Τουρκία: 48ωρο lockdown για 31 επαρχίες-Σε αποκλεισμό Κωνσταντινούπολη

Αλγερινός ιχθυοπώλης ο «ασθενής μηδέν» στην Ευρώπη
Αλγερινός ιχθυοπώλης ο «ασθενής μηδέν» στην Ευρώπη

Περισσότερα από 47.000 κρούσματα κορωνοϊού στην Τουρκία Η κυβέρνηση της Τουρκίας επιβάλει απαγόρευση κυκλοφορίας διάρκειας δύο ημερών σε 31 επαρχίες, ανάμεσά τους η Κωνσταντινούπολη, η Άγκυρα και άλλες μεγάλες πόλεις.

Αργά το βράδυ της Παρασκευής και με τρόπο που αιφνιδίασε την τουρκική κοινωνία, το υπουργείο Εσωτερικών εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία θα ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας σε 31 μεγάλες πόλεις από τις 12 τα μεσάνυχτα της Παρασκευής προς Σάββατο.

Εντείνονται τα μέτρα απαγόρευσης στην Τουρκία για το Σαββατοκύριακο

Οι παραπάνω περιοχές έχουν τεθεί σε καραντίνα από την περασμένη εβδομάδα, με περιορισμούς στην μετακίνηση των πολιτών και εξαιρέσεις στην μεταφορά αγαθών και προσωπικού που βρίσκεται σε υπηρεσία. Όπως αναφέρεται στην ηλεκτρονική έκδοση της Daily Sabah, ο καιρός το Σαββατοκύριακο στην Τουρκία προβλέπεται ζεστός και ηλιόλουστος και οι Αρχές φοβούνται πως οι πολίτες θα αγνοήσουν τις εκκλήσεις για κατ’ οίκον περιορισμό.

Οι Τούρκοι πολίτες αιφνιδιάστηκαν, επικράτησε πανικός, και πολλοί κάτοικοι των αστικών κέντων ξεχύθηκαν στους δρόμους επιχειρώντας να αγοράσουν ότι βρουν σε όποιο μαγαζί ήταν ανοικτό. Εικόνες αλλοφροσύνης άρχισε να μεταδίδει το CNN Turk από τις 10.30 το βράδυ της Παρασκευής. Οι δρόμοι είχαν πλημμυρίσει από αυτοκίνητα με αποτέλεσμα να ακινητοποιηθούν τα οχήματα και πλήθη κόσμου πολιορκούσαν τα καταστήματα που ήταν ανοικτά. Το ΥΠΕΣ της Τουρκίας υποχρεώθηκε να ανακοινώσει ένα τέτοιο μέτρο με αυτό τον τρόπο όταν έγινε γνωστό ότι τα νέα κρούσματα κορωνοϊού έφθασαν τα 4.750 μεσα σε ένα 24ωρο που σημαίνει ότι η αύξηση είναι πλέον εκθετική και ανεξέλεγκτη

Η Τουρκία έχει αποφύγει να επιβάλει ολική απαγόρευση κυκλοφορίας, καθώς σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, «τα γρανάζια της οικονομίας θα πρέπει να συνεχίσουν να γυρίζουν». Ως τώρα, η χώρα έχει ανακοινώσει απαγόρευση κυκλοφορίας για νέους κάτω των 20 ετών, αλλά και για πολίτες ηλικίας από 65 ετών και πάνω.

Περισσότερα από 47.000 κρούσματα κορωνοϊού στην Τουρκία

Σύμφωνα με τον υπουργό, μέχρι σήμερα έχουν γίνει περισσότερα από 307.000 διαγνωστικά τεστ στην Τουρκία, όπου το ποσοστό της θνητότητας φτάνει το 2,15%.

Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό, οι θάνατοι εξαιτίας του ιού στη χώρα έφτασαν τους 1.006. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Άγκυρα ο υπουργός Υγείας της Τουρκίας, Φαχρετίν Κοτζά είπε ότι τα επιβεβαιωμένα κρούσματα της Covid-19 είναι 47.029. Ο αριθμός των ανθρώπων που πέθαναν έφτασε τους 1.006, ωστόσο την ίδια στιγμή 2.423 ασθενείς ανάρρωσαν.