Το Ισραήλ μόλις διέκοψε την παροχή νερού στη Γάζα – Ακριβώς όπως έκανε η Ουκρανία στην Κριμαία

Το Ισραήλ μόλις διέκοψε την παροχή νερού στη Γάζα – Ακριβώς όπως έκανε η Ουκρανία στην Κριμαία

Η Γάζα “χωρίς καύσιμα, φάρμακα και τρόφιμα” – Οι αρχές του Ισραήλ

Το Ισραήλ μόλις διέκοψε την παροχή νερού στη Γάζα – Ακριβώς όπως έκανε η Ουκρανία στην Κριμαία

Η ΝΕΑ ΑΝΑΦΟΡΑ ΤΟΥ AL JAZEERA ΛΕΕΙ ότι ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΑΠΛΑ ΔΙΑΚΟΨΕ ΤΕΛΕΙΩΣ ΤΗΝ ΠΑΡΟΧΗ ΝΕΡΟΥ ΣΤΗ ΓΑΖΑ! Όπως ακριβώς έκανε η Ουκρανία στην Κριμαία.

Ήταν έγκλημα κατά της ανθρωπότητας όταν το έκανε η Ουκρανία. Είναι έγκλημα κατά της ανθρωπότητας τώρα που το κάνει το Ισραήλ;

Το να αρνείσαι στους ανθρώπους το νερό σημαίνει θάνατο σε μόλις τρεις ημέρες.

Αλλά δεν πειράζει, όταν θα έρθει ΝΕΡΟ, θα έρθει μονομιάς για να ξεπλύνει τον Κόπρο της σιώνας.

Η Λωρίδα της Γάζας θα μπορούσε να βρεθεί στο χείλος μιας νέας ανθρωπιστικής κρίσης εάν δεν επιτραπεί η είσοδος προμηθειών, λένε οι αρχές, καθώς το Ισραήλ απαντά στις επιθέσεις της Χαμάς.

Τη Δευτέρα, το Ισραήλ κήρυξε «πλήρη πολιορκία» στο έδαφος, λέγοντας ότι θα διακοπεί η ηλεκτρική ενέργεια, τα τρόφιμα, τα καύσιμα και το νερό.

Σύμφωνα με τους κατοίκους, η βοήθεια δεν έχει φτάσει στον θύλακα από το Σάββατο.

Πλάνα του BBC δείχνει ερημικούς δρόμους καλυμμένους με ερείπια από κτίρια που κατέρρευσαν μετά από ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές.

Σχεδόν 700 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε αυτές τις επιθέσεις και χιλιάδες άλλοι φέρονται να έχουν τραυματιστεί.

Η περιοχή φιλοξενεί περίπου 2,3 εκατομμύρια ανθρώπους συνολικά – το 80% των οποίων βασίζεται στην ανθρωπιστική βοήθεια κυρίως λόγω των συνεχιζόμενων εχθροπραξιών με το Ισραήλ.

Διοικείται από μαχητές της Χαμάς, αλλά το Ισραήλ ελέγχει τον εναέριο χώρο και την ακτογραμμή του. Περιορίζει επίσης ποιος και ποια αγαθά μπορούν να διασχίσουν τα σύνορά του.

Η γειτονική Αίγυπτος ελέγχει αυστηρά τι ή ποιος μπορεί να περάσει και από τα σύνορά της με τη Γάζα.

Από τότε που ξεκίνησαν οι επιθέσεις το πρωί του Σαββάτου, το Ισραήλ σταμάτησε όλες τις προμήθειες που εισέρχονται στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένων τροφίμων και φαρμάκων.

Ο Stéphane Dujarric, εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, δήλωσε ότι περισσότεροι από δώδεκα εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν και τουλάχιστον επτά ιατρικά κέντρα υπέστησαν ζημιές.

Εν τω μεταξύ, πολλοί άνθρωποι είναι επί του παρόντος χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και ίντερνετ και ενδέχεται σύντομα να μην έχουν απαραίτητα τρόφιμα και νερό.

«Οι ζημιές στο νερό, τις εγκαταστάσεις υγιεινής και τις εγκαταστάσεις υγιεινής έχουν υπονομεύσει τις υπηρεσίες σε περισσότερους από 400.000 ανθρώπους», δήλωσε ο κ. Dujarric.

«Το εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής της Γάζας είναι τώρα η μόνη πηγή ηλεκτρικής ενέργειας και μπορεί να ξεμείνει από καύσιμα μέσα σε λίγες μέρες».

Πρόσθεσε ότι το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα διανέμει ήδη τρόφιμα για έως και 100.000 εσωτερικά εκτοπισμένους Παλαιστίνιους και ότι αυτές οι προσπάθειες θα οκταπλασιαστούν τις επόμενες ημέρες.

Ακόμη και πριν από τους τελευταίους περιορισμούς, οι κάτοικοι της Γάζας αντιμετώπιζαν ήδη εκτεταμένη επισιτιστική ανασφάλεια, περιορισμούς στην κίνηση και έλλειψη νερού.

Η Τζουλιέτ Τούμα, εκπρόσωπος της υπηρεσίας Παλαιστινίων Προσφύγων των Ηνωμένων Εθνών (UNRWA), είπε στο BBC ότι οι άνθρωποι στη Γάζα είναι «τρομοκρατημένοι» από την τρέχουσα κατάσταση και ανησυχούν για την ασφάλειά τους – καθώς και για την ασφάλειά τους – καθώς και για τα παιδιά και τις οικογένειές τους.

Λεπτομερής χάρτης της Γάζας

Τη Δευτέρα, ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Yoav Gallant, δήλωσε ότι θα επιβάλει «πλήρη πολιορκία» στο έδαφος.

«Χωρίς ρεύμα, χωρίς φαγητό, χωρίς νερό, χωρίς αέριο – όλα είναι κλειστά», είπε, προσθέτοντας ότι «πολεμούμε τα ζώα και ενεργούμε ανάλογα».

Ο Ισραηλινός υπουργός υποδομών διέταξε αργότερα την άμεση διακοπή της παροχής νερού στη Γάζα, λέγοντας: «Αυτό που ήταν στο παρελθόν δεν θα είναι πλέον στο μέλλον».

Σε δήλωση που κυκλοφόρησε πριν από αυτές τις ανακοινώσεις, το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας είπε ότι τα νοσοκομεία αντιμετωπίζουν έλλειψη φαρμάκων, ιατρικών προμηθειών και καυσίμων λόγω των ενεργειών του Ισραήλ.

Κάλεσε τους διεθνείς παράγοντες να παροτρύνουν το Ισραήλ να «ξανεκκινήσει τα ηλεκτροφόρα καλώδια» και να καλύψει τις ανάγκες έκτακτης ανάγκης με τη μορφή φαρμάκων, καυσίμων και γεννητριών ενέργειας.

Προσωπικό έκτακτης ανάγκης και Παλαιστίνιοι επιθεωρούν τις ζημιές στον απόηχο των ισραηλινών επιδρομών, μετά από αιφνιδιαστική επίθεση της Χαμάς, στον καταυλισμό προσφύγων στην παραλία, στην πόλη της Γάζας, 9 Οκτωβρίου 2023
Λεζάντα εικόνας,Το Ισραήλ εξαπέλυσε αντίποινα στη Γάζα μετά τις επιθέσεις της Χαμάς το Σαββατοκύριακο

Το Ισραήλ έχει εξαπολύσει μαζικές αεροπορικές επιδρομές αντίποινων στη Γάζα τις τελευταίες ημέρες. Το βράδυ της Κυριακής σημειώθηκε ένα ιδιαίτερα βαρύ μπαράζ επιθέσεων, δυνητικά το μεγαλύτερο που έχει βιώσει η Γάζα εδώ και χρόνια.

Ορισμένα από τα πλήγματα είχαν στόχο τη συνοριακή περιοχή στα ανατολικά της Γάζας, από όπου η Χαμάς εξαπέλυσε τις επιθέσεις της το πρωί του Σαββάτου. Το Ισραήλ φαίνεται να στοχεύει αυτές τις περιοχές για να προσπαθήσει να ενισχύσει την ασφάλεια εκεί.

Υπήρξαν επίσης αναφορές από μάρτυρες του Ισραήλ που χρησιμοποίησαν πυρά πυροβολικού στη συνοριακή περιοχή.

Το Ισραήλ είπε ότι πλήττει στόχους της Χαμάς στη Γάζα, αλλά υπάρχουν αναφορές για χτυπήματα αμάχων.

Το Παλαιστινιακό Υπουργείο Εξωτερικών είπε ότι δύο προσφυγικοί καταυλισμοί στη Γάζα – οι καταυλισμοί Al-Shati (επίσης γνωστός ως καταυλισμός Beach) και Jabalia – χτυπήθηκαν από ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές, αφήνοντας αρκετούς τραυματίες και νεκρούς.

Το βίντεο που κοινοποιήθηκε στο Διαδίκτυο από τη Jabalia έδειξε εκτεταμένο χάος, συμπεριλαμβανομένου ενός σώματος που παρασύρθηκε και ενός άνδρα καλυμμένο με αίμα και σκόνη.

https://emp.bbc.com/emp/SMPj/2.50.8/iframe.htmlΛεζάντα πολυμέσων,

Δείτε: Πλάνα από το BBC Arabic μέσα στον προσφυγικό καταυλισμό Jabalia μετά από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή

Το υπουργείο Εξωτερικών είπε επίσης ότι αεροπορικές επιδρομές έπληξαν ένα σχολείο των Ηνωμένων Εθνών στη Γάζα που φιλοξενούσε εκατοντάδες πολίτες, συμπεριλαμβανομένων παιδιών και ηλικιωμένων.

Ο ΟΗΕ επιβεβαίωσε την επίθεση , λέγοντας ότι το σχολείο υπέστη «σοβαρές ζημιές», αλλά ότι κανείς δεν σκοτώθηκε.

Υπήρξαν επίσης αναφορές για χτυπήματα σε τζαμί, καθώς και σπίτια.

Σύμφωνα με το Associated Press , 19 μέλη της ίδιας οικογένειας σκοτώθηκαν σε επίθεση στη Ράφα, στα νότια της Γάζας.

Ο ΟΗΕ δήλωσε τη Δευτέρα ότι 123.538 άνθρωποι στη Γάζα έχουν εκτοπιστεί εσωτερικά, ως επί το πλείστον «λόγω φόβου, ανησυχιών προστασίας και καταστροφής των σπιτιών τους».

Το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) πρόσθεσε ότι 73.000 άνθρωποι στεγάζονται σε σχολεία.