“Τι είναι η ευτυχία; Κάτι που το αποφασίζεις από πριν” μας λέει η 92χρονη κα Τζόουνς και μας καθηλώνει

Τα πάντα είναι θέμα επιλογής. “Τι είναι η Ευτυχία; Κάτι που το αποφασίζεις από πριν” μας λέει η 92χρονη κ. Τζόουνς και μας καθηλώνει.

“Τι είναι η Ευτυχία; Κάτι που το αποφασίζεις από πριν” μας λέει η 92χρονη κ. Τζόουνς και μας καθηλώνει. Αυτή η 92χρονη μικροκαμωμένη και υπερήφανη κυρία, η οποία ντύνεται κομψά από το πρωί έως το βράδυ, με τα μαλλιά χτενισμένα σύμφωνα με τη μόδα και τέλειο μακιγιάζ παρόλο που είναι επισήμως τυφλή, μετακόμισε εχθές σε γηροκομείο.

Ο σύζυγός της για 70 χρόνια πέθανε πρόσφατα κι έτσι η μετακόμισή της ήταν απαραίτητη. Μετά από πολλές ώρες που περίμενε υπομονετικά στο λόμπι του γηροκομείου χαμογέλασε γλυκά όταν της είπαν ότι το δωμάτιό της ήταν έτοιμο.

“Το λατρεύω”

Καθώς οδηγούσε το αναπηρικό της αμαξίδιο προς το ασανσέρ της έδιναν μια οπτική περιγραφή του μικροσκοπικού της δωματίου και των κουρτινών σκίασης που είχαν κρεμαστεί στο παράθυρό της.

«Το λατρεύω», δήλωσε με τον ενθουσιασμό μιας 8χρονης που μόλις της έδειξαν το νέο της κουτάβι.

Κυρία Τζόουνς, δεν έχετε δει το δωμάτιο…. περιμένετε!

«Δεν έχει καμία σχέση με αυτό», απάντησε.

«Η ευτυχία είναι κάτι που το αποφασίζεις από πριν. Το αν μου αρέσει το δωμάτιό μου ή όχι δεν εξαρτάται από τον τρόπο από τον οποίο τα έπιπλα είναι τακτοποιημένα.
Σημασία έχει το πώς εγώ τακτοποιώ το μυαλό μου. Έχω ήδη αποφασίσει να το λατρέψω. Είναι μια απόφαση που παίρνω κάθε πρωί όταν ξυπνάω.

Θέμα επιλογής

Έχω μια επιλογή: μπορώ να περάσω την ημέρα στο κρεβάτι και να αναλογίζομαι τα προβλήματα που έχω με τα μέρη του σώματός μου που δεν λειτουργούν πλέον, ή να σηκωθώ από το κρεβάτι και να είμαι ευγνώμων για αυτά που ακομη λειτουργούν.

Κάθε μέρα είναι ένα δώρο και για όσο ανοίγω τα μάτια μου θα επικεντρωθώ στη νέα μέρα και σε όλες τις χαρούμενες αναμνήσεις που έχω αποθηκεύσει, μόνο για αυτή τη φορά στη ζωή μου.»

Συνέχισε να εξηγεί: «Τα γηρατειά είναι σαν έναν τραπεζικό λογαριασμό… Χάνεις τα χρήματα που έχεις καταθέσει. Έτσι, η συμβουλή μου προς εσάς θα ήταν να καταθέσετε πολλή ευτυχία στον τραπεζικό λογαριασμό των αναμνήσεων σας. Σας ευχαριστώ για την συμβολή σας στις αναμνήσεις μου. Ακόμα κάνω καταθέσεις».

5 κανόνες ευτυχίας

Και με ένα χαμόγελο είπε: «Θυμηθείτε τους πέντε απλούς κανόνες για να είστε ευτυχείς.

1. Απελευθερώστε την καρδιά σας από το μίσος.

2. Απελευθερώστε το μυαλό σας από ανησυχίες.

3. Ζήστε απλά.

4. Δώστε περισσότερα.

5. Περιμένετε λιγότερα και απολαύστε κάθε στιγμή.»

Η Ευτυχία δημιουργείται πρώτα στο μυαλό μας. Ό,τι ονειρευτούμε μπορούμε να το πραγματοποιήσουμε!!!

Το κείμενο το αλιεύσαμε από την σελίδα του Κλινικού Ψυχολόγου Δημήτριου Ι. Πετρούνια

Φωτογραφία από τον Karsten Thormaehlen.