Τι σημαίνει η φράση «χάβρα των ιουδαίων»;

«χάβρα των ιουδαίων»
«Χάβρα των ιουδαίων»

Η φράση «χάβρα των ιουδαίων» χρησιμοποιείται μεταφορικά και λέγεται όταν θέλουμε να δηλώσουμε, πως σε έναν κλειστό χώρο, επικρατεί έντονη φασαρία από τους παρευρισκόμενους που δεν κατανοούμε, όπως δηλαδή συμβαίνει μέσα σε μία Εβραϊκή Συναγωγή.

Παραδείγματα: Μπήκα μέσα στην τάξη και ήταν «χάβρα των ιουδαίων» άλλα παιδιά φώναζαν, άλλα πετούσαν σαΐτες και άλλα χτυπούσαν τα θρανία τους. Σε «χάβρα των ιουδαίων» μετατράπηκε η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Κάθε παράταξη έλεγε τα δικά της μέσα από φωνές και αντεγκλήσεις εκατέρωθεν. Έφυγα χθες από το καφενείο γιατί ήταν «χάβρα των ιουδαίων» και κόντεψε να με πιάσει πονοκέφαλος.

Συνεπώς, η φράση «χάβρα των ιουδαίων» χρησιμοποιείται μεταφορικά για να περιγράψει μία συγκεκριμένη κατάσταση που έχει διαπιστωθεί.

Το έτος 2017 επισκέφτηκα διάφορα προσκυνήματα στους Αγίους τόπους. Μεταξύ άλλων, βρέθηκα και σε μία εβραϊκή συναγωγή. Το μόνο που ζητάνε αν θέλεις να μπεις και να δεις πως προσεύχονται, είναι να φορέσεις ένα μικρό καπελάκι.

 Για αρκετή ώρα έμεινα μέσα στη συναγωγή. Εκεί κατανόησα πλήρως αυτή την φράση που άκουγα από παιδί, όταν κάποιος ήθελε να περιγράψει με δύο λέξεις ότι εκεί γίνεται πολύ φασαρία, ο κάθε ένας κάνει το δικό του και οι ξένοι δεν καταλαβαίνουν τίποτα.

Ο τρόπος προσευχής των Εβραίων διαφέρει παρασάγγας από αυτών άλλων θρησκειών. Για κάποιο λόγο, προκαλούν θόρυβο κατά την διάρκεια της προσευχής τους και ενώ είναι στον ίδιο χώρο, ο κάθε ένας προσεύχεται μόνος του με τον δικό του τρόπο.

Jewish Synagogue