Τα οφέλη που έχει η βιταμίνη D3 για την υγεία

Realistic D3 Cholecalciferol Vitamin drop with structural chemical formula. Yellow nutrition skeletal formula illustration concept. 3D Vitamin molecule D3 Cholecalciferol design. Drop pill capsule.

Η βιταμίνη D3, γνωστή και ως χοληκαλσιφερόλη, είναι ένας από τους δύο τύπους βιταμίνης D. Διαφέρει από τον άλλο τύπο, που ονομάζεται βιταμίνη D2 (εργοκαλσιφερόλη), τόσο στην μοριακή της δομή όσο και στις πηγές της.

Η βιταμίνη D3 βρίσκεται σε ορισμένα τρόφιμα όπως τα ψάρια, τα αυγά και το τυρί. Μπορεί επίσης να παραχθεί στο δέρμα μετά από απευθείας έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία (UV) του ήλιου.

Επιπλέον, η βιταμίνη D3 διατίθεται ως συμπλήρωμα διατροφής όπου χρησιμοποιείται για τη γενική υγεία ή για τη θεραπεία ή την πρόληψη της ανεπάρκειας βιταμίνης D. Ορισμένοι κατασκευαστές χυμών φρούτων, γαλακτοκομικών προϊόντων και γάλακτος φυτικής προέλευσης προσθέτουν βιταμίνη D3 για να ενισχύσουν τη θρεπτική αξία του προϊόντος τους.

Τι είναι η ανεπάρκεια βιταμίνης D
Η βιταμίνη D (καλσιφερόλη) είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη (διασπάται από το λίπος και τα έλαια στο έντερο). Συνήθως αναφέρεται ως “βιταμίνη του ήλιου”, επειδή μπορεί να παραχθεί φυσικά στο σώμα μετά από έκθεση στον ήλιο.

Η βιταμίνη D έχει πολλές λειτουργίες στο σώμα, οι κύριες των οποίων περιλαμβάνουν την ανάπτυξη και αναδόμηση των οστών, τη ρύθμιση των μυϊκών συσπάσεων και την μετατροπή της γλυκόζης του αίματος (σάκχαρο) σε ενέργεια.

Οι αιτίες για την ανεπάρκεια βιταμίνης D είναι πολλές, συμπεριλαμβανομένων ασθενειών ή καταστάσεων που περιορίζουν την απορρόφηση λίπους και τη διάσπαση της βιταμίνης D στο έντερο.

Οι πιο κοινές αιτίες ανεπάρκειας βιταμίνης D είναι:

  • Κοιλιοκάκη
  • Νόσος του Crohn
  • Κυστική ίνωση
  • Χειρουργική επέμβαση γαστρικής παράκαμψης
  • Ηπατική νόσος
  • Υποσιτισμός
  • Ευσαρκία
  • Ελκώδης κολίτιδα

Τα άτομα που είναι μεγαλύτερης ηλικίας, μένουν στο σπίτι ή έχουν σκούρο δέρμα είναι επίσης πιο ευάλωτα στην ανεπάρκεια βιταμίνης D.

Βιταμίνη D3: Οφέλη για την υγεία

Η ανεπάρκεια βιταμίνης D επηρεάζει σχεδόν το 50% του πληθυσμού παγκοσμίως. Τόσο η βιταμίνη D2 όσο και η βιταμίνη D3 μπορούν να χρησιμοποιηθούν για σχετική θεραπεία, με τη βιταμίνη D3 να είναι γενικά η προτιμώμενη επιλογή.

Πέρα από τη χρήση της για τη θεραπεία της ανεπάρκειας βιταμίνης D, η βιταμίνη D3 μπορεί να προσφέρει οφέλη για την υγεία και σε άτομα χωρίς ανεπάρκεια.