Το κεφίρ είναι πλούσιο σε προβιοτικά, τα οποία προάγουν την υγεία του εντέρου και το ανοσοποιητικό σύστημα. Επιπλέον, περιέχει πρωτεΐνες, ασβέστιο, βιταμίνες και μέταλλα, και μπορεί να έχει οφέλη για την πέψη και την εντερική υγεία.
Χρησιμοποιείται ως ρόφημα, αλλά μπορεί επίσης να προστίθεται σε συνταγές για smoothies, σαλάτες ή ακόμα και επιδόρπια.

Συγκεκριμένα πρόκειται για γάλα (αγελαδινό, πρόβειο ή κατσικίσιο) που έχει υποστεί ζύμωση, κάτι που γίνεται με την προσθήκη κόκκων κεφίρ. Ως αποτέλεσμα, έχουμε ένα ρόφημα πλούσιο σε προβιοτικά, ξινό στη γεύση και λίγο αφρώδες, λόγω του διοξειδίου του άνθρακα που περιέχει.
Σύμφωνα με την Ellen af Petersens, δημιουργό της μάρκας Colekt, το κεφίρ είναι η καλύτερη επιλογή για να νιώσετε καλύτερα μετά το δείπνο καθώς ξεφουσκώνει την κοιλιά και προσφέρει καλύτερο ύπνο.
Η Σουηδή ειδικός δήλωσε στην ισπανική Vogue ότι η απλή νυχτερινή της ρουτίνα περιλαμβάνει να πίνει λίγο κεφίρ μετά το δείπνο για να διευκολύνει την πέψη, να ηρεμίσει το μυαλό και να ανακουφίσει πιθανές πεπτικές ενοχλήσεις. Αρκετοί διατροφολόγοι έχουν επιβεβαιώσει τα οφέλη του.
«Η προβιοτική τροφή μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση της μικροχλωρίδας του εντέρου, ιδίως μετά από τις γιορτινές υπερβολές. Το κεφίρ, με τα ευεργετικά βακτήρια και τις ζυμομύκητες που περιέχει, ενισχύει την πεπτική διαδικασία και μπορεί να συμβάλει στην ανακούφιση από το φούσκωμα που προκαλείται από την υπερβολική κατανάλωση φαγητού. Το ρόφημα αυτό μπορεί να προαγάγει την υγεία του εντέρου, ενισχύοντας τη μικροχλωρίδα και συμβάλλοντας στην καλύτερη πέψη και γενικότερη ευεξία», εξηγεί η ψυχοδιατροφολόγος Itziar Digón.