Συρία: Εντοπίστηκε φαράγγι που οι τζιχαντιστές μετέτρεψαν σε ομαδικό τάφο

Εντοπίστηκε φαράγγι που οι τζιχαντιστές μετέτρεψαν σε ομαδικό τάφο
Εντοπίστηκε φαράγγι που οι τζιχαντιστές μετέτρεψαν σε ομαδικό τάφο

ο Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκανε τη φρικιαστική ανακάλυψη – Το φαράγγι βρίσκεται στην έρημη, στην επαρχία Ράκα – Πολύ σκληρές σκηνές στο βίντεο που τραβήχτηκε με drone

Φρίκη προκαλεί η ανακάλυψη που έκανε το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που εντόπισαν στη Συρία φαράγγι που οι τζιχαντιστές είχαν μετατρέψει σε ομαδικό τάφο.

Το φαράγγι, βάθους 50 μέτρων, βρίσκεται σε μια περιοχή της ερήμου στην επαρχία Ράκα, την οποία ως το τέλος του 2017 έλεγχε το Ισλαμικό Κράτος.

Η περιοχή κατελήφθη από τις κουρδικές δυνάμεις, με τη στήριξη των ΗΠΑ. Στη συνέχεια πέρασε στους Σύρους πους στηρίζονταν από την Τουρκία, μετά από επιχείρηση στα τέλη του 2019.

ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΠΟΛΥ ΣΚΛΗΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ

ISIS Dumped Bodies in Gorge Near Raqqa

Μετέτρεψαν το φαράγγι σε «τόπο φρίκης»

Το Παρατηρητήριο κατάφερε να διεξάγει έρευνα. Όπως προέκυψε, οι τζιχαντιστές είχαν μετατρέψει το φαράγγι σε ομαδικό τάφο.

«Το φαράγγι αλ Χότα, άλλοτε ένα εκπληκτικό φυσικό τοπίο, έχει γίνει τόπος φρίκης», κατήγγειλε η Σάρα Καγιάλι, ερευνήτρια για τη Συρία του HRW. «Το να αποκαλυφθεί τι συνέβη εκεί, όπως και στους άλλους ομαδικούς τάφους στη Συρία, είναι κρίσιμο για να κατανοήσουμε την τύχη των χιλιάδων ανθρώπων που εκτελέστηκαν από το ΙΚ και να αναγκάσουμε τους δολοφόνους να λογοδοτήσουν» πρόσθεσε.

Μέχρι στιγμής δεν είναι γνωστός ο αριθμός των ανθρώπων που ρίχθηκαν στο φαράγγι. Ωστόσο, είναι ένας από τους περίπου 20 ομαδικούς τάφους που εντοπίστηκαν σε περιοχές που ήλεγχε το Ισλαμικό Κράτος στη Συρία.

Το εντόπισαν επειδή τζιχαντιστής πήγε να επισκευάσει τον υπολογιστή του

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, ο ομαδικός τάφος αποκαλύφθηκε επειδή ένας μαχητής του Ισλαμικού Κράτους πήγε να επισκευάσει τον ηλεκτρονικό του υπολογιστή σε κατάστημα στην Ταλ Αμπιάντ, που βρίσκεται κοντά στην Τουρκία.

Ο τεχνικός αντέγραψε τα δεδομένα του υπολογιστή. Σε αυτά βρισκόταν και ένα βίντεο που δείχνει τζιχαντιστές να ρίχνουν πτώματα σε αυτό το φαράγγι το 2014.

Με drone η έρευνα

Το HRW χρησιμοποίησε drone για να ερευνήσει το φαράγγι αυτό και κατάφερε να βιντεοσκοπήσει πολλά πτώματα να επιπλέουν στο νερό που έχει συγκεντρωθεί εκεί. Βασιζόμενο «στην κατάσταση αποσύνθεσης», η μη κυβερνητική οργάνωση εκτίμησε ότι «τα πτώματα πετάχτηκαν εκεί πολύ καιρό αφού το ΙΚ έφυγε από την περιοχή».

«Η ταυτότητα των θυμάτων αυτών και τα αίτια του θανάτου τους παραμένουν άγνωστα», διευκρίνισε. Σε ένα άλλο φαράγγι, γνωστό με το όνομα αλ Χάφσα, στο βόρειο Ιράκ, έχουν εντοπιστεί λείψανα από πολλά θύματα του ΙΚ, όμως ακόμη δεν έχει ερευνηθεί εκτενώς, σύμφωνα με το HRW.