Συνεχίζονται οι επιθέσεις στη Ράφα – Συνεδριάζει εκτάκτως το ΣΑ του ΟΗΕ

Τραγική συνεχίζει να είναι η κατάσταση στη Γάζα με τις επιθέσεις να είναι ανελέητες ενώ οι δικαιολογίες του Ισραήλ για το χτύπημα στη Ράφα δεν φαίνεται να πείθουν

Ακάθεκτο συνεχίζει το Ισραήλ πραγματοποιώντας επιθέσεις σε όλη τη Γάζα αλλά και στη Ράφα παρά τις σφοδρές επικρίσεις μετά την επίθεση που σκότωσε 45 εκτοπισμένους Παλαιστίνιους σε υποτιθέμενη «ασφαλή» ζώνη.

Το Τελ Αβίβ ισχυρίζεται ότι η φωτιά στη Ράφα ήταν ατύχημα και προκλήθηκε από θραύσματα πυραύλου που έπεσαν σε δεξαμενή καυσίμων με τον αξιωματούχο του ΟΗΕ, Μάρτιν Γκρίφιθς, να αντιτείνει ότι πρόκειται ίσως για το πιο βδελυρό περιστατικό του πολέμου μέχρι τώρα.

Το νοσοκομείο του Κουβέιτ στη Ραφα έκλεισε μετά την ισραηλινή επίθεση και δολοφονία δύο υγειονομικών του στο προαύλιο ενώ εκατοντάδες ασθενείς του Αλ Άκσα κινδυνεύουν καθώς το συγκρότημα δεν έχει παραλάβει στάλα καύσιμα.

Έκτακτη κλειστή συνεδρίαση του ΣΑ του ΟΗΕ θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη το απόγευμα ενώ σε μία σειρά από πόλεις ανά τον κόσμο πραγματοποιήθηκαν μεγάλες διαδηλώσεις αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη.

Πάνω από 1 εκατ. Παλαιστίνιοι έχουν εκτοπιστεί τις τελευταίες 20 μέρες

Το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA) αναφέρει ότι περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί στα νότια και βόρεια της Λωρίδας της Γάζας από τις 6 Μαΐου.

Σφοδρές μάχες διεξάγονται στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπάλια νότια της πόλης της Γάζας, στο βόρειο τμήμα της παλαιστινιακής επικράτειας, καθώς και στο βόρειο τμήμα της περιοχής Νουσεϊράτ στην κεντρική Γάζα, και στην ανατολική Ντέρι αλ Μπαλάχ, επίσης στην κεντρική περιοχή, και στις ανατολικές και κεντρικές περιοχές της Ράφα στο νότιο τμήμα της Γάζας.

Λόγω του αναγκαστικού κλεισίματος των συνόρων της Γάζας από το Ισραήλ, η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) αναφέρει ότι τα κέντρα υγείας της δεν έχουν λάβει ιατρικές προμήθειες εδώ και 12 ημέρες, επηρεάζοντας ιδιαίτερα τα αποθέματα αντιβιοτικών για τα παιδιά και αντιεπιληπτικών φαρμάκων.

«Πάνω από το 5% του πληθυσμού της Γάζας είτε έχει σκοτωθεί, είτε έχει τραυματιστεί, είτε αγνοείται. Τουλάχιστον 3.000 γυναίκες εκτιμάται ότι έχουν χηρέψει, 10.000 παιδιά έχουν μείνει ορφανά, 17.000 παιδιά έχουν μείνει ασυνόδευτα και περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν χάσει τα σπίτια τους», αναφέρει η OCHA.

Φρίκη χωρίς τέλος στη Γάζα

Καλημέρα σας. Μαζί θα παρακολουθήσουμε και σήμερα τις εξελίξεις σε Γάζα, Δυτική Όχθη και Ισραήλ.

Η ισραηλινή επιθετικότητα κατά του στρατοπέδου Jabalia μπαίνει στη δέκατη έκτη ημέρα, αφήνοντας τεράστιες καταστροφές, καθώς οι δυνάμεις κατοχής συνεχίζουν να καταστρέφουν τα εδάφη του νεκροταφείου Faluja και να καταστρέφουν εκατοντάδες σπίτια και πλατείες κατοικιών σοκάκια του στρατοπέδου, και άλλα είναι ακόμα κάτω από τα ερείπια μέχρι στιγμής λόγω της αποτυχίας του αμυντικού συστήματος. Οι δυνάμεις κατοχής στοχοποιούν όποιον προσπαθεί να μετακινηθεί στους δρόμους του στρατοπέδου και πυροβολεί εκτεταμένα τον κυκλικό κόμβο Abu Sharkh και τη γειτονιά Al-Faluga.