Τα θαυματουργά οφέλη του ελαιόλαδου στη μακροζωία και στη νόσο Αλτσχάιμερ

Το ελληνικό ελαιόλαδο είναι συνώνυμο της ελληνικής παράδοσης, καθώς και της υγιεινής διατροφής και της πλούσιας ιστορίας της. Ο «υγρός χρυσός» της χώρας, όπως το αποκαλούσε ο Όμηρος

Το ελαιόλαδο είναι γνωστό πως έχει ευεργετικές και θεραπευτικές ιδιότητες γι’ αυτό ας το βάλουμε στη διατροφή μας περισσότερο.

Το ελαιόλαδο παγκοσμίως είναι μια από τις super-food τροφές και θεωρείται από τον ιατρικό κόσμο πως μπορεί να βελτιώσει την υγεία μας. Αυτό το πολύτιμο ελληνικό, μεσογειακό αγαθό μπορεί να μας βοηθήσει να ζήσουμε περισσότερο αλλά και να μειώσουμε τους κινδύνους για τη νόσο Αλτσχάιμερ. Σε πρόσφατες μελέτες που έγιναν και τις ανέφερε το Greek Reporter, λέγεται πως η αντικατάσταση του βουτύρου και άλλων κορεσμένων λιπαρών με το ελαιόλαδο, μπορεί να βελτιώσει την υγεία μας και να παρατείνει τη διάρκεια της ζωής μας.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν πάνω από μισή κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο την ημέρα έχουν λιγότερες πιθανότητες να υποκύψουν σε καρδιακές παθήσεις, Αλτσχάιμερ, πνευμονοπάθειες και καρκίνο. Καθώς το ελαιόλαδο φημίζεται για το ότι είναι γεμάτο υγιεινά θρεπτικά συστατικά, όπως αντιοξειδωτικά, πολυφαινόλες και βιταμίνες, καθώς και υγιεινά μονοακόρεστα λιπαρά.

Ελαιόλαδο, το εξαιρετικό θεμέλιο
Η συγγραφέας της μελέτης Marta Guasch-Ferre, ερευνήτρια στη Σχολή Δημόσιας Υγείας T.H. Chan του Χάρβαρντ, λέει ότι η οικοδόμηση μιας ισχυρής, προληπτικής διατροφής είναι μια πολύπλοκη διαδικασία, αλλά το ελαιόλαδο αποτελεί ένα εξαιρετικό θεμέλιο: «Πρέπει να δώσουμε προσοχή στη συνολική ποιότητα της διατροφής και στον τρόπο ζωής και, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μας, το κλειδί θα ήταν να προσθέσουμε το ελαιόλαδο στη διατροφή ως υποκατάστατο άλλων ανθυγιεινών λιπαρών». Επίσης η Guasch-Ferre εξήγησε: «Μπορεί κανείς να υποθέσει ότι οι μηχανισμοί που σχετίζονται με τις αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες του ελαιόλαδου μπορεί να έπαιξαν ρόλο σε αυτά τα ευρήματα».

Η μελέτη περιελάμβανε την ανάλυση δεδομένων σε πάνω από 90.000 άτομα που συμμετείχαν στη μελέτη Nurses’ Health Study και στη μελέτη Health Professionals Follow-Up Study, τα οποία όμως δεν έπασχαν από καρδιακές παθήσεις και καρκίνο κατά την έναρξη της μελέτης το 1990. Στη συνέχεια, οι ερευνητές συνέλεξαν δεδομένα από τους συμμετέχοντες αυτούς (η μελέτη αυτή είχε διάρκεια 28 έτη) ζητώντας τους να αναφέρουν τις διατροφικές τους συνήθειες κάθε τέσσερα χρόνια. Οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν πάνω από μισή κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο την ημέρα είχαν 19% χαμηλότερο κίνδυνο να υποφέρουν από θανατηφόρα καρδιοπάθεια, 17% χαμηλότερο κίνδυνο να υποκύψουν σε καρκίνο, 29% χαμηλότερο κίνδυνο να πεθάνουν από τη νόσο Αλτσχάιμερ και 18% πιθανότητα να αναπτύξουν θανατηφόρα πνευμονοπάθεια.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές δημιούργησαν μοντέλα για να προσομοιώσουν την επίδραση που θα είχε κάποιος που θα αντικαθιστούσε τα 3/4 της κουταλιάς της σούπας βούτυρο, μαγιονέζα και μαργαρίνη με ελαιόλαδο. Διαπίστωσαν ότι η ανταλλαγή οδηγεί σε δραματική μείωση των πιθανοτήτων θανάτου από κάθε ασθένεια.

Η Ελλάδα είναι παγκοσμίως γνωστή για το ελαιόλαδο της
Το ελληνικό ελαιόλαδο είναι συνώνυμο της ελληνικής παράδοσης, καθώς και της υγιεινής διατροφής και της πλούσιας ιστορίας της. Ο «υγρός χρυσός» της χώρας, όπως το αποκαλούσε ο Όμηρος, αποτελεί αναντικατάστατο διατροφικό συστατικό για κάθε Έλληνα. Οι αρχαίοι Έλληνες κατανάλωναν ελαιόλαδο για μια υγιή, μακρά ζωή, τόσο ως τροφή όσο και ως βασική θεραπεία για το δέρμα και τα μαλλιά. Σήμερα, οι ελιές και το ελαιόλαδο είναι βασικά συστατικά σε ένα ελληνικό σπίτι, όπου χρησιμοποιούνται σε σαλάτες ή ως βασικό συστατικό σε μεγάλο μέρος της ελληνικής κουζίνας. Φυσικά, πλέον το ελληνικό ελαιόλαδο εξάγεται και καταναλώνεται σε όλα τα μέρη του κόσμου και πολλοί γνώστες το θεωρούν ως το καλύτερο που υπάρχει.

Η ελιά και οι πολύτιμοι καρποί της καλλιεργούνταν ήδη από το 4000 π.Χ., σύμφωνα με τον βοτανολόγο Augustin Pyrame de Candole και το βιβλίο του «Origin des Plantes Cultivees». Ο βοτανολόγος εντοπίζει την προέλευση της καλλιέργειας της ελιάς στις ακτές της Ανατολικής Μεσογείου, στηρίζοντας το συμπέρασμα του στην ύπαρξη αυτοφυούς άγριας βλάστησης ελιάς, σε αρχαία κείμενα και σε ευρήματα αρχαιολογικών ανασκαφών. Το 1951, ο Έλληνας αρχαιολόγος Παναγιώτης Αναγνωστόπουλος, ο οποίος έκανε εκτεταμένες ανασκαφές στην Κνωσό, υποστήριξε ότι η προέλευση της ελιάς βρίσκεται στην πραγματικότητα στο νησί της Κρήτης. Σύμφωνα με την έρευνα του Αναγνωστόπουλου, η καλλιέργεια της ελιάς στο ελληνικό έδαφος ξεκίνησε για πρώτη φορά στην Κρήτη πριν από 3.500 χρόνια, κατά την πρώιμη μινωική εποχή.

Σύμφωνα με ορισμένους ιστορικούς, οι Έλληνες ήταν ο πρώτος λαός που καλλιέργησε ελαιόδεντρα στον ευρωπαϊκό μεσογειακό χώρο. Η γνώση αυτή μεταφέρθηκε είτε από Έλληνες αποίκους είτε από Φοίνικες εμπόρους. Η αρχαία ελληνική παράδοση θέλει την πατρίδα της ελιάς να βρίσκεται στην Αθήνα και το πρώτο ελαιόδεντρο στον κόσμο λέγεται ότι φυτεύτηκε από τη θεά της σοφίας, την Αθηνά, στο λόφο της Ακρόπολης.

Το συμπέρασμα λοιπόν είναι να προσθέσουμε περισσότερο ελαιόλαδο στην καθημερινή διατροφή μας και να βγάλουμε τελείως λιπαρές τροφές όπως το βούτυρο, τη μαγιονέζα κι άλλες μη χρήσιμες τροφές. Η μακροζωία και ενδεχομένως η μείωση του κινδύνου διαφόρων ασθενειών είναι ένα καλό κίνητρο για να το εντάξουμε στη ζωή μας αυτό το πολύτιμο αγαθό.

Επίσης ο συνδυασμός του λεμονιού με το ελαιόλαδο έχει πολλά οφέλη για την υγεία σου.
Το ελαιόλαδο και ο χυμός λεμονιού είναι τα δυο υλικά που δε λείπουν από το ελληνικό τραπέζι. Σχεδόν σε καθημερινή βάση ένα από τα δυο αυτά συστατικά τα προσθέτουμε στην καθημερινή μας διατροφή, είτε στις σαλάτες μας είτε στο φαγητό μας. Τα οφέλη και των δυο αυτών στοιχείων είναι πάρα πολλά και αν για κάποιους λόγους τα αποφεύγεις, εκτός αν στο έχει πει ο γιατρός σου, με αυτό το άρθρο θα τα βάλεις σύντομα στη διατροφή σου.

Από μόνος του, ο χυμός λεμονιού υποστηρίζει τα πάντα, από την απώλεια βάρους μέχρι την καλύτερη διαύγεια του δέρματος, ενώ η διατροφική αξία και η ευεξία του ελαιόλαδου είναι γνωστή. Όταν τα συνδυάσεις αυτά τα δυο, τα συστατικά τους ενισχύονται. Η ενσωμάτωση του συνδυασμού ελαιόλαδου και φρέσκου χυμού λεμονιού μπορεί να βελτιώσει την υγεία σου.

Διάβασε εδώ!