Τι είναι τα ισπανικά τσούρος;

Ισπανικά Τσούρος
Ισπανικά Τσούρος

Σε όποια περιοχή της Ισπανίας και αν βρεθούμε – κυρίως όμως στην Μαδρίτη – είναι σίγουρο πως μία γλυκιά μυρωδιά που «ταξιδεύει» με τον αέρα, θα μας συνεπάρει. Είναι τα ισπανικά τσούρος! Κάποιοι τα παρομοιάζουν με λουκουμάδες, άλλοι με ντόνατς… προσωπικά, πιστεύω πως τα τσούρος έχουν μία δική τους ξεχωριστή «προσωπικότητα».

Τι είναι τα ισπανικά τσούρος; Τι γεύση έχουν τα τσούρος;


Τα ισπανικά τσούρος έχουν μία ελαφρώς πικάντικη γεύση και δε γλυκίζουν. Θυμίζουν κάτι από λουκουμάδες, αν και είναι πιο τραγανά και τελείως άγλυκα. Στην Ισπανία σερβίρονται μαζί με μία κούπα ζεστής μαύρης σοκολάτας, μέσα στην οποία τα βουτάμε πριν τα καταναλώσουμε. Οι Ισπανοί, τις περισσότερες φορές, τα προτιμούν σκέτα για πρωινό.

Διάφορες παραλλαγές των τσούρος είναι τα κομμάτια ζάχαρης στη ζύμη τους ή το πασπάλισμα με άχνη και κανέλα στην κορυφή τους. Αυτές τις συναντάμε κυρίως στο εξωτερικό, όπως στην Αυστραλία. Στη Λατινική Αμερική τα τσούρος σερβίρονται γεμιστά είτε με σοκολάτα, είτε με φρούτα ή ξηρούς καρπούς.

Τα τσούρος είναι τα παραδοσιακά σνακ-γλυκίσματα της Ισπανίας και της Πορτογαλίας. Η συνταγή είναι ιδιαίτερα απλή. Πρόκειται για μία μορφή ζύμης που τηγανίζεται. Όταν τηγανίζεται έχει σχήμα μακρύ σαν «μπαστουνάκι» ή κυκλικό όπως το σουσαμένιο κουλούρι. Η ζύμη είναι ένα μείγμα από αλεύρι, νερό, αλάτι και σε ορισμένες περιπτώσεις λίγη ζάχαρη. Φυσικά, χρησιμοποιείται και λάδι για το τηγάνισμα.

Στην Ελλάδα είναι λίγο δύσκολη η εύρεσή τους. Μπορούμε όμως να τολμήσουμε να τα φτιάξουμε και μόνοι μας καθώς δεν έχουν μεγάλη και χρονοβόρα διαδικασία.

Δείτε την παραδοσιακή ισπανική συνταγή για τσούρος.