Φτιάξε το παραδοσιακό γύκισμα με τη μέθοδο 1-2-3-4-5!
Χριστούγεννα χωρίς μελομακάρονα δεν υπάρχουν, είναι αυτά τα γλυκά που δεν λείπουν ποτέ από τα τραπέζια των γιορτών. Αλλά η αλήθεια είναι πως συμμετέχεις σε ένα έθιμο αιώνων.
Το ήξερες ότι τα μελομακάρονα είχαν ρίζες στα «μακαρόνια» της αρχαίας Ελλάδας; Όχι τα ζυμαρικά, αλλά τα ψωμάκια που προσφέρονταν στους νεκρούς στις τελετές μνήμης. Με τον καιρό, από πένθιμα έγιναν γλυκά, στολισμένα με μέλι – σύμβολο αφθονίας και καλής τύχης.
Και ξέρεις κάτι άλλο; Σε κάποια χωριά τα μελομακάρονα τα έφτιαχναν μόνο οι γυναίκες, λέγοντας μυστικά τραγούδια την ώρα που τα έπλαθαν, για να φέρουν ευλογία στο σπίτι. Δεν είναι λοιπόν απλά «άλλο ένα γλυκό» και ο Πάνος Παπαδάκης, (food blogger live-kitchen.gr), μας προτείνει μια συνταγή για μελομακάρονα που δεν θα χρειαστούμε ζυγαριά παρά μόνο μια κούπα!
Τα υλικά που θα χρειαστείς
Για το σιρόπι
Advertisement
javascript:false
4 κούπες ζάχαρη (800 γρ.)
2,5 κούπες νερό (600 γρ.)
3/4 της κούπας μέλι (200 γρ.)
2 στικ κανέλας
Φλούδες από 1 πορτοκάλι
Για τη ζύμη
1 κούπα ζάχαρη (200 γρ.)
2 κούπες χυμό πορτοκάλι (500 γρ.)
3 κούπες λάδι (ηλιέλαιο + ελαιόλαδο (600 γρ.)
4 κούπες ψιλό σιμιγδάλι (800 γρ.)
5 κούπες αλεύρι γ.ο.χ (800 γρ.)
2 βανιλίνες
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
1,5 κ.γ. κανέλα
1,5 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1 κ.γ. μαγειρική σόδα
1/2 κ.γ. γαρίφαλο
Για το γαρνίρισμα
Μέλι
Καρύδια
Εκτέλεση
Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε τη ζάχαρη, το νερό, τις φλούδες πορτοκάλι, τα στικ κανέλας και μόλις έρθει σε σημείο βρασμού αποσύρουμε από τη φωτιά.
Προσθέτουμε το μέλι και αφήνουμε το σιρόπι στην άκρη να κρυώσει τελείως.
Σε ένα μπολ ρίχνουμε τη ζάχαρη, το χυμό πορτοκάλι, το λάδι και με ένα σύρμα ανακατελυουμε πολύ καλά.
Προσθέτουμε το σιμιγδάλι, την κανέλα, το γαρίφαλο, το μπέικιν, τη σόδα, τις βανιλίνες, το ξύσμα πορτοκάλι και ανακατεύουμε πολύ καλά με μια ξύλινη σπάτουλα.
Προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι μέχρι να έχουμε μια εύπλαστη ζύμη(αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ακόμη αλεύρι για να έχουμε την επιιυμητή σύσταση στην ζύμη).
Πλάθουμε σε μικρά μπαλάκια των 3ο γρ. και δίνουμε σχήμα οβάλ σε κάθε μελομακάρονο.
Τα βάζουμε το ένα δίπλα στο άλλο σε ένα ταψί κουζίνας με λαδόκολλα και με ένα πιρούνι κάνουμε σχέδια πάνω από κάθε μελομακάρονο.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 190 c για 20-25 λεπτά.
Τα ρίχνουμε καυτά απευθείας μέσα στο κρύο σιρόπι και τα αφήνουμε για 10 με 15 δευτερόλεπτα (σημαντικό επειδή έχουν αρκετό σιμιγδάλι δεν χρειάζεται να μείνουν παραπάνω μέσα στο σιρόπι).
Τα αφήνουμε πάνω σε μια σχάρα να στραγγίξουν και έπειτα τα στολίζουμε γαρνιροντάς τα με μέλι και σπασμένο καρύδι.