Τουρκία: Πλήθος κόσμου στην Αγία Σοφία για την επέτειο της Άλωσης και τη νίκη Ερντογάν

Από νωρίς το πρωί της Δευτέρας δεν πέφτει… «καρφίτσα» στο εσωτερικό της Αγίας Σοφίας, από εκατοντάδες πιστούς που συγκεντρώθηκαν για την καθιερωμένη προσευχή

Ερωτηματικό παραμένει εάν τελικά ο Ταγίπ Ερντογάν θα επισκεφθεί τελικά την Αγία Σοφία.

Καμία επίσημη ενημέρωση δεν υπάρχει έως αυτή τη στιγμή, για το εάν ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν επισκεφθεί τελικά την Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης, ως άλλος… Μωάμεθ ο Πορθητής μετά την θριαμβευτική επανεκλογή του και ανήμερα της επετείου της Άλωσης της Πόλης, πριν από 570 χρόνια.

Φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ ανέφεραν πως λόγω της ημέρας, και των συμβολισμών της, ο Ερντογάν θα περνούσε την πάλαι ποτέ αυτοκρατορική πύλη της Αγίας Σοφίας, για την πρωινή προσευχή της Παρασκευής.

Η επίσκεψη θα συνδυαζόταν με μια φαντασμαγορική φιέστα από αυτές που συνηθίζει τα τελευταία χρόνια το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚP) επιχειρώντας να παρουσιάσει τον Ερντογάν ως νέο … Πορθητή. Αφήγημα, που όπως προέκυψε και από το αποτέλεσμα της κάλπης, ενστερνίζεται μεγάλο μέρος της τουρκικής κοινωνίας, παρόλο που ζει στα όρια της φτώχειας.

Ωστόσο μόνο ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού εμφανίστηκε έως αυτή την ώρα στην Αγία Σοφία, παίρνοντας μέρος στην τελετή με επικεφαλής τον πρόεδρο της υπηρεσίας θρησκευτικών υποθέσεων της Τουρκίας, και ανώτατο ιμάμη της χώρας, Αλί Ερμπάς. Σε σχετική ανάρτηση ο Σοϊλού σχολίασε «Το πρωϊνό της νίκης του αιώνα, στη επέτειο της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης, κάναμε την πρωινή μας προσευχή στο τζαμί της Αγίας Σοφίας».

Από νωρίς το πρωί της Δευτέρας δεν πέφτει… «καρφίτσα» στο εσωτερικό της Αγίας Σοφίας, από εκατοντάδες πιστούς που συγκεντρώθηκαν για την καθιερωμένη προσευχή, αλλά και για να τιμήσουν την επέτειο της Άλωσης, στην οποία αναφέρθηκε στο κήρυγμά του ο Ερμπάς με αναφορά στον Ερντογάν και την εκλογική του νίκη.

«Το 1453, ο Φατίχ Σουλτάν Μεχμέτ πραγματοποίησε την κατάκτηση. Μετά από εκείνη την κατάκτηση, η Κωνσταντινούπολη έγινε ισλαμική πόλη. Η Αγία Σοφία μετατράπηκε σε τζαμί και η Κωνσταντινούπολη ανακοινώθηκε σε όλο τον κόσμο ως ισλαμική πόλη» δήλωσε, συνεχίζοντας με ευχές για… μακροημέρευση του Τούρκου προέδρου: «Μετά από 86 χρόνια, στις 24 Ιουλίου 2020, η Αγία Σοφία άνοιξε ξανά για λατρεία. Είθε ο Αλλάχ να είναι ευχαριστημένος με τον Πρόεδρό μας. Χάρη σε αυτόν, προσκυνούμε και προσευχόμαστε μαζί εδώ σήμερα. Είθε ο Κύριός μου να του χαρίσει καλή και μακροχρόνια ζωή».

Μόλις την περασμένη Παρασκευή ο Ερντογάν καλούσε τους υποστηρικτές του να συμμετάσχουν μαζικά στις κάλπες, υπενθυμίζοντας πως : «Η 29η Μαΐου είναι μια από τις σημαντικότερες νίκες της ιστορίας μας με την κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης». Μετά την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων το απόγευμα της Κυριακής, εκατοντάδες υποστηρικτές του AKP πανηγύρισαν τη νίκη του Ταγίπ Ερντογάν μέσα στην Αγία Σοφία, με συνθήματα όπως «ο Θεός είναι μεγάλος».

Πάντως στην εκλογική περιφέρεια της Κωνσταντινούπολης, υπερίσχυσε ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου με 52% έναντι 48% του Ταγίπ Ερντογάν. Ο υποψήφιος της ενωμένης αντιπολίτευσης επικράτησε επίσης στην Σμύρνη στην Αδριανούπολη, στα παράλια και στην ανατολική Τουρκία.

Για τη ιστορία το πρωί της 29ης Μαΐου 1453, οι δυνάμεις του Μωάμεθ εφόρμησαν στη σχεδόν ανυπεράσπιστη Κωνσταντινούπολη. Ο τελευταίος αυτοκράτορας Κωνσταντίνος Παλαιολόγος, που νωρίτερα αρνήθηκε περήφανα πρόταση συνθηκολόγησης του Μωάμεθ, έπεσε ηρωικά μαχόμενος. Αφού έσφαξαν τους υπερασπιστές της Πόλης, οι Οθωμανοί προέβησαν σε εκτεταμένες λεηλασίες και εξανδραποδισμούς. Το βράδυ, ο Μωάμεθ ο Πορθητής εισήλθε πανηγυρικά στην Αγία Σοφία και προσευχήθηκε στον Αλλάχ «αναβάς επί της Αγίας Τραπέζης», σύμφωνα με τους χρονικογράφους της εποχής.