Συνταγή Caponata μελιτζάνας – Θα την λατρέψετε!

Το Caponata Sicilian είναι ένα από τα βασικά πιάτα της Σικελίας. Προφέρεται ka·puh· naa ·tuh, είναι μια χορτοφαγική μελιτζανοσαλάτα

Θα λατρέψετε τον συνδυασμό αλμυρών, γλυκών και ξινών γεύσεων σε αυτή την κρεμώδη καπονάτα μελιτζάνας με κρεμμύδια, ντομάτα και ελιές! Ένα υπέροχο ορεκτικό για να το σερβίρετε πάνω από ψωμί με κρούστα ή να το χρησιμοποιήσετε δίπλα σε κοτόπουλο ή ψάρι!

Στη μεσογειακή μαγειρική δεν λείπουν οι νόστιμες συνταγές με μελιτζάνα ! Μερικά από τα αγαπημένα εδώ είναι το rollatini μελιτζάνας . κλασικός μουσακάς ; και μελιτζάνα γεμιστή .

Είμαι ενθουσιασμένος που προσθέτω μια ακόμη νόστιμη δημιουργία μελιτζάνας από την Ιταλία: την Caponata!

Θα λατρέψετε την άφθονη υφή και γεύση σε αυτή τη vegan μελιτζανοσαλάτα. Και επειδή έχει καλύτερη γεύση την επόμενη μέρα, είναι το τέλειο ορεκτικό για να το σερβίρετε πάνω από κροστίνι ή φρυγανισμένο ψωμί της επιλογής σας.

Τι είναι το caponata;
Το Caponata Sicilian είναι ένα από τα βασικά πιάτα της Σικελίας. Προφέρεται ka·puh· naa ·tuh, είναι μια χορτοφαγική μελιτζανοσαλάτα–πιο πολύ σαν απολαυστική, πραγματικά–φτιαγμένη από μελιτζάνα, κρεμμύδια, πιπεριά, σέλινο και ντομάτες με ελιές και κάπαρη.

Υπάρχουν παραλλαγές αυτής της νόστιμης μελιτζανοσαλάτας. Τα περισσότερα είναι καρφωμένα με ξύδι. Κάποιοι ζητούν σταφίδες, τις οποίες λατρεύω και χρησιμοποιώ σε αυτή τη συνταγή caponata.

Για μια γλυκύτητα, πολλές συνταγές απαιτούν μαύρη ζάχαρη, αλλά χρησιμοποιώ λίγο μέλι, το οποίο είναι αρκετό με την προσθήκη σταφίδας.

Εάν τα έχετε, προσθέστε λίγο καβουρδισμένο κουκουνάρι στο τέλος.

Το Caponata είναι περισσότερο μια σαλάτα ή ένα ορεκτικό που είναι εντελώς αλμυρό, γλυκό και ξινό, χάρη στη χρήση ελιών με άρωμα, αλμυρή κάπαρη, γλυκές σταφίδες και μια ακίδα ξύδι.

Σερβίρεται καλύτερα σε θερμοκρασία δωματίου προσθέτοντας λίγο ψωμί με κρούστα. Και είναι επίσης υπέροχο να απολαύσετε το ψητό αρνί , το κοτόπουλο ή τα ψάρια σας, όπως σολομό σε τηγάνι ή πέστροφα .

Τι θα χρειαστείτε για να το φτιάξετε;
Τα συστατικά για την παρασκευή της καπονάτας είναι απλά και άμεσα διαθέσιμα στα περισσότερα παντοπωλεία. Μαζί, δίνουν σε αυτή τη μικρή χορτοφαγική μελιτζανοσαλάτα κάθε είδους όμορφη υφή και ιδιαίτερη γεύση.

Εδώ είναι τι τα υλικά που θα χρειαστείτε:

  • Μελιτζάνα : Αν αναρωτιέστε τι είδους μελιτζάνα να χρησιμοποιήσετε για την καπονάτα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μελιτζάνα υδρόγειο που είναι άμεσα διαθέσιμη στα περισσότερα σούπερ μάρκετ όλο το χρόνο. Εδώ αρκεί 1 μεγάλη μελιτζάνα.
  • Περισσότερα λαχανικά: 1 κίτρινο κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 1 κόκκινη πιπεριά καθαρισμένη και ψιλοκομμένη, 2 μικρά κοτσάνια σέλινου κομμένα σε λεπτές φέτες
  • Ντομάτες: Χρησιμοποιώ εδώ 1 φλιτζάνι κονσερβοποιημένες ντομάτες που προσθέτουν έναν τόνο umami με λιγότερη δουλειά.
  • Ελληνικές ελιές και κάπαρη: και τα δύο προσθέτουν λίγο από αυτή την αλμυρή αλμυρή γεύση που ξεχωρίζει την καπονάτα από το ρατατούιγ ή οποιοδήποτε άλλο πιάτο με μελιτζάνα πραγματικά. περίπου ¼ φλιτζάνι πράσινες ελιές χωρίς κουκούτσι και 2 κουταλιές της σούπας κάπαρη.
  • Παρασκευαστές γλυκών γεύσεων: ¼ φλιτζάνι σταφίδες και 2 κουταλάκια του γλυκού μέλι (μπορείτε να κάνετε περισσότερο μέλι αν σας αρέσει το δικό σας στην πιο γλυκιά πλευρά).
  • 1 φύλλο δάφνης
  • Νιφάδες θρυμματισμένες κόκκινες πιπεριές: Χρησιμοποιώ περίπου ½ κουταλάκι του γλυκού για μια επιπλέον κλωτσιά)
  • Ξίδι και κρασί: Χρησιμοποίησα ¼ φλιτζάνι ξύδι από κόκκινο κρασί και ¼ φλιτζάνι ξηρό λευκό κρασί (όποιο ξηρό λευκό κρασί έχετε θα το κάνετε)
  • Φρέσκα μυρωδικά για γαρνίρισμα: λίγο μαϊντανό και φρέσκο ​​δυόσμο, αν έχετε (2 κουταλιές της σούπας το καθένα).
  • Συνήθως, το capontata ξεκινά με το τηγάνισμα της μελιτζάνας σε κύβους σε λίγο λάδι μέχρι να ροδίσει. Ενώ λατρεύω τις τηγανητές μελιτζάνες , σε αυτή την περίπτωση, βρήκα το ψήσιμο των κύβων για να προσφέρει το ίδιο αποτέλεσμα. Επιπλέον, το ψήσιμο είναι λιγότερο πρακτικό, οπότε μπορώ να δουλέψω με τα υπόλοιπα υλικά όσο ψήνεται η μελιτζάνα.

Μόλις ψηθεί πλήρως η μελιτζάνα, προστίθεται στο τηγάνι με τα υπόλοιπα υλικά που έχουν σιγοβράσει για να δημιουργηθεί μια νόστιμη, γλυκόξινη βάση ή σάλτσα.

Πώς να φτιάξετε caponata;
Ψήνουμε τη μελιτζάνα. Κόψτε τη μελιτζάνα σε κύβους 1 ίντσας και αλατοπιπερώστε την (μου αρέσει να αφήνω την αλατισμένη μελιτζάνα μου να καθίσει σε ένα σουρωτήρι για λίγα λεπτά για να ιδρώσει η πικρία, αλλά αυτό είναι προαιρετικό. Εάν το κάνετε αυτό, φροντίστε να τα χτυπήσετε μελιτζάνα ξερή). Ρίξτε τη μελιτζάνα με μια γενναιόδωρη ποσότητα έξτρα παρθένου ελαιόλαδου και απλώστε τη σε ένα μεγάλο ταψί. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 400 βαθμούς F για περίπου 25 με 30 λεπτά ή μέχρι να ψηθούν πλήρως και να μαλακώσουν.

  • Μαγειρέψτε τα κρεμμύδια, τις πιπεριές και το σέλινο σε ένα μεγάλο τηγάνι με λίγο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο μέχρι να μαλακώσουν. Αλατοπιπερώνουμε.
  • Κρεμμύδια, πιπεριές και σέλινο ψημένα στο τηγάνι
  • Προσθέστε τα υπόλοιπα υλικά για να φτιάξετε τη βάση της σάλτσας. Στο ίδιο τηγάνι προσθέτουμε θρυμματισμένες ντομάτες, κάπαρη, ελιές, σταφίδες, το μέλι, τη δάφνη και τις νιφάδες θρυμματισμένης πιπεριάς.
  • Ανακατεύουμε με το ξύδι και το λευκό κρασί. Ανακατεύουμε να ενωθούν.
  • Σιγοβράζουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά για 10 λεπτά.
  • Σάλτσα ντομάτας, οι ελιές και τα υπόλοιπα υλικά προστίθενται στο τηγάνι
  • Ανακατεύουμε τη μελιτζάνα. Δεδομένου ότι η μελιτζάνα είναι πλήρως ψημένη, απλά ανακατέψτε την με τα υπόλοιπα υλικά και αφήστε τη να μαγειρευτεί για 2 με 3 λεπτά περίπου μαζί και στη συνέχεια τελειώστε με φρέσκο ​​μαϊντανό και δυόσμο.
  • τελική καπονάτα, γαρνιρισμένη με μαϊντανό και δυόσμο
  • Η caponata μελιτζάνας είναι καλύτερη την επόμενη μέρα, αλλά αν χρειαστεί να τη σερβίρετε την ίδια μέρα, αφήστε τη να καθίσει σε θερμοκρασία δωματίου για 1 ώρα πριν τη σερβίρετε.

Αποθήκευση
Μπορείτε να φυλάξετε την καπονάτα στο ψυγείο σε ερμητικά κλεισμένο βάζο για περίπου 5 ημέρες ή να την καταψύξετε για μελλοντική χρήση. Το αφήνετε σε θερμοκρασία δωματίου πριν το σερβίρετε.