας είναι αυτή που και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης εκτίμησε ότι μπορούν σχετικά γρήγορα να υπάρξουν κάποια απτά αποτελέσματα που θα επισημοποιηθούν στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας στη Θεσσαλονίκη.
Η θετική ατζέντα που συμφωνήθηκε τον Απρίλιο 2021 και η πρώτη συνάντηση έγινε τον Μάιο του ίδιου έτους περιλαμβάνει συνολικά 25 θέματα και όπως λένε οι πληροφορίες έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στις τεχνικές συζητήσεις σε αρκετούς τομείς, με προοπτική και διεύρυνσης σε πεδία όπως το περιβάλλον, η αγροτική ανάπτυξη κ.ο.κ